Великодневі приготування у громадах Одещини

За три дні найбільше християнське свято кожного православного українця – Великдень. Завжди до цього дня в громадах проводили толоки, великі прибирання та чепурили оселі. Господині пекли паски, діти та дорослі розписували крашанки і готувалися до світлого Воскресіння.

- Цьогоріч, попри війну та важкі часи, українці готуються до свята по-особливому. З турботою та вірою в перемогу кулінарні батальйони громад печуть паски та готують смачні страви, щоб передати захисникам на передову та людям, які знаходять прихисток у їхніх громадах. Дітлахи у школах та бібліотеках на майстер-класах створюють обереги для воїнів ЗСУ та розписують писанки, - розповіла Юлія Молодожен, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

Наприклад, у творчій майстерні Арцизької публічної бібліотеки впродовж цього тижня з ранку і до обіду проводилися майстер-класи по створенню писанки. Як зазначають організатори: "приємно бачити велике бажання дітлахів ретельно виготовляти щось своїми руками, спілкуватися, дізнаватися про нове. Радує і те, що багатьох дітей супроводжують батьки, допомагають їм впоратися з творчими завданнями".

 

 

Толоки, прибирання, озеленення – кожна громада прагне навести лад на своїй території. А дехто попри всі негаразди встановлює святкові фотозони і тим самим стверджує: «Україна переможе!»

Так, у самому центрі Подільської міської територіальної громади встановили святкові фотозони.

- Кожна із них є особливою та неповторною. Перехожі вже милуються і великими писанками. Це нагадування подільчанам та гостям міста, зокрема вимушеним переселенцям, про свято Воскресіння Христового, свято перемоги життя над смертю та єднання християн світу, - зазначили у Подільській міській раді.

 

 

У Біляївській громаді святкову зону в центрі міста прикрасять композицією з п’яти ексклюзивних писанок, а також встановлять традиційне Великоднє дерево. Конструкції 1,5 метрових яєць виготовили на місцевому підприємстві КП «Спутник», а розпис і оздоблення зробили місцеві художники-митці. Усі писанки ексклюзивні, переважатимуть в них національні, жовто-блакитні кольори.

- Ідея була така, щоб разом із місцевими майстрами створити не просто унікальні писанки-шедеври, а закодувати Великодневі побажання кожному українцю та всій нашій Україні, - розповіла Тетяна Малєвська, керівниця управління культури Біляївської міської ради.

Великоднє дерево традиційно прикрашають писанками, які приносять місцеві та гості міста. Як і завжди, кожен зможе долучитися до оздоблення святкового дерева.

 

 

Відвідуючи святкову зону, містяни та гості міста зможуть дізнатися про традиції писанкарства. Для цього достатньо відсканувати QR-код.

- QR-код приведе читачів до статті «Код нації», яка опублікована на сайті Біляївка.сіті. Це культурно-історичний екскурс, який засвідчує, що українське коріння має тисячолітню історію і багату культуру. Адже сьогодні ми захищаємо не лише Україну, а нашу історію і культуру, - сказала Тетяна Малєвська.

У Визирській громаді проводиться Великодневий калейдоскоп «Добром примножимо добро». Як повідомили у відділі освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради, дорослі і діти зможуть долучитися до таких заходів: онлайн-фестивалю «Великодній сувенір», благодійної акції «Великодній кошик», відкритого конкурсу-виставки «Великодня писанка» та акції з доброустрою та озеленення територій «Великодня толока».

- В умовах війни Великдень - це не лише весна, з цим святом пов'язані надії українців на перемогу та відродження України. Наближаємо перемогу РАЗОМ, - переконані організатори заходів.

Теги:

історії війни культура

Область:

Одеська область

Громади:

Біляївська територіальна громада Визирська територіальна громада Подільська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...