У 2016 році посилення місцевих бюджетів стане ще більш відчутним, - Володимир Гройсман

2016 рік стане уже другим роком дії фінансової децентралізації. На місцях уже помітно, що з'явились додаткові ресурси на ремонт доріг, освітлення, інші проблеми повсякденного життя громад. Причому ці додаткові надходження отримують повсюдно, а не як раніше за розподілом з Києва - тому дам, а тому не дам. Цього року посилення місцевих бюджетів стане ще більш відчутним. Про це написав на своїй сторінці у мережі Facebook спікер Парламенту Володимир Гройсман.

«Я добре пам'ятаю, скільки довелось буквально "воювати" за запуск розроблених нами тоді ще в Мінрегіоні нових механізмів. Довелось повоювати і цього року. Але бюджетну децентралізацію ми відстояли», - написав він.

За інформацією Володимира Гройсмана, місцеві бюджети цього року отримають:

1) 100% єдиного податку буде, як і минулого року, зараховуватись до бюджетів базового рівня. Надходження від цього джерела очікуються у розмірі 10,5 млрд. грн.

2) У місцевих бюджетах буде залишатись 100% місцевого акцизу.

3) Перенесено із спеціального до загального фонду державного бюджету (тобто - забезпечено більш надійними джерелами) фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад – 1 млрд. грн. та державного фонду регіонального розвитку, обсяг якого визначено у сумі 3 млрд. грн. Крім того, додатково передбачено 1,94 млрд. грн. субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій та 0,95 млрд. грн. коштів для капітальних видатків за програмою «Підтримка державних та регіональних інвестиційних проектів».

4) Повністю скасовано відрахування 3,6% ЄСВ для працівників та 6,1% для посадових осіб місцевого самоврядування і держслужбовців. Таким чином, органи місцевого самоврядування отримають додаткові надходження з ПДФО та економію по сплаті ЄСВ при виплаті зарплат працівникам бюджетної сфери.

5) Збережено чинну систему розмежування видатків на охорону здоров’я за видами медичної допомоги. Тобто, заклади вторинної медичної допомоги залишаться у підпорядкуванні міст обласного значення, районів, об’єднаних громад. Уряд пропонував передати їх до підпорядкування обласної влади;

6) Виші І-ІІ рівня акредитації будуть і далі фінансуватися з державного бюджету, а не місцевих, як пропонувалося спочатку, на місцевий рівень передається лише професійно-технічна освіта, розвиток якої на території реально повинен належати до повноважень органів місцевого самоврядування.

7) Розширено деякі повноваження місцевих рад щодо встановлення місцевих податків і зборів.

«Таким чином, нам вдалося не лише зберегти основні здобутки бюджетної децентралізації, а й закласти нові можливості для подальшого розвитку місцевого самоврядування. Зараз надважливо закріпити децентралізацію конституційно, щоб не доводилось воювати за неї кожен рік», - резюмував Володимир Гройсман.

04.01.2016 - 13:33 | Переглядів: 20348
У 2016 році посилення місцевих бюджетів стане ще більш відчутним, - Володимир Гройсман

Теги:

Володимир Гройсман Держбюджет2016 бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...