Незадоволення перспективними планами: у Мінрегіоні відреагували на позицію Асоціації ОТГ

Асоціація об’єднаних територіальних громад запустила «Марафон захисту громад» і навіть планує провести акцію під стінами Кабінету Міністрів України на підтримку тих об’єднаних громад, які були переформатовані або увійшли до складу інших громад у перспективних планах, затверджених Урядом.

«Право асоціації висловлювати позицію і, бажано, професійну. Але при цьому не можна забувати, що закон визначив розробником перспективних планів ОДА, а не КМУ. Тому асоціація мала б працювати через свої регіональні відділення в обласних комісіях і бути більш принциповими там. Також Асоціація мала час і можливість підготувати і надати ОДА свої пропозиції, у який спосіб вже утворені ОТГ привести у відповідність до Методики, хоча б до базових параметрів. Про це Мінрегіон постійно наголошував, але тоді асоціація не квапилася, щоб так гучно підтримати нашу позицію», - так прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода плани Асоціації ОТГ з підтримки громад.

Нагадаємо, днями, під час пресконференції з регіональними ЗМІ В’ячеслав Негода зазначав, що у 2015-2019 роках багато громад утворилося за принципом добровільності, але проігнорували ще один важливий принцип – спроможності ефективно вирішувати всі питання місцевого значення. «Тому ми бачимо, наскільки болісно проходить процес створення фінальних, обґрунтованих перспективних планів. Звичайно, ті громади, які вже пройшли певний період своєї діяльності, хотіли б зберегтися. Але не усі вони мають перспективи розвитку. Тому зміни будуть. Більше того, навіть якщо ми і затвердимо нові громади, я думаю, що через деякий час (законодавство дозволяє це робити) буде продовжуватися процес оптимізації їхніх параметрів, зокрема і меж. Це життєво необхідний процес. Держава повинна бути досить динамічною і вчасно реагувати на виклики, пристосовуватися до економічних вимог, які є. Бо чинний адмінтерустрій затверджувався ще у 60-х роках минулого століття - минуло понад 60 років. Він створений під іншу соціально-економічну і політичну державу, і абсолютно не відповідає сучасним вимогам і критеріям. Тому зміни будуть, і не треба їх боятися. Навпаки, треба, щоб кожен українець - і як громадянин, і як фахівець, швидко пристосовувався до вимог часу», - сказав В'ячеслав Негода.

Як відомо, вчора, 27 травня Уряд затвердив останні перспективні плани формування громад областей.

28.05.2020 - 19:10 | Переглядів: 14602
Незадоволення перспективними планами: у Мінрегіоні відреагували на позицію Асоціації ОТГ

Теги:

перспективний план В'ячеслав Негода створення спроможних громад

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...