Черкаси отримали повноваження держархбудконтролю

У рамках децентралізації сфери держархбудконтролю місто Черкаси отримало нові містобудівні повноваження. Новоутворений орган держархбудконтролю Черкаської міської ради здійснюватиме реєстрацію дозвільних документів, перевірятиме об’єкти будівництва, зупинятиме незаконні будівельні роботи та штрафуватиме порушників містобудівного законодавства.

Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев відзначив, що місцева влада отримала право реєструвати та видавати дозвільні документи на будівництво І-IV категорій складності, перевіряти всі будівельні майданчики на території міста, виносити попередження і штрафи, а також приймати готові об’єкти в експлуатацію.

“Відсьогодні громада Черкас матиме змогу користуватися тими перевагами, які надає децентралізація держархбудконтролю. Тепер мешканці міста зможуть реєструвати декларації та отримувати дозвільні документи на будівництво на місці, що дозволить значно зекономити час та зусилля, – наголосив Олексій Кудрявцев. –  Крім того, влада Черкас матиме можливість залучити додаткові інвестиції у будівельну галузь що, відповідно, надасть потужний поштовх для розвитку міської інфраструктури”, – відзначив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

“Із початком роботи нового управління ми самостійно зможемо реєструвати дозвільні документи на будівництво, перевіряти той чи інший будівельний майданчик і відповідно до закону карати порушників, – сказав міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. – Після набуття цих повноважень міська влада зможе ефективно перевірити достовірність даних, що зазначені в деклараціях. На місці також буде простіше здійснювати містобудівний моніторинг, виявляти резонансні, самочинні забудови та оперативно на них реагувати. Ми готові до цього, як і готові нести відповідальність за свої рішення в цій сфері”.

Станом на 30 листопада повноваження держархбудконтролю отримали вже 15 обласних міст:  Київ, Одеса, Дніпро, Ужгород, Луцьк, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернівці, Харків, Суми,  Херсон, Маріуполь, Житомир, Черкаси.

Теги:

ДІАМ

Область:

Черкаська область

Джерело:

Прес-служба ДАБІ України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...