Узгодження позицій з підготовки перспективних планів закінчилися. Ми почули усіх, тому фінальні рішення будуть обґрунтованими, - В’ячеслав Негода

Урядовці та представники асоціацій органів місцевого самоврядування за участі експертів узгодили позиції з питань формування перспективних планів усіх областей. Половину з цих планів Уряд вже затвердив, а за декілька тижнів розгляне усі інші.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час узгоджувальної онлайн-наради з підготовки перспективних планів формування територій громад Рівненської та Сумської областей.

«Сьогодні ми завершили обговорення перспективних планів. Ці дискусії тривали і в регіонах, і на центральному рівні від початку процесу об’єднання громад у 2015 році. Обговорення значно активізувалися наприкінці минулого і на початку цього року, коли ми впритул наблизилися до чергових місцевих виборів. Чи змогли ми за це час почути усіх: мешканців громад, місцеве самоврядування, експертів, народних депутатів? Сподіваюсь, що так. І це дає нас змогу приймати обґрунтовані рішення. Чи змогли врахувати усі побажання? Звичайно, ні. Коли пропозиції суперечили методиці формування громад і критеріям майбутньої спроможності, нам доводилося шукати інші варіанти. Безперечно, фінальні плани не можуть влаштовувати усіх на 100 %, бо думок і інтересів тут дуже багато. Для нас важливо, щоб майбутні громади мали ресурси для розвитку, мали можливість надавати доступні і якісні послуги людям. Готуючи фінальні рішення, ми орієнтувалися в першу чергу саме на це», - сказав В’ячеслав Негода.

Прийняти остаточні рішення з формування адміністративно-територіального устрою на рівні громад Уряд зможе після того, як будуть затверджені усі перспективні плани і набуде чинності законопроект № 2653, що уповноважує Кабінет Міністрів визначати адміністративні центри та території громад.

Нагадаємо, 16 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроект № 2653. Таким чином Уряд отримав можливість завершити процес формування спроможних громад по усій країні до місцевих виборів, які відбудуться у жовтні цього року. Законопроект знаходиться на підписі Президента.

Як повідомлялося, 10 квітня цього року розпочалися останні узгодження перспективних планів перед розглядом на Уряді. 15 квітня Кабінет Міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад Житомирської, Миколаївської та Харківської областей, 22 квітня - Івано-Франківської та Тернопільської, 29 квітня - Херсонської, Хмельницької та Луганської, 6 травня - Вінницької, Донецької, Черкаської та Чернівецької областей. 


Довідка

Відеоконференції з підготовки перспективних планів формування територій громад та з формування адміністративно-територіальних одиниць базового субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

07.05.2020 - 16:57 | Переглядів: 10650
 Узгодження позицій з підготовки перспективних планів  закінчилися. Ми почули усіх, тому фінальні рішення будуть обґрунтованими, - В’ячеслав Негода

Теги:

перспективний план створення спроможних громад В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....