«Ця війна призвела до формування української нації і зробила нас сильнішими…» Розповідають голови громад

«Ця війна призвела до формування української нації і зробила нас сильнішими…» Розповідають голови громад

Автор: Дмитро Синяк


Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко:

«Всі ці дні Чернігів під ракетними та авіаційними ударами російської армії. Б'ють по густонаселених кварталах. Востаннє наше місто так бомбили у 1941 році. Щодня гинуть десятки ні в чому невинних мирних громадян. Сотні поранених. У районі міського кладовища точаться бої, тому на разі ми ховаємо людей у непідготовленому місці, щоб потім перепоховати. Труни складаємо по 5 в ряд, одна на одну. Через постійні обстріли рятувальники не можуть добратися до завалів. Почуйте Україну: закрийте небо і наші люди залишаться живими!»

 

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин:

«Ракетами і снарядами, що прилетіли з території Білорусі, повністю зруйновано шість приватних будинків, ще кільканадцять – пошкоджено. Без дверей та вікон залишився шестиповерховий корпус міської лікарні та пологове відділення Житомирського обласного перинатального центру. Дощенту знищено будівлю ліцею №25, причому у момент обстрілу у ній були троє працівників, які заховалися у бомбосховищі і тому залишилися неушкодженими. Зруйновано багатоповерховий житловий будинок на 63 квартири. Частково зруйновано дитячий садочок №32 на 110 дітей, а також ліцей №1. Крім цього пошкоджена злітна смуга Житомирського аеропорту. Від обстрілів троє мирних жителів загинуло і шістнадцять було поранено.

Знищену ворогом інфраструктуру ми довго і дбайливо будували. Буквально кілька місяців тому поруч з ліцеєм №25 побудували великий сучасний спортивний майданчик. А садочок, який потрапив під обстріл, навіть не встигли відкрити, бо будівельники здали його лише наприкінці минулого року.

Мешканці міста були до глибини душі вражені цими жахливими обстрілами, скерованими проти мирних жителів. Тому всі посади у територіальній обороні Житомира були зайняті протягом лічених годин. Черги перед військоматами розтягувались на 400-500 метрів. Завдяки цьому було створено набагато більше оборонних загонів, ніж передбачалося раніше.

Зараз місто надійно тримається. Тепло, вода і газ подаються у повному обсязі, продуктів і води у нас достатньо. Ми навіть допомагаємо великим і малим торгівельним мережам, логістичні схеми яких зараз зруйновані. От буквально вчора ми надали їм кілька фур, щоб вони привезти продукти із Львова. Деякі мережі переключилися на нових європейських постачальників.

Всі комунальні служби працюють, виконуючи повний спектр задачі, які ставлять перед ними військові. Насамперед житомирські комунальними беруть участь у будівництві фортифікаційних споруд, а також у забезпеченні всім необхідним мобілізованих. І лише згодом переключаються на потреби міста.

Ця війна призвела до формування української нації, а згодом має привести до повного краху Росії. А нас вона лише зробила сильнішими. Ми все відбудуємо. Головне зараз – перемога! Житомир – це база славетної 95-ї бригади, бійці якої зараз боряться з агресором в усіх регіонах України. Ми повинні захищати своє місто, і ми будемо битися!»

 

Голова Білогородської селищної територіальної громади Антон Овсієнко:

«Я би не хотів багато говорити про руйнування, завдані російськими окупантами, бо вони теж активно цікавляться тим, куди прилетіли їхні снаряди, що у громаді пошкоджено, а що ще ні. Тепер для нас це стратегічна інформація. З того, що можу сказати: кількома снарядами зруйновано один приватний будинок та один зі складів компанії Mery Key. Але ми тримаємося, паніки немає, громада повністю забезпечена продуктами. Повністю сформована і несе бойові чергування територіальна оборона, яка забезпечує безпеку селища. Ми вистоїмо! Все буде Україна!»

 

Охтирка. Зруйновані житлові квартали

 

Голова Васильківської міської територіальної громади Наталія Баласинович: 

«Наше місто було атаковане першим через його близькість до військового аеродрому, який хотіли захопити десантники окупантів. Однак це їм не вдалося, і тепер вони намагаються знищувати цивільну інфраструктуру нашого міста. Тепер майже щодня по нас б’ють балістичні ракети, і я мушу визнати, що ми вже починаємо звикати до них.

Ми щодня намагаємося посилювати нашу територіальну оборону, будуємо різноманітні укріплення та сховища. Продуктів вистачає, поруч наші рідні військові, які тепер стали для нас найдорожчими, бо вони – наша єдина надія, наш єдиний захист.

А якщо говорити про руйнування… У Василькові росіяни повністю знищили професійно-технічний ліцей для учнів 9-11 класів. Це був найкращий професійно-технічний ліцей на Київщині із найсучаснішим обладнанням та свіжим ремонтом. Тепер від будинку ліцею лишилися самі руїни.

Другий удар прийшовся по п’ятиповерховому житловому будинку. Мирні жителі Василькова нічого не зробили ані російській державі, ані її армії, але вона все одно прагне винищувати нас. Та ми вистоїмо! Слава Україні!»

 

Васильківський ліцей 

 

Голова Гатненської територіальної громади Олександр Паламарчук:

«У Гатному ніколи не було жодних (!) військових об’єктів. І тим не менше, село зазнало кількох нищівних ударів. Позавчора кілька снарядів чи бомб впало між двома приватними будинками. Один з них було повністю зруйновано, інший спалено. Крім цього, осколками сильно посікло ще вісім будинків. Одна людина загинула, одна у важкому стані знаходиться в лікарні. Гуманітарна ситуація нормальна, територіальна оборона має все необхідне. Прорвемось!»

 

Гатне. Атака на житловий сектор

 

Заступник міського голови Ізюма з питань економіки та фінансів Костянтин Петров:

"Руйнування у місті просто шалені. Повністю знищено центральні частину міста, зруйновано автовокзал, снаряд влучив у міську лікарню. Ми надзвичайно вражені усім цим. Російські війська частково зайшли на територію міста з боку Сіверського Донця, однак мости через нього вчасно підірвали. Зараз у місті ведуться запеклі бої, мешканці ховаються у сховищах. Дехто сидить у підвалах вже третю добу. Всі комунікації порушені: пошкоджено газопровід, знищені лінії електропередач, і через це не працюють насоси, які мали би подавати воду. Вчора ми відновили електропостачання для частини міста, та зранку, під час нових обстрілів, електромережі пошкодили знову. Через ці обстріли ми також не можемо підвести продукти. У місті починається справжня гуманітарна катастрофа. Ми маємо велику надію на сьогоднішні перемовини, адже Ізюм у переліку населених пунктів, що підлягають евакуації".

Поділитися новиною: