Авторка: Алевтина Седоченко, експертка Програми «U-LEAD з Європою»
Реформа системи шкільного харчування, яка стартувала у 2020 році, потребує комплексного підходу до її впровадження в основних напрямках:
Органи місцевого самоврядування приділяють основну увагу саме першим чотирьом пунктам вищезазначеного переліку. Втім, часто випускається з поля зору комунікація як важливий елемент, що сприяє успішній імплементації змін на місцях. Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи загалом. Адже саме комплексна комунікація новацій в системі шкільного харчування сприяє формуванню культури здорового харчування не тільки в закладах освіти, а й в родинах, популяризації культури здорового харчування в суспільстві.
Зазвичай, коли ми говоримо про комунікацію, то, насамперед, маємо на увазі такі поняття як зв'язок, залучення спілкування, взаємодія тощо. Але для органів місцевого самоврядування комунікація має ще один важливий аспект – можливість впливати на те, як громадськістю будуть прийняті та підтримані ініціативи та дії ОМС. Тому для успішної комунікації змін у шкільному харчуванні, варто проаналізувати цільові аудиторії, тобто групи людей, з якими ми хочемо спілкуватися, зрозуміти їхні потреби і мотивацію. Це допоможе сформувати підхід до системної комунікації з різними цільовими аудиторіями з урахуванням факторів, які є для них важливими.

В цьому контексті комунікація з учнями шкіл щодо змін в підходах до харчування, нового меню, необхідності формування правильних харчових звичок є вкрай важливою, якщо не ключовою. Адже саме діти є тими, хто користуватиметься результатами реформ і тими, хто може вплинути на формування культури здорового харчування у родині, а з рештою і у суспільстві.
Впродовж жовтня 2021 р. Програма «U-LEAD з Європою» на базі своїх регіональних офісів провела низку практичних семінарів і консультацій для представників органів місцевого самоврядування, директорів шкіл щодо впровадження реформи шкільного харчування. Експерти Програми Сергій Дятленко і Алевтина Седоченко разом із учасниками заходів напрацювали підходи до інформування і активного залучення школярів до просування принципів і практик здорового харчування – «18 ідей для дітей», деякі з яких представлено в цій презентації (ЗАВАНТАЖИТИ).
Ця публікація підготовлена за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Зміст матеріалу є відповідальністю виключно його авторів та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає офіційну позицію Програми «U-LEAD з Європою».
Автор: Алевтина Седоченко
Приєднані файли:
Теги:
Джерело:
Програма «U-LEAD з Європою»
14 листопада 2025
Прифронтові регіони отримають близько 1 мільярда гривень для першочергових потреб
Прифронтові регіони отримають близько 1...
Додаткову дотацію у розмірі 936,6 млн грн для забезпечення першочергових потреб отримають з державного бюджету...
14 листопада 2025
Громади зможуть самостійно ухвалювати рішення про відновлення пошкодженого житла
Громади зможуть самостійно ухвалювати рішення...
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, яке дозволяє громадам самостійно запускати процес відновлення пошкоджених...
14 листопада 2025
«Навіть під обстрілами ми думаємо про розвиток. Агломерація — це наш шанс»
«Навіть під обстрілами ми думаємо про розвиток....
Розмова з Анною Биченко, начальницею Липецькоі сільської військової адміністрації та Євгеном Лукʼяненко, директором...
14 листопада 2025
Україна стає повноправним членом Комітету з питань регіональної політики ОЕСР
Україна стає повноправним членом Комітету з...
Кабмін схвалив проєкт Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва...