Громади отримали повноваження щодо контролю за використанням земель

23 грудня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка надає виконавчим органам сільських, селищних, міських рад повноваження з визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання.


Про це повідомив експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук (Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», SALAR International).

Внесеними змінами Методика визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. № 963, приведена у відповідність із нормами чинного земельного законодавства, зокрема, зі статтею 188 Земельного кодексу України, статтею 6-1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

Реалізація проекту постанови забезпечить визначення виконавчими органами сільських, селищних, міських рад розміру шкоди, заподіяної внаслідок порушень вимог земельного законодавства, у разі набуття ними повноважень зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель відповідно до вимог законодавства.

Це забезпечить надходження додаткових коштів до місцевих бюджетів від відшкодування заподіяної шкоди, що дозволить органам місцевого самоврядування ефективніше регулювати земельні відносини.

У свою чергу, можливість відшкодування у повному обсязі шкоди, заподіяної порушенням прав на землю, сприятиме зменшенню кількості правопорушень у сфері використання та охорони земель, посиленню захисту землі як складової матеріальної основи місцевого самоврядування.

23.12.2022 - 14:45 | Переглядів: 3915
Громади отримали повноваження щодо контролю за використанням земель

Теги:

земля нагляд контроль

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...