Як громаді захистити свої права в земельних відносинах та отримати орендну плату. Практичні рекомендації

Сьогодні, особливо в умовах воєнного стану, стає актуальним питання забезпечення місцевого економічного розвитку, що передбачає створення умов для належного рівня життя в громаді, розвитку бізнесу та залучення інвестицій, формування інклюзивного та прозорого підходу до стратегічного та просторового планування розвитку громад. Набуття у липні 2022 року чинності нової редакції Закону України «Про засади державної регіональної політики» передбачає обов’язковість прийняття сільськими, селищними та міськими радами стратегій розвитку територіальних громад як основи для відбудови, відновлення і комплексного розвитку, узгодження пріоритетів, завдань і заходів для досягнення визначених у стратегіях цілей і мети. Таке завдання потребує оцінки наявних, пошуку додаткових та синергії всіх ресурсів громади.


Земельні ресурси в цьому процесі є як основою для формування просторового та стратегічного планування розвитку громади, так і джерелом фінансового наповнення відповідного місцевого бюджету. Особливо враховуючи, що органи місцевого самоврядування отримали широкий спектр повноважень у сфері управління земельними ресурсами: володіння, користування та розпорядження земельними ділянками усіх категорій та форм власності, а також механізми контролю за використанням та охороною земель, відповідальність за прозорість, раціональність і ефективність їх використання.

Місцеві ради при реалізації повноважень доволі часто стикаються із порушеннями у сфері землекористування, зокрема самовільним зайняттям земельних ділянок, їх нецільовим використанням, укладенням угод (договорів оренди землі) з порушенням земельного законодавства, використанням застарілої нормативно грошової оцінки земель, наявністю заборгованості зі сплати земельного податку та орендної плати за землю, застосуванням занижених ставок земельного податку та орендної плати, що не сприяє економічній активності в громаді.

Тож всебічний і повсюдний аналіз стану використання земель, оцінка потреб та визначення інструментів застосування управлінських, технічних, правових заходів для захисту інтересів громади та збільшення відповідних надходжень до місцевих бюджетів, забезпечення екологічної безпеки та створення сприятливого інвестиційного середовища – першочергові завдання для кожної місцевої ради.

Це складний і тернистий шлях, але його необхідно пройти громадам, щоб упорядкувати земельні відносини згідно із законодавством. Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» узагальнили випадки порушень у сфері земельних відносин та запропонували шляхи їх усунення, при врегулюванні яких місцеві ради матимуть потенціал для розвитку.

Цим матеріалом Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» розпочинає серію публікацій «Землекористування в громаді. Практичні рекомендації». У рубриці розглядатимуться інструменти підвищення ефективності використання земельних ресурсів територіальних громад; надаватимуться рекомендації стосовно дій місцевих рад у випадках порушення земельного законодавства землевласниками та землекористувачами з визначенням конкретних способів судового захисту; висвітлюватимуться останні зміни в земельному законодавстві.

Практичне використання органами місцевого самоврядування матеріалів, опублікованих у рубриці, дозволить їм:

  • вирішити проблему безхазяйного майна та самовільного зайняття земельних ділянок ;
  • запобігати використанню земельних ділянок не за цільовим призначенням;
  • унормувати договірні відносини землекористування з урахуванням чинного законодавства;
  • усунути можливі порушення земельного законодавства;
  • збільшити надходження до відповідних місцевих бюджетів.

У першому практичному матеріалі мова піде про користування власником нерухомого майна земельною ділянкою без оформлення договору оренди землі 
та те, як громаді захистити свої права та отримати орендну плату.

Земельне законодавство передбачає, що стосовно кожної земельної ділянки, якою користується фізична чи юридична особа, повинен бути документально оформлений правочин: володіння на праві власності чи оренда.

Проте поширеними є випадки, коли власник нерухомого майна, наприклад, нежитлових приміщень, таких як автостоянка, складські приміщення тощо (далі – Власник), яке розташоване на земельній ділянці, що належить територіальній громаді та перебуває в комунальній власності, фактично користується нею безоплатно, оскільки не уклав з місцевою радою відповідного договору її оренди.

Оскільки нерухоме майно (будівлі та споруди, цілісні майнові комплекси) нерозривно пов’язане із земельною ділянкою, на якій воно розташоване, то використання тих же нежитлових приміщень, що належать фізичним та юридичним особам на праві приватної власності, неможливе без користування відповідною земельною ділянкою. А земля у свою чергу є невід’ємним ресурсом, активом відповідної територіальної громади, який, використовуючи відповідно до законодавства, повинен «працювати на громаду», на її розвиток, збільшуючи фінансову спроможність місцевих бюджетів.

Тож, з якими порушеннями найчастіше стикають органи місцевого самоврядування у цій сфері, а також як результативно відстоювати свої права і отримати компенсаційні надходження, експерти розповідають у практичних рекомендаціях за посиланням.

02.03.2023 - 10:22 | Переглядів: 2565
Як громаді захистити свої права в земельних відносинах та отримати орендну плату. Практичні рекомендації

Приєднані файли:

Теги:

земля майно

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...