Щоб ні в кого не виникало спокуси щоразу «крутити» місцевим самоврядуванням, як заманеться: обговорення змін до Конституції у Львові

 

Львівщина, Закарпаття і Волинь перехопили естафету публічних обговорень змін до Конституції України щодо децентралізації. Мова йде про зміни, які мають закріпити реформовану систему місцевого самоврядування та нову територіальну організацію влади, а також децентралізацію владних повноважень. Такі публічні обговорення – безпрецедентні, адже все місцеве самоврядування в Україні стало учасником творення тієї Конституції, за якою житиме десятиліття.

«Справа не в тому, щоб все-все записати в Конституції. Та базові принципи - повсюдність, субсидіарність, домірність фінансового ресурсу тим повноваженням, які держава передає на рівень місцевого самоврядування, та інші принципи, що гарантують розвиток місцевого самоврядування, мають бути в Основному Законі. Це ж стосується і основних повноважень системи виконавчої влади. Якщо ще в когось виникає питання для чого все це, то відповідь проста: щоб ні в кого не виникало спокуси щоразу «крутити» місцевим самоврядуванням, як йому заманеться», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Як відомо, реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізація владних повноважень надали місцевому самоврядуванню дієві інструменти для розвитку територій і створення якісних умов для життя мешканців кожної громади. Серед таких інструментів – фінансова децентралізація, яка забезпечила бюджетну самостійність спроможних громад і наростила місцеві бюджети. Об’єднання зусиль і ресурсів для вирішення проблем, які не вирішувалися роками – ще один інструмент реформи. Місцеві ради об’єднуються довкола центрів економічної активності і спільно розвивають соціальну інфраструктуру, забезпечують належний рівень публічних, адміністративних послуг або ж роблять це на основі договорів про співробітництво. Повноваження у сфері освіти, медицини, соціальних, комунальних, адміністративних та ін. послуг громади отримали внаслідок децентралізації владних повноважень. В сукупності це створило сприятливі умови для розвитку населених пунктів. Тепер ці зміни необхідно підсилити Основним Законом, який буде гарантуватися незворотність процесу.

Нагадаємо, публічні обговорення змін до Конституції України, які мають закріпити реформовану систему місцевого самоврядування та нову територіальну організацію влади, а також децентралізацію владних повноважень стартували в Києві 25 лютого. Саме такий формат, як публічне обговорення підготовки змін до Основного Закону, ініціювала  держава,  щоб в результаті отримати спільне бачення конституційного фундаменту місцевого самоврядування.

З описом проблем, метою змін та нормами законопроєкту, які обговорюються в регіонах, можна ознайомитися за посиланням.

Планується, що 10 березня представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться у Києві, аби підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроекту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.

Графік наступних публічних обговорень:

Публічні обговорення вже відбулися в Донецькій, Луганській, Херсонській, Харківській та Вінницькій, Київській  областях.

Висловити свої пропозиції до конституційних змін усі бажаючі можуть також онлайн:

Приєднані зображення:

Теги:

Конституція обговорення Конституція В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...