Як долучити старшокласників до розробки проектів розвитку шкіл - практика Полтавщини

 

Рада Європи спільно з Мінрегіоном започатковує серію публікацій про Кращі практики – переможці конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2020 року. Щотижня ми публікуватимемо стислі розповіді про практики. Цього тижня до вашої уваги - практика Шкільний громадський бюджет Полтавської області, що отримала диплом ІІІ ступеня у номінації «Влада та громада: інформування, діалог, участь».

Полтавська обласна рада знайшла метод залучення дітей старшого шкільного віку до участі в прийнятті управлінських рішень, зокрема в управлінні коштами обласного та місцевих бюджетів, запровадивши «Шкільний громадський бюджет» (ШГБ). Крім того, навчила працювати в команді та створювати проектні ініціативи, орієнтовані на забезпечення шкільних потреб, які продиктовані сьогоденням. Тепер молодь Полтавщини віком до 18 років є безпосереднім учасником життя громади, натхненником оригінальних ідей створення школи своєї мрії.

 

 

Проект згуртував учнівську молодь, батьків, педагогічний колектив, посадовців та визначив головну формула успіху: «ШГБ = ідея + віра в неї + робота на результат». Для його впровадження було розроблено Положення про супровід та реалізацію проектів Шкільного громадського бюджету, а обласну програму «Бюджет участі Полтавської області» доповнено новим напрямом.

До участі в проекті долучилися усі суб’єкти прийняття рішень. При районних радах діяли локальні групи та пункти супроводу, які забезпечували всеохопленість і прозорість процесу. У партнерстві з Полтавським обласним молодіжним центром, вищими навчальними закладами області, Фондом Східної Європи, Радою Європи в Україні, закладами освіти різних рівнів для школярів віком від 14 до 16 років проведено навчальний дводенний семінар та понад 30 виїзних з написання проектів.

 

 

За перший рік впровадження ШГБ зі 122 навчальних закладів області було подано 160 проектів (34 – від міських, 126 – від сільських та селищних), які вражали своїм різноманіттям: поліпшення матеріально-технічного оснащення навчальних кабінетів; придбання комп’ютерної техніки, музичної апаратури, спортивного інвентаря, оновлення бібліотечних фондів; благоустрій пришкільної території та створення безпечних і комфортних умов; осучаснення шкільних їдалень, спортзалів, роздягалень, актових залів; створення зон відпочинку на пришкільних територіях та в приміщеннях. Проекти викликали неабиякий інтерес мешканців громад, а відтак участь у електронному голосуванні збільшилась у 2,5 рази.

За результатами голосування кращими було визнано 62 проекти, кожен з яких отримав із обласного бюджету співфінансування у розмірі 50 % загальної вартості.

 

 

Загальний бюджет ШГБ у 2019 році склав більше 6 млн грн (з них понад 3 млн грн – кошти місцевих бюджетів).

Ефективним інструментом популяризації ШГБ стало проведення річного підсумкового заходу 2 MeetUp «Партиципація & Інформатизація».

Досвід упровадження практики Полтавської обласної ради було представлено на міжнародному вебінарі «Involving children and young people under 18 in civil participation mechanisms and decision-making», а також розміщено у збірці Ради Європи «Шкільний громадський бюджет. Інструментарій для впровадження».

 

Презентація практики.

 

КОНТАКТИ

Полтавська обласна рада, https://oblrada-pl.gov.ua/

вул. Соборності, 45, м. Полтава, Полтавська обл., 36014

Телефон: +38 (0532) 56 19 57

e-mail: info@oblrada-pl.gov.ua

 

Автори практики, контактні особи:

Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради

Телефон: +38(067) 208 93 78

e-mail: bilenkyi@oblrada.pl.ua

Олеся Дроботенко, заступниця начальника відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту виконавчого апарату Полтавської обласної ради

Телефон: +38(095) 454 73 79

e-mail: lesja_d@ukr.net


Запрошуємо до участі у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» 2021 року та заохочуємо поділитись своїми досягненнями з усією країною!

Нагадуємо, прийом заявок триватиме до 30 вересня 2021 року.

27.07.2021 - 11:11 | Переглядів: 6105

Приєднані файли:

Теги:

участь громадян молодь освіта громадський бюджет бюджет

Область:

Полтавська область

Джерело:

Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...