Як сільська бібліотека стала освітнім простором. Історія з Полтавщини

Ще досі думаєте, що в селах лише старі радянські бібліотеки, у яких холодно, нецікаво, куди ходять лише бібліотекарки? А от і ні! В смт Козельщина на Полтавщині стару сільську двоповерхову бібліотеку перетворили на громадський культурно-освітній Smart Простір із урбаністичними можливостями. Тут є і зала для проведення освітніх лекцій та переглядів кінофільмів, і сучасна читальна зала не тільки з українськими, світовими бестселерами, а ще й із вбудованими системами для прослуховування аудіокниг. А найголовніше – усі послуги простору надаються громадянам безкоштовно.  

 

 

У приміщення за сучасною адресою смт Козельщина, вул. Остроградського, 79/11 уперше бібліотека переїхала в 1929 році. Під час Другої світової війни Козельщинську районну бібліотеку розгромили й пограбували. Мешканці сіл, аби зберегти бібліотечні книжки, розбирали їх додому, а після звільнення зносили до бібліотек, які починали відроджуватись. У 90-і роки минулого століття для бібліотеки настали важкі часи. Приміщення перестали належним чином опалювати й ремонтувати. Із 1994 року центральний вхід до єдиної в селі бібліотеки було закрито й забито. Зайти до приміщення можна було лише з «чорного» входу.

У грудні 2019 року Благодійна організація Smart Foundation почала перетворювати приміщення. Після його огляду, окрім запланованих ремонтних робіт, додається низка неочікуваних: ремонт та гідроізоляція даху, укріплення аварійних стін, стелі та перекриття, збільшення рівня потужності електрики в старій проводці, оновлення старого планування з темними коридорами та недекомунізованими портретами на стінах.  

 

 

Уже з першого кроку до бібліотеки відвідувачі мають відчути комфорт та безпеку: установлено системи кондиціонування та оновлення повітря, пожежної сигналізації, навігаційної розмітки (стрічки та стрілки, які вказують напрямки руху) та відеоспостереження. Також приміщення бібліотеки обладнали сучасною мультимедійною системою для проведення освітніх кінопоказів та лекцій.

Перший поверх бібліотеки облаштований для людей із особливими потребами: спеціальний вхід із пандусом, розширені входи в кімнати, якісний мультимедійний зв’язок із головною конференц-залою та підготовлена належним чином вбиральня.

В оновлених коридорах – діодні лампи, схожі на ті, які використовують у галереях для експозиційного світла. На заміну комуністичним портретам на стінах на підвісах розмістили виставку «Місто в людях» із портретами та історіями місцевих жителів. У подальшому тут будуть виставки місцевих митців і не тільки.   

 

 

В оновленій бібліотеці збережено кілька історичних пам’яток: старовинну ліпнину на вході в приміщення та на стелі в лекційній залі, тавровану цеглу царських часів і дранку на стелі над сходами.

Громадський культурно-освітній Smart Простір обладнано також зонами для відпочинку та творчості, залами для індивідуальної роботи та роботи в групах, як у будь-якому сучасному коворкінгу в мегаполісі. У просторі з’явилася дитяча кімната з гральними зонами для маленьких відвідувачів, поряд із якою межує простір для гуртків та позакласних занять. Ще одне нововведення – кімната принт-центру, оснащена багатофункціональним обладнанням, з допомогою якого можна підключитися до принтера й сканера, зробити копії необхідних сторінок книги та роздрукувати потрібні матеріали.

 

 

Відтепер користувачі бібліотеки мають затишний куточок для перерви між улюбленими заняттями за філіжанкою кави в Кава-point локації. Вона обладнана необхідними санітарно-технічними приладами й має загальні правила користування, які допомагають простору бути зручним та придатним для всіх відвідувачів. 

 

 

Бібліотечне ядро – головна читальна читальна зала, яка після перетворень отримала найбільшу кількість книжкових полиць і стелажів, окремий стенд із бестселерами. Вдалося розширити проходи між стелажами, щоб пересуватися було зручніше та безпечніше. У залі є місця для читання літератури на дивані або на м’якому подіумі, для роботи з книжками за столами, для індивідуальних занять. По периметру всього приміщення встановлені розетки для зарядки ґаджетів. На книжкових полицях розміщені планшети з аудіокнигами та навушниками. У кімнаті встановлена акустична система для фонового легкого музичного супроводу.

На час карантину в просторі введено дотримання безпекових протоколів для протидії розповсюдження COVID-19, зокрема на вході до бібліотеки діє температурний та масковий режими в обов’язковому порядку.

 

 

Теги:

культура бібліотеки кращі практики освіта

Область:

Полтавська область

Громади:

Козельщинська територіальна громада

Джерело:

Smart Foundation

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...