Як знизити ризики зараження у громадських місцях: поради від лікаря-інфекціоніста Володимира Курпіти

Як знизити ризики зараження у громадських місцях в умовах карантину - саме такою була тема першого вебінару курсу «Пандемія #COVID19. Практичні поради для місцевого самоврядування від лікаря-інфекціоніста Володимира Курпіти», який організовує Український кризовий медіа-центр у рамках програми USAID DOBRE.

Володимир Курпіта, лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, фахівець з питань громадського здоров'я, директор Центру громадського здоров’я МОЗ 2018-2019 років.

 

 

Як працювати в умовах карантину: поради для об’єднаних громад

 

Як організувати особисті прийоми громадян

Основний механізм спілкування з мешканцями відбувається через особисті прийоми людей. Зараз їх варто зменшити і перевести в безпечні режими - телефон, соцмережі, листи-звернення.

Якщо особисті прийоми необхідні - треба організувати захист для персоналу та відвідувачів:

  • це можуть бути маски, а краще встановити скляні/пластикові перегородки для захисту. Коронавірус не літає і він не зможе перелетіти через перегородки:
  • посилити прибирання - 3-4 рази в день. Важливо не лише миття підлоги, а обробка миючими засобами поверхонь столів, стільців, підвіконь тощо;
  • встановити санітайзери, щоб люди могли дезінфікувати руки, коли приходять з вулиці.

Співпраця із поліцією

Поліція має контролювати дотримання режиму карантину. Також місцевому самоврядуванню рекомендують обговорити з поліцією механізм інформування, коли з'являються панічні настрої або планується порушення спокою, аби вчасно відреагувати.

Освітяни можуть допомогти комунікувати

Залучайте освітян до поширення правдивої інформації, оскільки вони спілкуються із великою кількістю людей. Зокрема, можна задіювати чати батьків. Повідомлення варто повторювати 2-3 рази на тиждень.

Соціальним службам повинні довіряти

Робота соціальних служб допомагає вчасно виявити та надати допомогу самотнім людям старшого віку. Але важливо, щоб вони були оснащені рукавичками, масками, водонепроникним одягом. Це підвищує довіру громади до такої роботи.

Комунальні послуги

Важливо забезпечити безперебійне вивезення сміття та водопостачання. Адже скільки б не говорили про важливість миття рук, люди не будуть цього робити, якщо не буде води.

Також рекомендується встановити додаткові контейнери для масок та рукавичок, аби їх не розносило вітром. Відповідно до рекомендацій, найкращий механізм утилізації  - це спалювання, але важливо, щоб це не відбувалося у кожному дворі, а було організованим та систематизованим.

 

 

10 порад про дезінфекцію у громадах

 

  1. На різних поверхнях коронавірус зберігається різний період часу. В ідеальних умовах (безвітряна, хмарна погода) максимальний термін “життя” вірусу - 5-6 днів. Якщо є сонце, термін скорочується. На дорогах та будівлях при температурі +18-20 градусів і помірному вітрі вірус може зберігатися лише декілька годин.

  1. Із точки зору епідеміології немає сенсу проводити дезінфекцію, якщо в громаді не зафіксовано жодного випадку коронавірусу.

  1. Дезінфекцію варто проводити в тому регіоні, де виявлено коронавірус.

Зокрема, будинки, де проживають хворі, зупинки громадського транспорту, лавки, де можуть відпочивати пацієнти, заклади торгівлі, пошта.

  1. Достатньо одноразової дезінфекції під’їзду, де зафіксовано випадок хвороби. Після цього треба забезпечити регулярне прибирання.

  1. Для дезінфекції громадських місць доцільно використовувати спеціальні розчини, які доступні для лабораторних центрів в області. Перелік обласних лабцентрів можна дізнатися в ОДА. Ці можуть бути вам порадниками у вирішенні питань дезінфекції

  1. Вдома достатньо використовувати звичайні побутові засоби - ті, які містять хлор.

  1. Дверні ручки достатньо обробити розчином і на 3-4 години цього вистачить.

  1. Суцільна дезінфекція всього не приведе до бажаного результату. Ефективними будуть дезінфекція під'їзду і дверей, які ведуть до медзакладу, пошти тощо.

Застереження:

  1. Не обмотуйте дверні ручки ганчірками або подібним. Вони залишаються вологими і крім коронавірусу на них починає рости інша мікрофлора.

  2. Промислові дезінфектанти в побутових умовах використовувати не можна. Вони можуть спровокувати опіки легенів, задуху та інші шкідливі наслідки.

 

 

Як правильно використовувати маски

 

• Перед тим, одягнути маску, вимийте руки з водою та милом або обробіть

спиртовмісним розчином. Якщо ви вдягаєте маску перед входом у магазин, ви вже не виконуєте цю умову і наражаєте себе на небезпеку.

• Маску обов'язково треба вдягати на ніс і рот.

Маска, одягнена тільки на рот, не захищає.

• Не торкайтеся до зовнішньої сторони маски руками, яку ви одягнули. Саме на руках можуть зберігатися крапельки з вірусом і ви перенесете їх ближче до обличчя.

• Замініть маску, якщо вона стала вологою.

Волога маска - це більший ризик інфікування, ніж не носіння маски загалом

• Знімайте маски з вух за зав’язки/резинки, не торкайтеся лицьової частини маски.

• Використану маску викиньте у контейнер або відразу виперіть, якщо вона багаторазова, після чого помийте руки водою з милом або скористайтеся дезінфекційним засобом.

Варто нагадати, що маска не є 100-відсотковою гарантією захисту від вірусу, але унеможливлює дотики руками до обличчя. Тож не забувайте про інші заходи безпеки, зокрема, гігієну рук, дотримання дистанції. А краще бережіть себе і залишайтеся вдома.

 

 

Наступний вебінар на тему: “Як підготуватися до весняних свят (Вербна неділя, Великдень)” відбудеться 8 квітня о 12:00.

Трансляції будуть на Facebook-сторінках Програми DOBRE та Українського кризового медіа-центру, а також Youtube-каналах #DOBREпрактики та UCMC.

Під час вебінарів свої запитання зможуть поставити глядачі онлайн-трансляцій у Facebook програми DOBRE та Youtube.

Теги:

коронавірус медицина

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...