Як маленькі громади приватизують майно: історія Софіївської громади

Будівля магазину у Софіївській ОТГ - об’єкт приватизації

 

Софіївська громада Дніпропетровської області – приклад громади, яка шукає та акумулює всі ресурси для власного розвитку. Не винятком стало і використання інструменту малої приватизації. 

Мала приватизація – це продаж підприємств, майна, земельних ділянок, споруд, пакетів акцій компаній, які належать державі чи місцевій владі. Згідно з Законом України “Про приватизацію державного і комунального майна” мала приватизація відбувається виключно через електронну систему ProZorro.Продажі

Основною метою проведення малої приватизації у громаді було не лише залучити додаткові ресурси до місцевого бюджету, а й підвищити прозорість та ефективність управління майном.

Роботу розпочали у 2019 році – прийняли розроблені Програмою DOBRE спільно із громадою проєктів положень і рішень. Зокрема Софіївська селищна рада затвердила положення про приватизацію комунального майнапро аукціонну комісію, про орган приватизації та про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності. На підставі місцевих нормативно-правових актів визначили орган приватизації, затвердили склад аукціонної комісії та розпочали процедуру приватизації. 

Першим об’єктом приватизації Софіївська громада обрала нежитлову будівлю магазину, загальною площею 231,5 кв.м. Відповідно до звіту суб’єкта оціночної діяльності ТБ «Українська міжрегіональна» ринкова вартість об’єкту  становила 67 тис. грн

Рішенням Софіївської селищної ради затверджено звіт з оцінки та ринкова вартість визначена початковою вартістю об’єкту приватизації на аукціоні. Додатково цим рішенням затверджені умови аукціону та призначена дата проведення аукціону – 15 січня 2020 року.

 

Засідання бюджетної комісії Софіївської громади

 

«На жаль, перший аукціон не відбувся в зв’язку з наявністю додаткових умов. Ми не хотіли втрачати кошти від продажу будівлі магазину на наступних стадіях аукціону із зниженням стартової ціни і тому зняли об’єкт приватизації з аукціону. Пізніше рішенням Софіївської селищної ради поновили процедуру приватизації шляхом продажу цього магазину на електронному аукціону без додаткових умов, але зі збереженням стартової вартості об’єкта», – зазначив заступник селищного голови Антон Масько.

У липні 2020 року відбувся повторний електронний аукціон, де визначився переможець аукціону з пропозицією у сумі 102 тис. грн. За результатами аукціону затверджено протокол електронних торгів,  укладено та посвідчено нотаріусом договір купівлі-продажу будівлі, до місцевого бюджету Софіївської ОТГ перераховано кошти від приватизації. Відтак, громада залучила набагато більшу суму від приватизації, ніж очікувала.

«На пленарному засіданні Софіївської селищної ради 23 вересня 2020 року було прийняте рішення про завершення приватизації. Це наша перша спроба в процедурі приватизації, перший досвід, і вважаємо, що він вдалий. Найкращим результатом є навіть не те, що до бюджету Софіївської ОТГ надійшло 102 тис. грн, а те, що будівля магазину, яка знаходилась в занедбаному стані, поступово руйнувалась, адже коштів на її охорону та збереження у бюджеті не було – , отримала ефективного власника, який має намір відремонтувати будівлю і відновити роботу універсального магазину. Це беззаперечно стане доброю соціальною та економічною складовою розвитку громади. По-перше, мешканці с. Любимівка матимуть змогу купувати необхідні продукти та побутові речі безпосередньо у своєму селі. По-друге, створення робочих місць, а по-третє, бюджет громади отримуватиме надходження податків від роботи магазину», – відмітила голова бюджетної комісії попереднього скликання Софіївської селищної ради Алевтина Іващенко.

«Софіївська ОТГ власним прикладом довела, що завдяки процедурі приватизації можна знайти ефективного власника на неліквідне комунальне майно, яке громада невзмозі відновити за власні кошти. Виважене управлінське рішення Софіївської ради щодо приватизації будівлі колишнього магазину надасть можливість підвищити соціальні стандарти життя мешканців с. Либимівка», – зазначає консультантка Програми DOBRE Олена Ільченко

На думку спеціалістів місцевого самоврядування, такий успішний досвід застосування інструменту малої приватизації сприятиме інвестиційній привабливості та покращенню економічної ситуації у громаді.

Теги:

бюджет

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Софіївська територіальна громада

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...