Не призначати вибори в громадах – це саботаж реформи. ЦВК має бути притягнена до відповідальності, - експерти

«Центральна виборча комісія протягом 2016 року системно порушує Конституцію України, закони "Про центральну виборчу комісію", "Про добровільне об'єднання територіальних громад". У цьому випадку ЦВК має бути притягнена до відповідальності за порушення прав членів територіальних громад, яким обмежили право на створення об’єднаних територіальних громад. Крім цього, оскільки ЦВК почала займатися політикою, то повинна бути і політична відповідальність – зміна членів ЦВК». Про сказав експерт Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря, коментуючи рішення ЦВК від 23 вересня, яким вона призначила перші місцеві вибори на території лише 41 об’єднаної громади, хоча близько 200 таких громад очікують на відповідне рішення.

«Комісія остаточно дискредитувала себе ще тоді, коли почала займатися політикою та трактуванням законів. Згадаймо лише той недавній факт, коли ЦВК на основі власного тлумачення Конституції України не призначала вибори до 11 громад, які об'єдналися довкола міст обласного значення та громад, до яких ввійшли населені пункти різних районів. А днями Комісія ухвалила чергове політичне рішення, яке виходить поза межі її компетенції – призначила вибори на 11 грудня 2016 року тільки до 41 громади. Хоча до ЦВК були подання облдержадміністрацій про призначення перших виборів до понад 200 ОТГ», - сказав Іван Лукеря.

Як на цю ситуацію реагують в регіонах, розповів координатор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

«Складається враження , що в ЦВК  абсолютно не відчувають ритму та динаміки того, що відбуваються в регіонах. Ми віримо в цю реформу, а це - ой як важливо. Майбутні об’єднані громади, для того щоб вийти на етап подання клопотання про оголошення виборів, пройшли серйозні випробування шаленим спротивом «друзів» реформ, опором «місцевих князьків», обмеженою далекоглядністю політичних еліт, надзвичайно  складним діалогом із мешканцями своїх територій, які давно вже втратили віру у будь-що, та врешті-решт, подоланням простої паперової бюрократії. І що на виході?  Із восьми поданих до ЦВК Волинських громад – вибори призначили лише в п’яти. ЦВК каже – «вибирали в хронологічному порядку подання документів». А скажіть будь-ласка, яке ставлення до владних інституцій повинна мати Оваднівська громада, яка об’єднавшись ще у 2015 році,  вже другий рік поспіль очікує доленосного для себе рішення. Спочатку відмову про оголошення виборів мотивували зміною меж районів, тепер - відсутністю коштів. Або, що сказати Павлівській громаді, яка у своєму прагненні бути спроможною територією, повторно в цьому році пройшла усю процедуру об’єднання? І так по всій державі», - сказав Анатолій Пархом’юк.

Він також додав, що громади вважають цю ситуацію нічим іншим, як тихим саботажем реформи, а тому залишають за собою право відстоювати свої інтереси.

Як повідомлялося, всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування звернулися до керівництва країни з занепокоєнням щодо ситуації з призначенням виборів в об'єднаних громадах. У свою чергу Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зробив заяву, в якій наголосив, що Центральна виборча комісія "консервує радянську систему управління державою". 

25.09.2016 - 16:27 | Переглядів: 13996
Не призначати вибори в громадах – це саботаж реформи. ЦВК має бути притягнена до відповідальності, - експерти

Теги:

ЦВК вибори Іван Лукеря

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...