В Україні створено загальну структуру для децентралізації, - Секретар Венеціанської комісії

Нещодавно Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) оприлюднила попередні висновки щодо запропонованих українською стороною поправок до Конституції України в частині територіального устрою та місцевого самоврядування. Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв'ю Укрінформу розповів у тому числі і про основи децентралізації в Україні.

«Практично всі рекомендації Венеціанської комісії відображені у тексті поправок. Як тільки проект ухвалять, буде забезпечено міцну основу для всебічної децентралізації. Вона є однією з найбільш важливих реформ, необхідних для побудови повноцінної демократії в Україні. Однак, ми повинні чітко усвідомлювати, що більшу частину роботи ще належить зробити. Відтепер ми маємо загальну структуру для здійснення децентралізації, але деталі повинні бути врегульовані звичайними законодавчими актами та реалізовані на практиці. Це займе певний час», - сказав Томас Маркерт.

Він також зазначив, що запропонований первинний текст було змінено відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. «Президент може лише призупинити повноваження органа місцевого самоврядування. Його розпуск здійснюється тільки на підставі рішення Конституційного Суду, який повинен встановити, що ухвалений цим органом акт був не лише неконституційним, але й становив загрозу для суверенітету держави, її територіальної цілісності або національної безпеки. Якщо така загроза існує, то розпуск органа місцевого самоврядування є адекватною відповіддю. Оскільки в Конституції України Президент виступає гарантом державного суверенітету і територіальної цілісності, доцільно, щоб саме він ініціював потрібні заходи у таких випадках», - зазначив Секретар Венеціанської комісії.

08.07.2015 - 18:01 | Переглядів: 12042
В Україні створено загальну структуру для децентралізації, - Секретар Венеціанської комісії

Теги:

Конституція

Джерело:

Роман Сущенко для Укрінформу

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...