Цифровізація cільських бібліотек: на Одещині передають 300 комп'ютерів бібліотекам

Сільські бібліотеки Одещини почали отримувати 300 одиниць комп’ютерної техніки в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації Дія.Цифрова освіта. Передача першої партії комп’ютерів відбулась на базі Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Грушевського.


Це частина масштабної ініціативи з передачі 5000 комп’ютерів бібліотекам по всій країні. На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки об'єднанню зусиль держави, приватного бізнесу та місцевої влади, за сприяння Української бібліотечної асоціації. 

В Україні є понад 15 000 публічних бібліотек. Більшість з них — це сільські бібліотеки та бібліотеки громад. Лише близько 30% з них мають комп'ютери та підключені до мережі Інтернет. 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що бібліотеки мають стратегічне значення для навчання цифрової грамотності українців. 

«Забезпечення бібліотек технікою — це реальний крок до масштабного перетворення бібліотек по всій країні на сучасні хаби цифрової освіти. Коли бібліотеки матимуть комп'ютерну техніку, вони зможуть стати популярною і корисною локацією для місцевих мешканців», — заявила Валерія Іонан. 

У бібліотеках-хабах цифрової освіти можна отримати безкоштовний доступ до порталу Дія.Цифрова освіта, де вже розміщується більше 50 освітніх серіалів із цифрової грамотності — від оплати комуналки та отримання базових цифрових навичок до протидії домашньому насильству та навчанню держслужбовців. Загалом вже зареєструвалися на навчання цифрової грамотності на платформі більше 520 000 українців. 

На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами — Favorit Foundation.

«Для нашої фундації велика честь бути партнером такого великого, надзвичайно важливого проєкту, що реалізується в рамках всієї держави. Бо світ сьогодні настільки швидко розвивається, що не навчатися цифрової грамотності просто неможливо» — сказала куратор проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation Маріанна Ковеня.

«Сьогодні ми стали свідками того, як масштабна ініціатива з передачі п’яти тисяч комп’ютерів бібліотекам усієї нашої країни реалізується в нашій Одеській області. Це дуже важливий крок до цифровізації нашої держави» — зазначила заступник голови Одеської облдержадміністрації Анастасія Бондар.

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація: «Комп'ютери та інтернет мають бути в кожній бібліотеці. Але для сільських бібліотек це не просто важливо, а дуже важливо. Це реальна можливість зробити бібліотеку в громаді тим місцем, куди приходитимуть жителі, щоб навчатися, опановувати нові навички, зокрема й цифрові, незалежно від віку, статі чи роду занять».

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазіль Аскеров підкреслив, що в сучасному світі важливо забезпечити доступ до знань, інформації та сервісів усім громадянам України, незалежно від віку та місця проживання. І передача комп’ютерів до сільських бібліотек — це підтримка вітчизняного бізнесу та державних програм у сфері цифровізації.

На думку генерального директора Одеської національної наукової бібліотеки Ірини Бірюкової, бібліотекам Одеської області дуже пощастило, адже, наприклад, на базі бібліотеки імені Грушевського працює тренінговий центр, де навчаються сотні бібліотекарів, а тепер всі вони отримають ще й таку дуже важливу технічну підтримку. 

«Від імені усіх бібліотекарів Одещини дякуємо представникам соціально відповідального бізнесу, які підтримали такі ініціативи», — звернулась до організаторів заходу Ірина Бірюкова. 

Нагадаємо, в межах ініціативи першою бібліотекою, якій 5 червня 2020 року передали 150 комп’ютерів, стала Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського.

26.04.2021 - 11:26 | Переглядів: 4745
Цифровізація cільських бібліотек: на Одещині передають 300 комп'ютерів бібліотекам

Приєднані зображення:

Теги:

культура бібліотеки

Область:

Одеська область

Джерело:

Міністерство цифрової трансформації

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...