«Це про довіру до громад і відповідає процесу децентралізації, - народний депутат пояснив майбутні механізми формування мережі ліцеїв

Комітет з питань освіти та науки на своєму засіданні рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроект № 4629-1 про особливості формування мережі ліцеїв.

Як зазначив автор документу, народний депутат України Сергій Колебошин, у законопроекті є декілька важливих норм.

Так, тепер засновниками профільного ліцею може бути будь-яка громада, яка спроможна на це. До цього це могли зробити тільки обласна рада або міська рада в містах, де мешкає понад 50 тис. осіб.

«Це чесно стосовно громад, це про довіру до них і відповідає процесу децентралізації», — зауважив він.

Також в законопроекті враховані особливості розселення і демографії. Чинні норми про освіту передбачали мінімум 4 класи на паралелі в ліцеї. Але, як пояснює Сергій Колебошин, це б обмежувало можливості громад в негусто населених областях. Там би ми не змогли заснувати нормальну мережу ліцеїв і змушені були б робити пансіони при школі, а це нерівні умови: діти з міста їхали б додому, а діти в сільській місцевості вимушені цілий тиждень бути в пансіоні, додав політик. Саме тому зменшено мінімальну кількість паралельних класів до 2 і 3 профілі.

Окрім того, тепер в складі ліцею буде можливість існування не лише 5-12 класів, але й початкової ланки 1-4 класів. Без цієї норми багато громад мали б проблеми з розділенням ланок. Адже з освітньої точки зору краще відокремити старшу профільну школи, але це має вирішувати громада.

Саме тому в законі Кабміну надають доручення закладати кошти в бюджетах найближчих років на формування відокремленої мережі. Громада, яка спроможна побудувати ліцей або розділити навчальні процеси, отримуватиме кошти від держави. Ще одна норма — дошкільним закладам освіти дозволять бути структурними підрозділами початкової школи та гімназії. Але передбачається обов’язкове розміщенням дітей в окремій будівлі або за окремими входами, щоб потоки дітей не перетиналися. За словами народного депутата, не є припустимим з точки зору навчального процесу, коли діти 3-4 років перетинаються з підлітками і стикаються з різними ризиками.

«Усі нові норми фактично нададуть можливість сталого продовження освітньої реформи, враховуючи процес децентралізації, який в державі відбувається», — підсумував Сергій Колебошин.

 

24.06.2021 - 12:21 | Переглядів: 4634
«Це про довіру до громад і відповідає процесу децентралізації, - народний депутат пояснив майбутні механізми формування мережі ліцеїв

Теги:

освіта управління освітою

Джерело:

sluga-narodu.com

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...