Зміни до Конституції в частині децентралізації покликані встановити баланс прав і відповідальності місцевої влади, – Олександр Корнієнко

 

26 січня відбулося перше засідання міжкомітетської Робочої групи з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.

Головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко окреслив процеси, що відбувалися впродовж двох останніх років щодо реформи місцевого самоврядування:

«В результаті цього є проект тексту змін до Конституції у частині децентралізації. У рамках цієї Робочої групи ми переходимо до наступного етапу – власне, доопрацювання тексту для формування комплексних законодавчих пропозицій», - сказав голова Робочої групи.

Олександр Корнієнко зазначив, що діяльність Робочої групи відбувається в межах компетенції двох профільних парламентських комітетів - Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Комітету з питань правової політики. Він запропонував працювати сесійним методом, щоб уже за два-три місяці максимально вийти на фінальну частину пропозицій.

 

 

Голова Робочої групи окремо зупинився на питаннях, що викликають найбільше дискусій. «Існує дискусія щодо назв: райони, повіти, округи і таке інше», - сказав Олександр Корнієнко. Також, за його словами, серед основних питань, котрі потребують узгодження, це порядок призначення, підпорядкування і повноваження префекта та чи потрібне самоврядування на рівні районних рад.

Олександр Корнієнко наголосив, що завершення децентралізації має підсилити гарантії спроможності громад та врегулювати питання, які турбують кожну людину. Водночас, має бути встановлено баланс прав і відповідальності місцевої влади.
 
 
 

Голова Робочої групи також звернув увагу на необхідність залучення кращого зарубіжного досвіду з урахуванням національних інтересів.

Член Робочої групи, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зазначив, що оприлюднений для публічного обговорення проект змін до Конституції в частині децентралізації був напрацьований не комітетами, а саме експертною робочою групою, а остаточний варіант проекту голосуватиметься в залі Верховною Радою 300-ма голосами.

«Щоб цей проект мав перспективи підтримки, він повинен мати важливі змісти. Безумовно, це - впровадження громад на рівні Конституції, безумовно, це - впровадження префектів виконавчих органів на рівні обласних рад. Ну, і потрібно вирішити питання з районними радами. На моє переконання, їх потрібно прибрати», - сказав парламентарій.

Учасники засідання підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради до п’ятниці визначитися зі стратегічними темами, які, на їхню думку, мають бути узгоджені і далі проводити тематичні зустрічі.


Довідково

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук 16 грудня 2021 року підписав Розпорядження про створення міжкомітетської Робочої групи з підготовки комплексних законодавчих пропозицій про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації.

Робоча група працюватиме на базі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Комітету з питань правової політики.

Очолює робочу групу Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Робоча група працюватиме над оновленням Конституції в частині місцевого самоврядування та організації адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...