Жінки здатні змінювати громади на краще - коментар

Автор: Тетяна Лапінська, приватний підприємець, депутат Первомайської районної ради, представник Олексіївської ОТГ. Харківська область, Первомайський район


Зараз у це вже важко повірити, але ще кілька років тому гендерна тема не була на слуху взагалі. Та сьогодні це вже історія. Різке зростання кількості жіночих громадських організацій, соціальні мережі, блоги, орієнтовані на жінок, гендерний рух, що поширився по всій земній кулі, перемістили силу й авторитет голосу жінки з кухні на рівень держави.

Чого прагне жінка? Вона добивається довіри й відданості, інтелектуального й емоційного визнання. Мій досвід співпраці з органами місцевого самоврядування в якості депутата районної ради дає мені можливість констатувати, що в жінки, особливо у сільській місцевості, дуже обмежені можливості для зростання. Будь-яка активність, вища за шкільний батьківський комітет, сприймається, як руйнування загальноприйнятих меж. А цілеспрямоване лідерство – це справжній виклик суспільству.

Для того, щоб не стати жертвою в цій реальності, пропозиція жінки-лідера має вирізнятись, як ніколи раніше. Жінка має самовдосконалюватись, бо знання й компетенції, набуті раніше, не відповідають сьогоднішнім вимогам.

Відсутність якісної й доступної освіти на разі компенсується масовими онлайн-курсами. Я особисто маю сертифікат від DESPRO «Управління проектами місцевого розвитку» та чотири сертифікати від Prometeus з управління персоналом, з менеджменту та маркетингу. Коли ми прокачуємо мозок, то починаємо бачити нові альтернативні можливості, посилюємо власне критичне мислення.

Якщо ми хочемо залучати людей, то маємо достукатися до них через нові засоби та шляхи, дати їм змогу по-іншому подивитися на речі. Вважаю, що саме жінка здатна змінити функціонально-емоційну орієнтацію, тим самим стимулювати нове бачення звичних галузей.

Позиція жінки-лідера – це бажання та вміння змінюватись. Це здібність з цим жити та виходити з зони комфорту. Це прагнення переформатувати власну реальність, який би довгостроковий і відкладений ефект це не мало. Саме через це я вбачаю у громадській діяльності, в першу чергу, свій персональний розвиток. Цього літа я спробувала сили у виборах голови Олексіївської ОТГ, де була єдиною жінкою-кандидатом. Так, мені дещо забракло ресурсу і досвіду для вдалого фінішу, але я здобула набагато важливішу перемогу - перемогу над собою.

Щодня я продовжую шукати відповіді на головні питання. Як мужньо відстоювати те, що вважаю правильним? Як втілювати в життя цінності, завдяки яким я заслуговую довіру людей, що мене оточують? Як залишатися вірною собі під тиском, який примушує погодитися з більшістю? Щоб не втратити віру в себе, у власні сили, я завжди внутрішньо готова йти проти течії. Кожного разу, роблячи вибір бути собою, я чітко дотримуюся власної системи  цінностей. Це те, що надихає і штовхає вперед.


Досягнення гендерної рівності в українській спільноті, що означає рівноправну участь чоловіків та жінок у всіх сферах життя – це важливий вектор демократичного розвитку України. Рівноправна участь жінок та чоловіків у прийнятті рішень грає надважливу роль у реформі місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також процесу децентралізації.

З метою розширення можливостей для розвитку лідерського потенціалу жінок в об`єднаних територіальних громадах Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO зініціював створення Мережі жінок-лідерок місцевого самоврядування та проводить навчальні заходи для представниць місцевого самоврядування. У рамках тренінгу "Жінки-лідерки місцевого самоврядування" учасниці мають нагоду оволодіти техніками ефективної комунікації, розвинути навички роботи в команді, засвоїти основи переговорних практик, управління проектами, гендерної політики, з особливим акцентом на впровадження змін на місцевому рівні. У жовтні 2019 р. проект DESPRO провів додатковий набір у новому форматі – конкурсі есе. Найкращі із заявлених есе публікуються у групі "Жінки-лідерки місцевого самоврядування" та на порталі Децентралізація.

Висловлені у есе погляди належать авторам і можуть не відображати офіційну позицію Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Теги:

DESPRO лідерство жінок есе

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...