В МВС планують розширити мережу Центрів безпеки, які швидко та якісно надаватимуть послуги громадянам

 

В ряді регіонів проходить випробування нова ініціатива – мережа Центрів безпеки, які поєднують поліцейську станцію та пост ДСНС. Міністерство внутрішніх справ планує розширити кількість таких Центрів, а також доєднати до їхньої роботи ще й сервісні центри. Це значно спростить процедуру звернення для громадян. Загалом в країні створено 31 Центр безпеки, найбільше в Донецькій області. До кінця року, спільно з територіальними громадами, міністерство планує створити ще 5 таких закладів. Про це сказав міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час зустрічі з урядовцями та представниками місцевого самоврядування. 

 

 

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов наголосив, що МВС, зокрема Нацполіція, єдині, хто у встановлені Законом терміни, привели у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою свої структури.

 

 

«Центри безпеки» в територіальних громадах об‘єднають функції посилення громадської безпеки, захисту від пожеж та надзвичайних ситуацій і надання екстреної меддопомоги. Мета — цілодобове реагування на запит про екстрену допомогу у проміжок часу до 20 хвилин. Співпраця МВС, Міністерства охорони здоров’я та Мінрегіону спрямована на покращення безпекових послуг у громадах. Використовуючи європейський досвід, започатковано проєкт «Центри безпеки» у регіонах. Вони дозволяють об‘єднати пожежну, екстрену медичну допомогу і поліцію з консолідованою комунікацією. Йдеться про підвищену оперативність надання допомоги людям в екстрених ситуаціях», — сказав Олексій Чернишов. 

Водночас очільник Мінрегіону зазначив, що наразі Міністерство підготувало бюджетний запит на 2022-2024 роки для фінансування 380 безпекових центрів. Його вже направили до Міністерства фінансів.

Голова Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що наразі проєкт «Поліцейський офіцер громади» користується найвищим рівнем довіри у насалення і для свого розвитку потребує державного підходу та спільних зусиль, в тому числі фінансової підтримки, як Нацполіції, так і органів місцевого самоврядування.

 

 

«Якщо ми хочемо забезпечити безпековий простір у регіонах, нам треба працювати спільно з органами місцевого самоврядування. Разом із нашими іноземними партнерами, за два роки роботи в Україні з’явилося 632 поліцейських офіцерів громади. Весь особовий склад для цього проєкту підбираємо з діючих правоохоронців. Наразі стоїть питання, щоб до кінця 2022 року по всій країні з’явилося понад 2 тисячі таких поліцейських. А це означає, що ми маємо підготувати і оснащити цих людей. Ми робимо все можливе, щоб забезпечити громади нашими працівниками. Але і місцева влада повинна докладати зусиль, щоб посилити безпекову складову своєї громади», - сказав Ігор Клименко.

Голова ДСНС Микола Чечоткін наголосив, що відповідно до кращих європейських практик, в усіх регіонах має запрацювати ще більше добровільних пожежних дружин. Особливо у віддалених від основних пожежних частин та труднодоступних населених пунктах.  

 

 

«Зараз у сільській місцевості функціонує 1200 підрозділів місцевої пожежної охорони та близько 1180 добровільних пожежних дружин. ДСНС разом із місцевими органами та органами місцевого самоврядування порахували, що необхідно створити ще 1600 місцевих підрозділів пожежної охорони. На мій погляд, це ідеальна модель для того, щоб наші громадяни могли отримувати сервіс, пов’язаний із забезпеченням безпеки в тій чи іншій громаді», - сказав він.

Нагадаємо, з огляду на новий адміністративно-територіальний устрій, виникла потреба внести певні корективи в організацію діяльності Нацполіції для адаптування розташування підрозділів до нових районів, оперативнішого реагування на виклики та щоб поліцейські послуги були ще доступнішими кожному – від мешканця мегаполісу до жителя невеликого хутірця. В Україні успішно пройшла адміністративно-територіальна реформа: 490 районів ліквідовано, на заміну їм створено 119 (плюс 17 на тимчасово окупованих територіях). Щоб максимально охопити населення поліцейським захистом, у їх складі створено відділи, відділення та сектори поліцейської діяльності.

Фото Миколи Анацького 

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...