Перспективи реформування районів: Мінрегіон спільно з парламентським комітетом розпочав онлайн-обговорення з регіонами

Перспективи реформування районів: Мінрегіон спільно з парламентським комітетом розпочав онлайн-обговорення з регіонами

Надзвичайна ситуація, пов’язана з розповсюдженням коронавірусу, унеможливлює зустрічі віч-на-віч для обговорення питань реформи місцевого самоврядування. Але це не означає, що треба зупинитися і чекати. Сучасні засоби комунікації дозволяють достатньо якісно дискутувати навіть на такі складні теми, як формування нового адмінтерустрою субрегіонального рівня. За час карантину маємо обговорити і напрацювати усі необхідні рішення, а пізніше – оперативно прийняти їх в Парламенті та Уряді. Ми і без того мали досить стислі терміни для завершення основного етапу децентралізації – створення спроможних громад і районів, - а тепер вони ще скоротилися, а обставини - ускладнилися. Тож маємо використовувати усі можливості, щоб критично не відійти від попереднього плану і довести таки децентралізацію до логічного кінця. Як показують соціологічні дослідження, цього чекають більшість українців.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Вінницької, Волинської, Донецької, Житомирської, Херсонської, Хмельницької областей.

Це перше онлайн-обговорення з запланованих на найближчі тижні. Такі онлайн-конференції Мінрегіон планує провести з усіма регіонами. До них залучатимуться народні депутати, експерти, представники обласних державних адміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. За результатами цих обговорень обласні державні адміністрації доопрацюють свої пропозиції перед тим як подавати їх на розгляд Уряду.

«В процесі формування нових районів (округів, повітів, чи як би вони не називалися) важливо пам’ятати, що вони створюються виключно для організації державної виконавчої влади на місцях. Це вже будуть не ті райони, куди людям потрібно їздити за послугами: адміністративними, соціальними, медичними та іншими. Усі послуги ми передаємо на рівень спроможних громад. В районах залишаться лише служби, які координуватимуть діяльність державних органів, а отже «їздити в район» вже не буде за чим», - сказав В’ячеслав Негода.

По ВОЛИНСЬКІЙ області ОДА пропонує створити чотири райони: Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Ковельський та Луцький.

Народні депутати від Волинської області Ігор Гузь та В’ячеслав Рубльов та окремі експерти теж підтримують створення чотирьох районів із частковим корегуванням конфігурації в частині віднесення громад Горохівського району до складу Луцького району. За їхніми словами, це консолідована позиція депутатів-мажоритарників.

Цю позицію під час онлайн-конференції підтримали також більшість асоціацій органів місцевого самоврядування та Волинська обласна рада.

Експертна пропозиція поділу області на три райони була названа більш прагматичною, але малоймовірною.

По ЖИТОМИРСЬКІЙ області ОДА пропонує п’ять проектних районів: Житомирський, Бердичівський, Коростенський, Малинський та Новоград-Волинський. Цей варіант також підтримує обласна рада.

Але Малинський район більшість учасників наради у запропонованому форматі вважають замалим і таким, що суперечить методичним рекомендаціям зі створення районів. Експерти запропонували створити чотири райони – ті самі, але без проектного Малинського, віднісши частину громад до Коростенського, а інших – до Житомирського проектних районів. Тому учасники наради рекомендували ОДА переглянути свої пропозиції.

По ХМЕЛЬНИЦЬКІ області ОДА пропонує 5 проектних районів: Городоцький, Кам’янець-Подільський, Старокостянтинівський, Шепетівський, Хмельницький.

Експерти пропонують варіанти на 5 та на 4 райони (без Городоцького, оскільки м. Городок є замалим для того, щоб бути адмінцентром майбутнього району). Були також пропозиції щодо утворення навіть трьох районів: Кам’янець-Подільського, Шепетівського, Хмельницького.

«Є питання по потенційному Городоцькому округу. Чи потрібен він? Поки питання відкрите, але схиляємось до того, що не потрібен», - сказав народний депутат Віталій Безгін.

По ДОНЕЦЬКІЙ області ОДА пропонує 8 районів: 5 на підконтрольній території – Бахмутський, Краматорський, Покровський, Маріупольський, Волноваський, і три райони на тимчасово окупованій: Горлівський, Донецький, Кальміуський.

Пропозиції експертів схожі – 7-8 районів. Експерти висловилися, що для Донецької області підходить така формула: якщо є можливість створити район, не порушуючи методику, то його треба створити. На їхню думку, це наблизить виконавчу владу до людей, що для Донецької і Луганської областей зараз дуже важливо з точку зору безпеки. Водночас рекомендували ОДА розглянути пропозиції щодо віднесення частини громад Олександрівського району до Краматорського, а інших – до Покровського проектних районів.

По ВІННИЦЬКІЙ області ОДА запропонувала утворити 5 районів: Вінницький, Могилів-Подільський, Тульчинський, Гайчинський, Хмільницький (Калинівський).

Експерти пропонують два варіанти – як на 5 так і на 3 райони. На 5 районів: Вінницький, Жмеринський, Немирівський, Могилів-Подільський, Ладижинський. На три райони: Вінницький, Могилів-Подільський, Ладижинський.

Свої конструктивні пропозиції щодо формування проектних районів, висловила народний депутат Лариса Білозір, підкресливши необхідність врахування мережі інфраструктури, особливо затверджених МОЗ опорних районних лікарень та доступності до них.

Учасники конференції погодилися, що жоден з запропонованих варіантів не можна вважати остаточним і попереду ще пошук оптимальної конфігурації нових районів області.

По ХЕРСОНСЬКІЙ області ОДА запропонувала утворити аж 6 районів, половина з яких не відповідає параметрам що до кількості жителів. Експерти та інші учасники наради одностайно пропонують утворити три проектних райони: Новокаховський, Генічеський та Херсонський.

Народний депутат Віталій Безгін, коментуючи варіанти від ОДА, зазначив, що підтримує варіант експертів, бо він більш аргументований і логічний. «Усе інше – виглядає як фантазії», - сказав він.

Нагадаємо, днями Мінрегіон спільно з парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представниками 24 обласних державних адміністрацій, асоціацій органів місцевого самоврядування, народними депутатами України, науковцями та експертами провели відеоконференцію з обговорення актуальних питань формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня.


Довідка

Відеоконференції щодо формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Теги:

район В'ячеслав Негода

Область:

Вінницька область Волинська область Донецька область Житомирська область Херсонська область Хмельницька область

Джерело:

Поділитися новиною: