Як громади протидіють пандемії – чергова добірка АМУ

Українські громади - міста, селища, села, ОТГ - активно долучилися до протидії поширенню коронавірусу. Місцеве самоврядування, окрім запровадження карантинних заходів,  виділяє кошти на підвищення зарплат медикам, закупівлю ліків, масок, тестів, обладнання, організує підвіз медиків на роботу, доставляє продукти для літніх людей і соціально незахищених сімей. 

Асоціація міст України продовжує слідкувати за досвідом громад.


Рівненська ОТГ, Волинська область

Громада придбала апарат ШВЛ для лікарні

На позачерговій сесії Рівненської сільської ради депутати виділили 830 тис.грн із місцевого бюджету на купівлю вкрай необхідного обладнання для медзакладу районного рівня. За ці коштии буде придбано аппарат штучної вентиляції легенів. Решту коштів депутати спрямували на довезення лікарів, підтримку первинної ланки медицини та частину - на власне комунгосподарство.

 «На жаль, нині левову частину проблем центральна влада переадресувала на місця. Втім, для нас основне – зберегти життя і здоров'я людей», – пояснив голова ОТГ Володимир Крижук.


м.Новомосковськ, Дніпропетровська область

Кошти  на боротьбу з СOVID-19

Медзакладам міста міська рада виділила 3,2 млн грн. За частину цих коштів для Новомосковської центральної міської лікарні було придбано засоби індивідуального захисту, дезінфікуючі засоби, медикаменти.

Також місцева влада залучає до превентивних заходів і місцевий бізнес. Міський голова провів переговори з керівниками підприємств та організацій щодо надання допомоги для протидії пандемії.  


Вугледарська ОТГ, Донецька область

Доставка продуктових наборів

З метою забезпечення в період карантину соціального захисту незахищених верств населення (зокрема,самотніх громадян віком понад 80 років, громадян похилого віку, які потребують догляду, осіб з інвалідністю 1 та 2 групи) у Вугледарі триває робота з доставки продуктових наборів цим категоріям громадян.

Місцева влада вдячна волонтерам молодіжного центру «МІКС», які приєдналися до спільної справи.


Житомирська громада

Бізнес допомагає громаді

Місцеві благодійники передали два німецькі апарати штучної вентиляції легень для інфекційного відділення Лікарні №1 міста Житомира, що визначена як лікарня першої хвилі, та першою приймає пацієнтів з коронавірусом.


Пологівська ОТГ, Запорізька область

Медикам надають допомогу представники бізнесу

Приватні підприємці, об’єднавши зусилля, допомагають громаді подолати поширення коронавірусної хвороби. Так, місцевим медичним закладам було передано респіратори класу захисту FFP2 для мобільних бригад, окуляри і захисні щитки, одноразові халати і шапочки, рукавички латексні, ртутні термометри, дезінфікуючі засоби, маски., а також експрес-тести. 


м. Бориспіль, Київська область

Майже 5 млн грн на дезінфекцію міста

Виконком Бориспільської міської ради вирішив виділити 4,8 млн грн комунальним службам, які проводять роботи з дезінфекції. Наразі в місті обробляються місця громадського користування, багатоквартирні будинки й під’їзди. Це роблять працівники комунальної сфери міста, до професійних обов’язків яких не входить ця робота. В громаді  зробили розрахунки й виділили додаткові кошти для комунальників.


Бобринецька ОТГ, Кіровоградська область

Безкоштовні маски для жителів громади

Від самого початку карантину за ініціативи міського голови Валерія Сніжка та підтримки волонтерів у Бобринецькій ОТГ розпочалось виготовлення масок, щоб забезпечити ними жителів громади.  Кошти на закупку матеріалів надав міський голова, працівники міської ради та небайдужі жителі громади.  Маски шили волонтерки громади, студенти, працівники міськради.

В першу чергу масками забезпечено поліцейських громади, працівників місцевої ДСНС, соціальних служб та інших установ, що забезпечують життєдіяльність громади.  Останню партію масок у кількості 400 штук було роздано жителям громади


Івано-Франківська громада

Відомі блогери допомагають медикам

Ініціативні жителі міста створили сторінку в соцмережі Інстаграм coronavirus.if, щоб зібрати кошти на необхідні речі для медичних закладів Івано-Франківська. За добу їм вдалося зібрати майже 38 тис.грн.  

Волонтери вже передали в інфекційну лікарню частину закупленої допомоги: одноразові рукавички, антисептики, паперові рушники, засоби для миття підлоги сантехніки, питну воду.


м. Лисичанськ, Луганська область

Понад 1 млн грн на боротьбу з коронавірусноюю хворобою

На позачерговому засіданні виконавчого комітету Лисичанської міської ради з резервного фонду міського бюджету виділено 1,3 млн грн для Лисичанської багатопрофільної лікарні з метою запобігання виникненню та поширенню епідемії коронавірусної хвороби.


Ходорівська ОТГ, Львівська область

Продуктові та медичні набори для жителів громади

В рамках проєкту «Мобільна бригада» за підтримки благодійної організації служба у справах дітей Ходорівськоі міської ради закупила продуктові та медичні набори для сімей, котрі перебувають у складних життєвих обставинах. До складу наборів входять продукти першоі необхідності, жарознижуючі препарати, аскорбінова кислота і засоби захисту: рукавички та маски.

Також кожна сім‘я отримала пам’ятку, у якій роз’яснено правила поведінки під час карантину і щодо вжиття належних заходів безпеки для профілактики коронавірусноі інфекції COVID-19.


Сумська громада

Швидкі тести на коронавірус і грип

Сумська міська рада придбала за кошти місцевого бюджету експрес-тести для діагностики коронавірусної хвороби (COVID-19) і грипу А та В. Перших придбано 3 тис. штук на суму 945 тис. грн, других – 1 тис. штук на суму 216 тис. грн.

Відтепер медичні працівники міських лікувальних закладів матимуть можливість відразу при підозрі особи на захворювання коронавірусною інфекцією провести тестування. Експрес-тестування здійснюватиметься безоплатно в разі відповідних медичних показів.


Шумська ОТГ, Тернопільська область

Кошти на протидію коронавірусній інфекції  

Шумська ОТГ не лише коштом з місцевого бюджету, але особистим коштом працівників міської ради протидіє коронавірусній інфекції.  Загалом зібрано близько 200 тис.грн, які будуть спрямовані на придбання концентратора кисню для Шумської ЦРЛ. 


Нетішинська ОТГ, Хмельницька область

Соціальні працівники шиють захисні маски та халати

Працівники відділення організації надання адресної грошової і натуральної допомоги та соціально-побутової адаптації територіального центру Нетішинської ОТГ у період карантину шиють захисні маски. Уже виготовлено понад 500 масок для підопічних Старокривинського будинку-інтернату, відділення соціальної допомоги, соціально незахищених громадян, а також працівників територіального центру, офіцерів поліції, кримінально-виконавчої інспекції, Управління соціального захисту населення, виконкому Нетішинської міської ради.

Також майстрині працюють над пошиттям халатів для медичних працівників.  Усі матеріали, необхідні для пошиття, закупленои за кошти з місцевого бюджету, долучено кошти організацій, яким потрібні засоби захисту та залучено благодійників.


м. Черкаси

Безкоштовні маски замість штрафів

Поліція Черкас перейшла на гуманний спосіб боротьби з коронавірусом. Вже декілька днів патрульні роздають медичні маски перехожим, у яких з тих чи інших причин немає цього засобу захисту. Ця акція стала можливою завдяки благодійному фонду «Черкаси проти COVID-19», який після початку карантину створили підприємці міста. Щодня патрульним видають по 500 масок для роздачі населенню. Ці заходи планується продовжити до кінця карантину.


м.Чернівці

Медикам Чернівців допомагає Вінницька громада

До Чернівців прибула партія допомоги для боротьби з коронавірусом від Вінницького міського голови Сергія Моргунова. Так, лікарі-інфекціоністи отримали близько 1000 комбінезонів, 500 щитків та маски.  Допомогу буде передано медичним закладам Чернівців, у тому числі й первинної ланки.


Вінницька громада

Громадська організація допомагає медикам

Соціальне підприємство, засноване громадською організацією інвалідів «Самодопомога», відреагували на гостру суспільну потребу і вирішили допомогти медичним закладам регіону. Працівники підприємства, серед яких і люди з інвалідністю, налагодили виготовлення захисних масок, халатів, комбінезонів, бахіл, на 3D-принтері вони друкують деталі до прозорих пластикових екранів, призначених для захисту обличчя.


Дубівська ОТГ, Волинська обл.

Бібліотекари долучилися до флешмобу

Працівники публічної шкільної бібліотеки Дубівської сільської ради приєдналися до флешмобу «Подаруй маску» та допомагають одиноким літнім жителям ОТГ.

Для працівників відділення центру надання соціальних послуг та їхніх підопічних бібліотекари пошили маски багаторазового використання. 


м.Синельникове, Дніпропетровська область

Кошти на подолання коронавірусної інфекції

Депутати міської ради міста Синельникова виділили додатково 620 тис. грн для місцевих закладів охорони здоров’я: Центру первинної медико-санітарної допомоги та Центральної районної лікарні на придбання медичного обладнання, індивідуальних костюмів біозахисту, дезінфікуючих засобів.

Загалом для боротьби з коронавірусом резервний фонд міського бюджету Синельникового збільшено на 1 млн грн.


Житомирська громада

Доплати медикам

У Житомирі близько 180 медичних працівників, які лікують хворих на коронавірус COVID-19, за березень отримали доплати до заробітної плати у розмірі 300%. Кошти на це було виділено з місцевого бюджету.


Тячівська ОТГ, Закарпатська область

ПЛР-тести та засоби захисту для лікарів

Тячівська міська влада для медиків первинної медицини придбала костюми та всі необхідні засоби захисту, а також ліки.

Також міський голова Іван Ковач повідомив, що кожен, хто потребує допомоги, отримає продуктовий набір.


Івано-Франківська громада

Волонтери виготовляють захисні щитки

Місцевий волонтер разом з родиною та друзями виготовив і передав лікарням 4000 захисних щитків для медиків. Також вони адаптують маски для підводного плавання під апарати штучної вентиляції легень.

Крім того, волонтери виготовляють розгалужувачі до кисневих систем для лікарень. Завдяки винаходу до одного кисневого крана можна під’єднати одразу три апарати ШВЛ або три кисневі маски.


м.Київ

Місто самостійно закуповує засоби захисту та медобладнання

Всі необхідні захисні та витратні медичні матеріали для київських лікарень столична влада закуповує за рахунок міського бюджету.

«Столична влада робить все можливе для забезпечення медпрацівників необхідними засобами. Це і захисні костюми. І маски та рукавички. Ми закуповуємо і нове обладнання для столичних лікарень. В тому числі - апарати штучної вентиляції легень», - повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Мер столиці нагадав, що місто прийняло рішення про доплати лікарям інфекційних відділень, які працюють з хворими на коронавірус. Зараз така доплата становить від 5 до 10 тисяч гривень.


Київська область

Відкрито інфекційне відділення

Почало працювати оновлене Інфекційне відділення Ірпінської міської лікарні, яке розташоване у Бучі і прийматиме жителів Приірпіння. Модернізацію медзакладу проведено за кошти місцевих бюджетів Ірпеня, Бучі, Гостомеля та завдяки допомозі меценатів.

Тут облаштовано 9 боксів, встановлено 4 апарати ШВЛ, дозамовлено ще 6 апаратів. Відділення розраховано на 40 ліжок, але за потреби тут можна поставити ще 10.


м. Львів

Медики отримають по 10 тис. грн матеріальної допомоги

237 працівників Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні отримають від міста Львова по 10 і 12,4 тис. грн матеріальної допомоги. Працівники лікарні,, які живуть за межами Львова, отримають більшу виплату для сплати податків.

Загальна сума допомоги складе 2, 7 млн грн.


м. Миколаїв

Місцевий бізнес оновлює інфекційну лікарню 

Підприємства Миколаївщини оперативно згуртувалися, щоб відремонтувати Миколаївську обласну інфекційну лікарню.

Вже йдуть роботи з проектування та монтажу нової кисневої мережі - обладнання на 86 точок подачі кисню до апаратів штучної вентиляції легенів, замовлено нові апарати ШВЛ та сучасну  електричну дезінфекційну камеру, а також  нові пральні, сушильну та прасувальну машини для належних умов при роботі з інфікованою білизною. Також планується відновлення пандусів та покриття проїжджих частин на території лікарні, ремонт харчоблоку та огорожі по периметру території.

Загальна сума витрат на роботи уже становить майже 17 млн грн. Крім цього, підприємці передадуть лікарні електромобіль.


м.Болград, Одеська область

Місце обсервації для громадян з підозрою на COVID-19

Міська влада Болграду з резервного фонду виділила 45,6 тис. грн для створення бази обсервації, де зможуть перебувати громадяни з підозрою на COVID-19.

Місцем для обсервації визначено будівлю колишнього пологового будинку. Тут буде відновлено мережу електропостачання та встановлено систему охоронної сигналізації. У будівлі вже підготовлено кілька палат та завезено необхідні меблі.


Великобагачанська ОТГ, Полтавська область

Три тисячі масок для жителів громади

Великобагачанська селищна рада придбала 3 тис. масок для для вразливих категорій населення та працівників, зайнятих у критичній інфраструктурі громади.

Частина масок передана старостинським округам, а частина - поліцейським, рятівникам, працівникам дорожнього господарства та відділу благоустрою КП.


Тростянецька ОТГ, Сумська область

Захисні костюми та дезінфікуючі засоби

За кошти місцевого бюджету громада придбала 100 багаторазових захисних медичних костюмів на загальну суму 58 тис. грн. Ці костюми були передані медичним закладам ОТГ.

Також для Тростянецької міської ради, її структурних підрозділів, комунальних підприємств та закладів придбано 270 літрів дезінфікуючих засобів на загальну суму 59,4 тис. грн.


Тернопільська громада

Придбано 18 апаратів ШВЛ

Для потреб міської лікарні швидкої допомоги за кошти бюджету Тернопільської громади було придбано 17 апаратів штучної вентиляції легень та ще один такий апарат - для міської дитячої комунальної лікарні на загальну суму 15,3 млн грн.


Новокаховська ОТГ, Херсонська область

Обладнання для діагностики COVID-19

Надсучасну ультразвукову діагностичну систему MyLab X5 вартістю майже 2,3 млн грн доставлено в рамках проєкту «Кусаноне» від уряду Японії. Діагностична система стане в нагоді для боротьби з коронавірусом, адже вона входить до рекомендованого Міністерством охорони здоров’я України списку обладнання, призначеного для діагностики та лікування COVID-19. Міська влада бере на себе зобов’язання щодо сумлінного використання обладнання. Технічне обслуговування і ремонт здійснюється за рахунок міського бюджету. А послуги хворим будуть надаватися абсолютно безкоштовно.


Чемеровецька ОТГ, Хмельницька область

Матеріальна допомога медикам

Медпрацівники, які борються з коронавірусом у громаді, отримають адресну матеріальну допомогу. Депутати підтримали ініціативу селищного голови Олександра Собаня  і виділили 150 тис. грн на доплати медичним працівникам Чемеровецької лікарні. 


Глибоцька ОТГ, Чернівецька область

Підтримка від місцевого бізнесу

Місцеві меценати в рамках заходів боротьби з коронавірусом вирішили допомогти місцевій владі та передали для Глибоцької ЦРЛ медичні костюми , захисні маски та щитки, рукавиці, лезинфікуючі засоби та медичне обладнання.

Також допомогу отримає лікарська амбулаторія в Стерче та ФАП в Червоній Діброві, які належать до центру ПМСД Глибоцької ОТГ.


Якушинецька ОТГ, Вінницька область

Службовці віддали одноденну зарплату на засоби захисту для медиків

Небайдужі працівники сільської ради та комунальних підприємств добровільно відмовилися від одноденного заробітку для допомоги медикам. За зібрані кошти придбано комбінезони посиленого захисту, одноразові захисні костюми, респіратори ФФП-2 та ФФП-3 та захисні щітки для медичних працівників Якушинецької громади та медичних працівників первинної ланки всього району.


Луцька громада

Медики не платитимуть за доїзд на роботу

Працівників медзакладів Луцької ОТГ возитимуть на роботу і додому за кошти міського бюджету. Від початку призупинення руху громадського транспорту, міськрада організувала довіз медиків. Але,  до 15 квітня, через ряд організаційних та фінансових питань, медики сплачували за проїзд звичайну вартість – 6 гривень і ще міськрада здійснювала доплату перевізникам. Тепер ситуація змінилася: місто забезпечить на період карантину безоплатний проїзд для працівників лікувальних закладів міського підпорядкування.


м. Вільногірськ, Дніпропетровська область

Допомога поліції

Вільногірське відділення поліції отримало допомогу від голови наглядової ради ТОВ «Скляний Альянс» у вигляді захисних засобів та спецодягу для працівників, які виходять на цілодобове чергування. За словами начальника міського відділення, майора поліції Андрія Шалька, співробітники слідчо-оперативної групи швидкого реагування, які заступають на цілодобові зміни,  тепер повністю екіпіровані  засобами захисту.


м. Покровськ, Донецька область

Громада дбає про мешканців

Щоб уберегти жителів міста від інфекції, на в'їздах до Покровська встановлені санітарні блокпости, на яких водіям і пасажирам транспорту обов'язково вимірюють температуру. Якщо температура тіла у того, хто в'їжджає в місто, близько 38 градусів і спостерігаються симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), викликається бригада швидкої (екстреної) медичної допомоги для госпіталізації хворого.

Крім того, місцева влада дбає про соціальний захист жителів: у Покровську починається програма допомоги людям, які втратили роботу під час карантину, не мають іншого доходу і стоять на обліку в центрі зайнятості. Їм видаватимуться продуктові набори на регулярній основі впродовж усього карантину.


Широківська ОТГ, Запорізька область

Маски для працівників у зоні ризику

За кошти місцевого бюджету, благодійних внесків бізнесу та жителів масками забезпечують працівників, що кожного дня контактують з людьми - жителями громади з соціально незахищених верств населення та сімей, що опинились у складних життєвих обставинах.


Калуська ОТГ, Івано-Франківська область

Волонтери передали рятувальникам маски

Калуський міськрайонний відділ управління ДСНС отримав від місцевих волонтерів 160 медичних масок.

«Окрім реагування на пожежі та інші надзвичайні ситуації, вогнеборці залучені до профілактичних заходів з попередження коронавірусної інфекції. Тому нашим хлопцям та дівчатам доводиться щодня спілкуватися з різними людьми. Особиста безпека та безпека оточуючих – це пріоритет в умовах карантину», – з вдячністю пояснюють рятувальники.


Новопразька ОТГ, Кіровоградська область

100 тисяч гривень на премії для медиків

Заохотити медичних працівників вирішили депутати Новопразької селищної ради. Додаткові кошти виділено як субвенцію на рахунок КНП «ЦПМСД Олександрійської районної ради Кіровоградської області». А звідти кошти буде розподілено у вигляді премій 24 медичним працівникам Новопразької ОТГ.


м. Київ

Посилено контроль на в’їздах у місто

Водіям та пасажирам транспорту на основних в’їздах до Києва вимірюють температуру.

«Ми встановили 9 пропускних пунктів, де всі авто, що прямують у місто, перевірятимуть медики та правоохоронці. Такі суворі обмеження зумовлені тим, що, за прогнозами медиків, після свят може відбутися різке збільшення кількості хворих на коронавірус. Щоб упередити такий сценарій, щоб не допустити колапсу в лікарнях, ми запроваджуємо такі обмежувальні заходи», – повідомив мер Києва Віталій Кличко.


Новопсковська ОТГ, Луганська область

Продуктові набори для малозабезпечених жителів

 Працівники Центру надання соціальних послуг Новопсковської ОТГ надають допомогу жителям найбільш вразливої категорії населення. Понад 400 одиноких та одиноко проживаючих людей похилого віку, які потребують догляду, та осіб з інвалідністю отримали продуктові набори. Місцева влада вдячна мережі продуктових магазинів, яка приєдналися до роботи із забезпечення найбільш вразливих верств населення продуктовими наборами.


м. Львів

Запрацювала третя лабораторія, що може діагностувати COVID-19

Третя лабораторія в місті, у якій діагностуватимуть захворювання на коронавірус, запрацювала у Львівському військовому госпіталі.  «Таким чином, ми можемо робити 270 ПЛР-тестів на день. Наразі цього достатньо для перевірки всіх пацієнтів з підозрою на COVID-19», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.


Баштанська ОТГ, Миколаївська область

Півмільйона гривень на засоби захисту для медиків

У Баштанській ОТГ багатопрофільна районна лікарня замовила необхідні матеріали на суму понад півмільйона гривень. На це підуть кошти, які були виділені з бюджетів Баштанської ОТГ, району, сільгосптоваровиробників. Було придбано респіратори, одноразові костюми біозахисту, маски та захисні окуляри, рукавички, антисептики, експрес-тести.


Шабівська ОТГ, Одеська область

Виноробна компанія профінансувала інфекційне відділення

У селі Шабо оперативно відремонтовано інфекційне відділення у лікарні. Організацію і витрати по відновленню відділення узяло на себе місцеве виноробне підприємство.  У відремонтоване приміщення було завезено 30 ліжок, тут було встановлено апарат ШВЛ, а лікарів забезпечено засобами захисту.


м. Кременчук, Полтавська область

Герметична капсула для транспортування хворих на COVID-19

Кременчуцькі підприємці виготовили першу герметичну капсулу для транспортування хворих на COVID-19. Капсула важить 16 кг, виготовлена із герметичного матеріалу, має маску, прибори для подачі кисню, компресор і фільтри для знезараження повітря. Також в ізолятор вмонтовані рукавиці-манжети, щоб лікарі могли проводити будь-які маніпуляції без контакту з хворим. Капсулу буде передано до Полтавського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф.


Вараська ОТГ, Рівненська область

Працівники виконкому придбали захисні костюми для медиків

Працівники виконавчого комітету Вараської міської ради зібрали майже 37 тис. грн  і на ці кошти закупили 84 багаторазових захисних комбінезонів для лікарів КНП "Вараський центр первинної медичної допомоги" та екстренної швидкої медичної допомоги. Матеріал, з якого виготовлено ці комбінезони, забезпечує високий рівень захисту від контакту з шкідливими речовинами.


Сумська громада

Соціальний центр підтримує підопічних

Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування в умовах карантину не залишає своїх підопічних без уваги та допомоги. Продовжується надання соціальних послуг одиноким громадянам, які не мають рідних, котрі повинні за ними доглядати. Також територіальний центр долучається до надання термінової допомоги з доставки продуктів харчування та продуктових наборів одиноким непрацездатним громадянам. Постійно опрацьовуються потреби в продуктах харчування та ліках.

Також організовано щоденне підвезення соціальних робітників до отримувачів соціальної послуги догляду. Соціальні працівники забезпечені масками, антисептичними засобами для рук, рукавичками; придбано дезінфікуючі засоби для обробки приміщень.


Тернопільська громада

Масове тестування на коронавірус

У Тернополі проводять масове тестування працівників підвищеної зони ризику: сімейних лікарів, педіатрів, а також працівників спецтранспорту. Для цього місто придбало 3000 експрес-тестів.


м. Балаклія, Харківська область

Підготовка лікарні для приймання хворих на коронавірус

На сьогодні Балаклійська ЦРЛ має майже 400 експрес-тестів на COVID-19 і дев’ять апаратів штучної вентиляції легень. На сьогодні для потенційних пацієнтів з коронавірусною хворобою виділено 25 ліжок. За потреби для цього буде виділено ще 45 ліжок інфекційного відділення ЦРЛ. У разі потреби ще 200 ліжок можна перепрофілювати в інших відділеннях головного лікувального корпусу.


Новокаховська ОТГ, Херсонська область

Роздано тисячу продуктових наборів

У Новій Каховці зусиллями благодійників, фахівців міського управління праці та соцзахисту населення, а також його територіального центру, доставлено понад тисячу продуктових наборів одиноким людям похилого віку, особам з інвалідністю та найбільш незахищеним верствам населення ОТГ. Набори доставляють соцпрацівники та волонтери, серед яких курсанти Херсонського факультету Одеського держуніверситету внутрішніх справ. Гуманітарна допомога сформована представниками великого та малого бізнесу, місцевої організації ветеранів АТО для забезпечення громадян, які найбільше потребують сторонньої підтримки. У розвезенні наборів жителям селищ та сіл ОТГ активно допомагають старости.


м. Хмельницький

Великодні продуктові набори для нужденних

Працівники міського соцзахисту вже сформували та розповсюдили 1400 великодніх продуктових наборів. Їх отримали соціально незахищені жителі міста. До реалізації акції долучились і підприємці, а безкоштовну доставку забезпечили міські служби таксі. До цього у Хмельницькому було роздано понад 2100 наборів із понад 8000 запланованих.


м. Черкаси

Лікарі працюють вахтовим методом

Черкаські медики, які лікують хворих на COVID-19, працюють за новим алгоритмом. Сім днів у лікарні, стільки ж  - дома. На час роботи живуть у санаторії. Після тижневої зміни їм роблять тест ПЛР і додому відпускають лише у випадку негативного результату. Проживання та гаряче харчування під час зміни та відпочинку їм забезпечує місцева влада.


м. Чернівці

Швачки весільних суконь шиють захисні костюми для медиків

Заклик допомогти медикам надійшов від місцевої активістки. До такої ініціативи долучилися підприємці та меценати, які допомогли зібрати вже 40 тис. грн. На  заклик пошити костюми відгукнулося 20 місцевих швачок та майстрів. Було придбано понад 3 км тканини, з якої пошито 150 комплектів, ще стільки ж – у планах. Щодня активісти складають комплекти, потім передають у медичні заклади громад, дитячі лікарні.


Калинівська ОТГ, Вінницька область

Замість парків – апарати ШВЛ

На позачерговій сесії рада громади спрямувала 2,5 млн грн на закупівлю чотирьох апаратів ШВЛ для Калинівської центральної районної лікарні. Ці кошти в бюджеті були передбачені для облаштування двох паркових зон у Калинівці.


м. Ковель, Волинська область

Місцевий бізнес дбає про безпеку медиків

Підприємці передали Ковельському медичному об’єднанню (МТМО)  захисні засоби на суму понад 80 тис. грн. 14 спеціальних респіраторів зі склом та змінними фільтрами тепер слугуватимуть працівникам інфекційного відділення.

До речі, з резервного фонду міського бюджету міська рада вже виділила понад 2 млн грн на придбання апарата ШВЛ, дезінфікуючих, індивідуальних засобів захисту та інші потреби МТМО.


м. Дніпро

Підприємці допомагають лікарні

Шість апаратів ШВЛ Hamilton C3 від приватного підприємства КСЕНКО доставлено Дніпропетровській обласній лікарні ім. Мечнікова, яка є профільною для виявлення  і лікування хворих на коронавірус. Інтелектуальний режим ASV, надійна та потужна турбіна і суперінформативний дисплей дозволять лікарям  надавати якісну допомогу хворим  на коронавірусну інфекцію. 


м. Краматорськ, Донецька область

Благодійна допомога

Краматорська міська рада підписала Меморандум про співпрацю з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Карітас Краматорськ» щодо взаємодії та співпраці, залучення благодійного фонду до допомоги жителям міста та працівникам медичних закладів. В рамках співпраці було запущено єдиний цільовий рахунок для збору благодійних внесків. Кошти планується використовувати для придбання необхідних засобів для лікарень та вразливих жителів міста, що потребують допомоги.


Вільховецька ОТГ, Закарпатська область

Засоби захисту за кошти громади

Вільховецька громада знову придбала засоби захисту для медиків Вільховецького Центру первинної медико-санітарної допомоги, працівників органів місцевого самоврядування та працівників оперативного штабу протидії COVID-19. На цей раз, крім масок, рукавичок та бахіл, закуплено медичні захисні комбінезони, багаторазові бахіли, пластикові окуляри та захисні прозорі щити для обличчя.


Великобілозерська ОТГ, Запорізька область

Громада підтримує лікарню

Підприємство, яке працює на території Великобілозерської ОТГ, передало багатопрофільній лікарні у м.Дніпрорудне 14 рециркуляторів ультрафіолетових бактерицидних Аерекс. Ця лікарня визначена опорним закладом охорони здоров’я для госпіталізації осіб з підозрою на коронавірус, вона також приймає на лікування жителів Великобілозерської ОТГ.


Івано-Франківська громада

Організації передали в лікарні 580 експрес-тестів та засоби захисту для медиків

Кілька небайдужих компаній та організацій Івано-Франківська, які об’єдналися в “Антикризовий фонд у боротьбі з COVID-19”, допомагають медикам міста. Так, ІТ-компанія за підтримки благодійного фонду доставила в лікарні 580 експрес-тестів на виявлення COVID-19 на суму 81, 2 тис. грн, 200 пошитих одноразових костюмів на суму 36 тис. грн. Крім того, закуплено і передано 100 багаторазових захисних комбінезонів уна суму 18 тис. грн.


м. Київ

Єдина офіційна гаряча лінія для киян

Моніторинговий центр з протидії COVID-19 відкрив офіційну телефонну лінію для киян, за допомогою якої можна отримати відповіді на основні питання, пов’язані з карантинними заходами.

На гарячу лінію можна подзвонити і повідомити про факти порушення самоізоляції та обсервації, отримати емоційну підтримку та роз’яснення з питань заходів із запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції;


м. Долинська, Кіровоградська область 

Засоби індивідуального захисту для медиків

Рада підприємців Долинської міської ради та благодійний фонд «За сучасну Долинщину» оголосили про збір коштів на придбання засобів індивідуального захисту для медперсоналу: захисних костюмів та екранів.

За зібрані кошти медпрацівникам Долинськї ЦРЛ вже придбано 100 костюмів та 25  захисних екранів, на загальну суму понад 36 тис.грн.


м. Лисичанськ, Луганська область

Бескоштовні засоби індівідуального захисту для містян

Громадські організації та підприємці міста Лисичанськ допомагають громаді у протидії поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом. Захисні маски жителі міста можуть безкоштовно взяти на інформаційних боксах, які розміщені в медичних закладах та адміністративних будівлях громади.


м.Борислав, Львівська область

Дезінфекція вулиць сніговою гарматою

У Бориславі для розпилення дезінфекційного засобу у місцях масового скупчення людей використано снігову гармату гірськолижного комплексу «Буковиця». Подібну технологію Борислав використав першим в Україні.

Обладнання у користування гірськолижний комплекс надав безкоштовно. Для боротьби із коронавірусом техніку уже ефективно застосовують у Китаї, Італії та Польщі. Таким способом використовується у чотири рази менше деззасобу і немає потреби у великій кількості працівників.


Березанська ОТГ, Миколаївська область

На підтримку місцевих лікарень виділено понад 150 тис. грн

На сесії місцева влада виділила понад 123 тис. грн на утримання інфекційного відділення Березанської районної лікарні, а також на придбання медикаментів та препаратів для надання допомоги населенню та запобігання поширенню на території Березанської ОТГ коронавірусу COVID-19. Також районному центру ПМСД виділено 30 тис. грн на дезінфікуючі засоби та засоби індивідуального захисту. На придбання медикаментів пільговій категорії населення передбачено додатково 15 тис. грн.


 Старокозацька ОТГ, Одеська область

Громада посилює заходи з протидії поширення коронавірусу

Протягом останніх чотирьох місяців за кошти місцевого бюджету було придбано понад 30 найменувань нового обладнання для Старокозацької районної лікарні на суму близько 1 млн грн. Також у Старокозацьку районну лікарню придбано новий апарат ШВЛ вартістю 385 тис.грн, та укомплектовано існуюче обладнання. Також за кошти громади було закуплено 23 комплекти захисних костюмів, респіраторів та рукавиць.


м. Полтава

8 млн грн на підтримку лікарень

Полтавська міська рада виділила понад 8 млн грн на підтримку лікарняних закладів міста. За ці кошти буде придбано 5 апаратів штучної вентиляції легень та 6 моніторів пацієнта для міських клінічних лікарень, оплачено проживання медперсоналу в рамках міської цільової програми. Частина коштів буде спрямована управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.


м. Дубно, Рівненська область

Ще понад 3 млн грн для медицини

Міська рада виділила ще понад 3 млн грн на підтримку медичних закладів міста.

Для Дубенської міської лікарні буде придбано ще один апарат ШВЛ, медикаменти та пальне. На фінансування програми «Здоров'я дубенчан на 2019-2023 роки» виділено 185 тис. грн, з яких частина піде на придбання засобів захисту для працівників Дубенської станції екстреної швидкої допомоги та частина -  на перевезення медиків від дому до місць роботи.


Чернеччинська ОТГ, Сумська область

Обладнання для дезинфекції доріг громади

З метою боротьби з розповсюдженням коронавірусної інфекції громада придбала тракторний навісний обприскувач "Polmark" для дезінфекції дорожного покриття на території ОТГ. Обробка буде проводитись у нічний період працівниками КУ "Служба по експлуатації об'єктів комунальної власності та благоустрою" дезінфікуючим засобом "Бланідас-Ц Гипохлорид", який також придбано за кошти бюджету ОТГ.


Тернопільська громада

Освітяни перерахували одноденний заробіток на потреби медиків

Тернопільські освітяни започаткували благодійну ініціативу, щоб підтримати медпрацівників Тернополя. Одноденну зарплатню педагоги перерахують тим лікарям, які зараз у Тернополі борються з коронавірусом.


Бехтерська ОТГ, Херсонська область

Сільський голова та бюджетники перерахували зарплату медикам

Голова Бехтерської ОТГ Михайло Бурак перерахував свою місячну зарплату, а працівники бюджетних установ громади - свій одноденний заробіток на підтримку Бехтерського центру первинної медико-санітарної допомоги. Благодійна підтримка сільської медицини в тяжкий час карантину є важливим проявом згуртованості громади, аби спільно витримати удар і вберегти населення від пандемії та її наслідків.


м. Шепетівка, Хмельницька область

Кошти на медикаменти хворим на коронавірус

У Шепетівці кожному хворому в тяжкому стані та тим, що перебувають у відділеннях інтенсивної терапії або інфекційному відділенні з коронавірусом COVID-19, виділятимуть до 20 тис. грн для придбання медикаментів які які зазначені в протоколі МОЗ України.

Відповідні зміни внесли до бюджету на позачерговій сесії.


м. Умань, Черкаська область

Премії для медичних працівників

В Умані кожному медпрацівнику, задіяному в лікуванні хворих на COVID-19, виплатять премію у розмірі 10 тис.грн. Також кожен медичний працівник отримає 300% доплати із місцевого бюджету. Такі зобов’язання взяла на себе Уманська міська рада.


м.Чернівці

Доплати медикам з місцевого бюджету

Чернівецький міський голова Олексій Каспрук підписав розпорядження про додаткове стимулювання медичних працівників, які боряться із коронавірусом. Медики, які працюють з людьми, хворими на коронавірус, отримають доплати: лікарі - 15 тис. грн, середній медичний персонал - 10 тис. грн, а молодший медичний персонал – 7 тис. грн.


Ніжинська ОТГ, Чернігівська область

Дизайнерка шиє маски

Ніжинська дизайнерка замість стильних суконь, які у неї замовляють модниці з усієї України, шиє захисні маски. До ініціативи відомого модельєра долучилися небайдужі містянки. Їх мета – забезпечити всіх лікарів і молодший медичний персонал міської лікарні, а ще дітей-сиріт, що проживають в обласному соціальному гуртожитку Ніжина, засобами індивідуального захисту. Жінки шиють маски безкоштовно.


Вінницька громада

Гуманітарна допомога від міста-побратима

Партія медичних інструментів та лікарських виробів прибула до Вінниці з американського міста-побратима Бірмінгема (штат Алабама, США). Це маніпуляційні та урологічні набори, ларингоскопи, засоби для апаратів вентиляції легень та інші медичне обладнання.


м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

Експрес-лабораторія

 У місті Кривий Ріг з’явилася нова експрес-лабораторія для досліджень на СOVID-19. Вона дозволить швидше отримувати результат аналізів, зібраних у пацієнтів з пневмонією, яка зараз часто  є наслідком коронавірусної інфекції. Лабораторія дозволяє отримати результат вже через 30-40 хвилин, а не через 3-4 години, як при звичайній експрес-діагностиці.


м. Краматорськ, Донецька область

Педагоги шиють захисні костюми для лікарів міста

Працівники управління освіти Краматорська, педагоги міських шкіл та батьки приєдналися до акції «Марафон допомоги», який ініціювала одна з громадських організацій міста.

Всього вчителі та батьки пошиють 250 одноразових захисних костюмів для медпрацівників. У разі потреби вони шитимуть костюми до стабілізації ситуації .


м. Покровськ, Донецька область

Студенти виготовляють захисні екрани для лікарів

Група студентів Донецького національного технічного університету в м. Покровськ почала виготовляти захисні екрани для медиків на 3D-принтерах. За фінансової підтримки ПрАТ «Донецьксталь – металургійний завод» волонтери університету повністю забезпечені витратними матеріалами та зможуть доставити захисні щитки безпосередньо до лікарень Покровська, Мирнограда, Добропілля, Селидового та інших міст Донецької області.


Житомирська громада

Паски буде освячено прямо на виробництві

Аби віряни не йшли в церкву на Великдень і не наражали себе на небезпеку заразитися коронавірусом, паски у Житомирі освячуються прямо на виробництві. Житомирський місквиконком заборонив відвідування храмів, а також  участь у релігійних заходах під час святкування Великодня. Усі місцеві телеканали будуть проводити  прямі трансляції  богослужінь.


м.Ужгород, Закарпатська область

Гарячі обіди соціально незахищеним громадянам

Соціальну акцію започаткувала Ужгородська міська рада, щоб підтримати на період вимушених обмежень тих, хто найбільш потребує допомоги. Фінансування акції – із міського бюджету. Гарячі обіди видаватимуться багатодітним родинам, одиноким пенсіонерам, людям з інвалідністю. Також за бюджетні гроші та за сприяння благодійників уже понад 1000 ужгородців отримали продуктові набори та засоби гігієни.


Веселівська ОТГ, Запорізька область

Мобільне інформування жителів громади

У Веселівській ОТГ ще у 2018 році діє мобільний додаток «Моє Веселе». Там легко можна знайти багато корисної інформації: розклад руху автобусів, новини громади тощо.

У період карантину додаток адаптовано так, щоб легко і зручно інформувати жителів про перебіг епідемії, проводити роз'яснювальну роботу щодо протидії поширенню COVID-19.


Угринівська ОТГ, Івано-Франківська область

Громада виділила 100 тис. грн лікарні у Івано-Франківську

Угринівська ОТГ, яка межує з Івано-Франківськом, виділила з місцевого бюджету 100 тис. грн для КНП «Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня» на придбання засобів захисту для медичного персоналу від COVID-19 і 10 тис. грн для станції швидкої та невідкладної медичної допомоги.

Ще 100 тис. грн виділено для КП «ЦПМСД Угринівської ОТГ» на придбання медичних масок, захисних окулярів та костюмів, засобів дезінфекції, одноразових захисних фартухів, рукавиць, беретів. Також громада організувала пошиття багаторазових захисних масок.


Миронівська ОТГ, Київська область

Благодійна допомога від працівників міськради

Впродовж останнього тижня всі без винятку працівники Миронівської міської ради брали участь у підготовці продуктових наборів для тих, хто їх особливо потребує у цей непростий час. Ця добра справа, ініційована міським головою, отримала підтримку серед посадовців міської ради, які власним коштом закупили продукти, та підприємців, які теж долучилися до наповнення продуктових наборів. Понад 100 пакунків отримають багатодітні та малозабезпечені родини, які опинилися в скрутному становищі, а також діти з інвалідністю.


Кропивницька громада

Центральна міська лікарня отримала допомогу

Медичні працівники Кропивницької лікарні отримали 120 тисяч медичних масок, 10 тисяч рукавичок, 120 захисних окулярів. Засоби захисту передав один із засновників фонду "З добром до людей".


Жовтанецька ОТГ, Львівська область

Тестування на COVID-19 проводить мобільна бригада

Мобільна бригада у складі сімейних лікарів та медичних сестер Жовтанецької ОТГ здійснює експрес-тестування громадян, які повернулися з-за кордону.

Експрес-тестами охоплять не тільки осіб, які повернулись в Україну упродовж двох останніх тижнів, а також тим, хто контактував із хворими на коронавірус. Безкоштовним тестуванням охоплять також медиків. У планах – тестувати водіїв, продавців та інші категорії, які контактують із людьми і є в зоні ризику.


м. Миколаїв

100 медичних ліжок для лікарень

Виконком Миколаївської міської ради погодив рішення про перерозподіл 1,2 млн грн для облаштування міських лікарень. Кошти будуть спрямовані на придбання медичних ліжок з протипролежневими матрацами для закладів охорони здоров’я міста. 100 ліжок отримають міські лікарні №1 і №3.


м. Чорноморськ, Одеська область

Дезінфекція житлових будинків та громадських місць

700 тис. грн з резервного фонду бюджету міста спрямував виконком Чорноморської міської ради відділу комунального господарства та благоустрою на санітарно-дезінфекційну обробку під’їздів житлових будинків, місць загального користування, доріг та інших об’єктів.

Також було прийнято рішення про надання КУ «Муніципальна варта» повноважень на складання протоколів за порушення умов карантину, при яких штрафи складатимуть від 17 тис. грн.


м. Полтава

Маски-екрани для полтавських медиків

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» передав 50 захисних екран-масок медикам Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні. Це благодійна допомога закладу, який першим бореться з коронавірусом у Полтаві. Екран-маска захищає не лише слизову очей, а й шкірні покриви, які залишаються відкритими при носінні звичайної індивідуальної маски. Такі маски є багаторазовими і піддаються дезінфекції.


м. Рівне

Кошти на боротьбу з коронавірусом

З міського бюджету Рівного понад 3 млн грн витрачено на придбання медичних товарів, які будуть використані на боротьбу з COVID-19. Укладено попередні договори на придбання медичних товарів ще на 2,6 млн грн.


Сумська громада

Кисневі концентратори для лікарень

Благодійний фонд «Бізнес – місту» поставив п’ять кисневих концентраторів до сумських лікарень. Прилади отримали КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», КНП «Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З. Красовицького», КНП «Клінічна лікарня № 5». Вартість одного концентратора – 30 тис. грн. Це медичне обладнання з подвійним потоком кисню високої концентрації, також на його дисплеї відображаються кількість включень, робочий тиск компресора, час таймера та сумарний час, що допоможе лікарям більш точно планувати і контролювати процес лікування.


Тернопільська громада

Університет виготовляє засоби захисту для медиків

Теpнoпiльський нацioнальний технiчний унiвеpситет iм. І.Пулюя приєднався до ініціативи Станцiї юних технiкiв i Центpу науки Теpнoпoля та дoпoмагає вигoтoвляти засoби iндивiдуальнoгo захисту для медикiв, якi кoнтактують з хвopими на COVID-19.

У пpoцесi виpoбництва викopистoвується кoмп’ютеpна технiка та застoсoвуються нoвiтнi технoлoгiї. Захиснi щитки для медикiв дpукуються на 3D-пpинтеpах. З наявного матеріалу планується виготовити 200 захисних щитків. Медикам щитки передаватимуть безкоштовно.


Зачепилівська ОТГ, Харківська область

Фермери допомагають медикам боротися з коронавірусом

Аграрні підприємства вирішили підтримати місцеву владу у боротьбі з коронавірусом і виділили разом понад 120 тис. грн на потреби медиків. Фермери на ці кошти придбали засоби захисту та медобладнання для закладів первинної, вторинної та екстреної медичної допомоги.


Зеленопідська ОТГ, Херсонська область

Оперативна підтримка медиків

У Зеленопідській ОТГ всі зусилля громади та можливості місцевого бюджету зосереджено на максимальному забезпеченні всім необхідним медпрацівників амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Оперативно закуплено кварцеві лампи в кабінети лікарів та засоби індивідуального захисту - респіратори, маски, комбінезони, халати, окуляри, шапочки, рукавички, дезінфікуючі засоби та антисептики.


м.Хмельницький

Масове тестування населення

У місті триває масове експрес-тестування людей, що перебувають у зоні ризику - медиків, кондукторів громадського транспорту, священників, продавців та усіх хворих з пневмоніями, що перебувають у лікарнях.

«Плануємо і надалі купувати експрес-тести і робити все, щоб виявляти та ізолювати носіїв вірусу якомога раніше. Наразі бачимо такий шлях ефективним. Експрес-тести не лікують і не рятують, вони допомагають виявляти носіїв і уникати подальшого поширення вірусу» - зазначив мер Хмельницького Олександр Симчишин.


м.Золотоноша, Черкаська область

ЦПМСД забезпечено засобами захисту

Депутати Золотоніської міської ради виділили 100 тис. грн  для закупівлі медикаментів та засобів захисту від коронавірусної інфекції. Наразі для міського центру первинної медико-санітарної допомоги придбано одноразові халати, маски, распіратори, одноразові шапочки та бахіли, одноразові комбінезони, дезінфікуючі та миючі засоби.


м .Чернівці

Медичні щитки виготовлені на 3D-принтері

В умовах гострої нестачі засобів захисту для лікарів волонтери Буковини вирішили застосувати сучасні технології. На 3D-принтері надруковано понад 90 захисних медичних щитків для медиків, котрі контактують із пацієнтами з підтвердженим діагнозом COVID-19. Для виготовлення захисних щитків волонтери використовують спеціальний пластик, який їм надає абсолютно безкоштовно одна з фірм, що займається виготовленням сировини для 3D-принтерів.  Волонтери  обіцяють друкувати захисні щитки доти, доки в них буде потреба.


Городнянська ОТГ, Чернігівська область

Захисні костюми для лікарів

Понад 150 захисних костюмів для лікарів за тиждень пошили швачки у Городні. На костюми витрачено понад 1000 метрів матеріалу. Швачки шиють одяг безкоштовно, матеріал присилають волонтери.

Теги:

коронавірус медицина

Джерело:

Асоціація міст України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....