У Коломацькій громаді з’явилася Молодіжна рада

Молоді, активні та амбітні жителі Коломаччини взялися робити свою громаду комфортнішою та привабливішою для життя. Ще влітку учнівська молодь навела лад у зоні відпочинку біля водоймища в центрі Коломака, потім розмалювали на свій смак паркан на центральній вулиці селища та одну із сільських автобусних зупинок. У селищній раді це побачили й... вирішили юнацт­ву допомогти. А тепер ініціативній молоді громади взагалі надали офіційного статусу – Молодіжної ради.

 

 

Юні активісти ОТГ

 

Ідея створити Молодіжну раду в Коломацькій об’єднаній територіальній громаді належить її селищному голові Володимиру Гуртовому. Як він сам пояснює свою ініціативу, молодь іноді пропонує такі рішення проб­лем, які більш старше покоління прос­то не помічало за своїми поточними справами.

– Я дотримуюся принципу, що громада повинна не тільки бути спроможною, а й постійно розвиватися, залучаючи до процесів розвитку молодь. Адже діти, юнаки й дівчата – це наше майбутнє, тому ми повинні все робити для того, щоб вони жили краще, ніж ми. А для того, щоб молодь активніше брала участь у житті нашої громади, ми повинні надавати їй можливість сказати своє слово в управлінні громадою, – переконаний Володимир Гуртовий. – У нас, дорослих, купа проблем. Ми розділяємо їх на першочергові та другорядні – з нашої точки зору. Молодь, принаймні молодь Коломаччини, підходить до проблем більш прагматично. Наприклад, заходить до мене в кабінет учнівська делегація, і хтось із молоді каже: на нашу думку, потрібно ось там зробити пішохідний перехід, це безпека на дорозі...

 

 

Саме так цієї осені школярі «підказали» селищній раді, що необхідно облаштувати пішохідний перехід навпроти дитячого майданчика по вул. 18 Козацької сотні в Коломаку. Діти написали офіційного листа голові громади. Хоча розмітку планували нанести пізніше, відповідь на нього не забарилася. І за кілька днів нова розмітка була готова, а приймали роботу працівників групи благоустрою селищної ради самі ж юні активісти.

 

 

І це аж ніяк не одиничний і не перший приклад співпраці Коломацької селищної ради з місцевими школярами. Ще на початку літа цього року Рада старшокласників навчальних закладів громади вирішила впорядкувати зону відпочинку біля Міського (Зеленого) ставу в центрі селища.

– Там було розкидане сміття, деякі гойдалки поламані. Ми з членами Ради подумали: «А чому будемо чекати, поки хтось поремонтує?» – і взялися самі до роботи: прибрали, щось прибили, щось прикрутили, – розповідає методист відділу освіти, молоді та спорту Коломацької селищної ради Владислава Сорочинська.

 

 

За її словами, без допомоги селищної ради не обійшлося, бо своїми силами дітям важко було зробити все задумане. Так, школярі звернулися до селищного голови з проханням завезти пісок у зону відпочинку та з ідеєю встановити на березі кабінку для переодягання тих, хто купається в ставку. І незабаром і пісок привезли, і кабінку встановили.

– Діти були вражені, як швидко селищна рада відреагувала, – каже Владислава Сорочинська. – Ба більше, юним активістам було сказано: якщо ще щось буде потрібно, відразу звертайтеся, ми будемо допомагати. Тож, звичайно, у дітей виникає бажання ще щось зробити.

 

 

Цим «ще чимось» невдов­зі стало прикрашання паркана в парку біля того ж міського ставу. Тепер уже гуртківці Будинку дитячої та юнацької творчості запропонували розмалювати огорожу – й отримали дозвіл зробити це на свій смак. Їх рішення було – нагадати землякам про важливі істини. Так на селищному паркані з’явилися мотиваційні фрази-заклики: «Бережіть батьків!», «Говоріть правду!», «Подорожуйте!», «Мрійте!», «Вірте!», «Ми любимо Коломак» тощо.

А далі діти отримали від голови селищної ради пропозицію розмалювати автобусну зупинку в селі Шляхове. Юних активістів зовсім не довелося вмовляти, вони стрімко зібралися, спершу поїхали зробити начерки проекту, а коли поїхали вдруге, вже розмалювали зупинку.

 

 

Недавно юні коломаччани з власної ініціативи прибирали частину узбережжя річки Коломак.

Крім цього, активні старшокласники відвідують різноманітні заходи в області з формування лідерських якостей, особливо виділяються учні Коломацького ліцею, мають чимало «шалених» ідей, якими вони діляться із селищним головою, відчуваючи його довіру та підтримку.

З огляду на таку активність молоді, Коломацький селищний голова запропонував депутатам створити у громаді Молодіжну раду.

– Ми бачимо, що молодь виявляє ініціативу, тож вирішили її діяльність формалізувати й узаконити, – пояснює Володимир Гуртовий.

 

Одноголосна підтримка

 

18 жовтня цього року Коломацька селищна рада на ХVІІІ сесії VІІІ скликання розглянула питання про створення Молодіжної ради. Депутати громади одноголосним рішенням погодили Положення про Молодіжну раду при Коломацькій селищній раді та затвердили склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування її складу.

А вже 23 жовтня відбулося перше організаційне засідання ініціативної групи, на якому обговорювали формат діяльності, права та обов’язки, плани і завдання. Найпершим із завдань визначили підготувати і провести 25 листопада (відповідно до Положення) установчі збори, де шляхом голосування потрібно було сформувати склад Молодіжної ради, обрати її голову та секретаря.

А тим часом до 15 листопада всім охочим – знову ж таки відповідно до Положення – пропонувалося подати свої кандидатури на вступ до Молодіжної ради. В оголошенні вказувалося, що увійти до складу Молодіжної ради може молода людина віком від 14 до 35 років, що постійно проживає на території громади та виявила бажання бути членом Молодіжної ради, а також представники громадських об’єднань, які зареєстровані та провадять діяльність на території Коломацької об’єднаної територіальної громади, та представники закладів освіти, кандидатури яких подаються учнівським самоврядуванням. Також Положенням визначено, що до Молодіжної ради можуть увійти до 35 осіб. Але остаточне рішення щодо кількісного складу – за установчими зборами.

– Маємо надію на подальшу тісну співпрацю з усіма небайдужими до розвитку громади людьми та організаціями. Ми – молоді, активні, розумні, амбітні та готові змінити на краще нашу громаду – запрошуємо до своєї команди всіх небайдужих і готових наполегливо працювати, аби писати свою історію успіху, історію успішної громади разом, – зазначила на засіданні ініціативної групи один з її членів Наталія Межерицька.

 

 

25 листопада стало черговою важливою датою для Коломацької об’єднаної територіальної громади: цього дня відбулися установчі збори з формування складу Молодіжної ради при Коломацькій селищній раді.

На цих зборах було сформовано Молодіжну раду з 16 юних представників Коломаччини віком від 14 до 33 років, які виявили бажання працювати на користь громади та вчасно подали відповідні заяви. З них головою Молодіжної ради обрали Владиславу Сорочинську, а секретарем – Марину Мельник. Вибори проводилися шляхом рейтингового голосування.

– До складу Молодіжної ради увійшли всі ті, хто виявив таке бажання і написав заяви. Нікому не відмовляли. Хочуть брати участь – ми цьому тільки раді, – розповідає Владислава Сорочинська. – Моя особиста зацікавленість і завдання як психолога, як методиста відділу освіти, молоді та спорту, вреш­ті, як обраної головою Молодіжної ради – щоб молодь заявила про себе на повну силу. Щоб вони мог­ли висловити свою думку щодо розвитку молодіжної політики, що їм цікаво, чого вони хочуть, щоб не просто слухали, що їм кажуть зробити, а самі організовувалися між собою. Члени Молодіжної ради саме такими і є, але хочеться долучити до цього ще більше молоді. Хочеться спонукати молодь до соціальної відповідальності.

 

 

Серед учасників Молодіжної ради – вчителі та працівники ліцеїв, є медичний працівник, інженер з транспорту, працівники сільськогосподарського підприємства та сім школярів старших класів. Наймолодший учасник Молодіжної ради – дев’ятикласник Коломацького ліцею Ілля Хміль, найстарша учасниця – Владислава Сорочинська.

– Узагалі, молодь у нас дуже активна. Самі проводять і вечори, і конкурси, започатковують різноманітні благодійні акції. Маючи офіційний статус, вони матимуть можливість подавати свої проекти і рекомендувати спільні із селищною радою молодіжні заходи, – зазначає Владислава Сорочинська.

 

Перші кроки

 

За словами Владислави Сорочинської, пріоритетними зав­даннями Молодіжної ради саме і є реалізація молодіжної політики у громаді. Тому щойно стало відомо, що у громаді з’явиться такий орган, ініціативна група взялася з’ясувати побажання молоді Коломаччини, аби знати напевно, над чим потрібно буде працювати.

– Було вирішено провести анкетування щодо дозвілля молоді: де проводить свій вільний час, де ще можна організовувати дозвілля, які ще заходи треба проводити, до чого молодь готова долучитися. За результатами анкетування виявилося, що найбільше часу молодь проводить у парках, виїздах на природу. А хотіла б проводити більше спортивних заходів, зокрема організовувати більше спортивних змагань між ліцеями, а також концерти, вечори, конкурси, – розповідає голова новоствореної Молодіжної ради. – На запитання, до чого молодь готова долучитися, більшість – 79 % – сказали, що до організації дозвілля молоді. Тому ми над цим нині і працюємо.

Сьогодні Молодіжна рада вже в офіційному статусі готує проек­ти з намірами подати їх на конкурси різних рівнів фінансування. Зокрема, певні ідеї буде винесено на розгляд депутатів Коломацької селищної ради, інші – спрямують на обласний конкурс міні-проектів «Разом в майбутнє» (нагадаємо, за умовами цього конкурсу в разі перемоги половину вартості проекту профінансує обласний бюджет, ще 45 % – місцевий, а решту 5 % візьме на себе ініціа­тивна група з авторів проекту, тобто члени Молодіжної ради). Є в розробці коломацької молоді навіть проекти, які в перспективі можна подати на конкурс грантів, що фінансуються міжнародними організаціями.

– Співпрацюємо з відділом економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та комунальної власності селищної ради: молодь пише проекти, а спеціалісти відділу допомагають визначитися, куди ці проекти можна подати, надають консультативну допомогу, – пояснює Владислава Сорочинська. – Це поки що тільки робочі варіанти проектів, але вони розроблені й подані селищній раді. З практики ми бачимо, що підтримка Молодіжної ради є серед пріоритетних напрямів роботи селищної ради. Тому, вірю, усі проекти поступово будуть реалізовані.

Щодо тематичного наповнен­ня перших проектів Молодіжної ради, то це буде розвиток спортивного дозвілля, зокрема у планах є організація занять з пейнтболу, поповнення спортивного інвентарю в гуртках, а також тимбілдінг.

– Ми знаємо, що запорука успіху – це міцна команда. Тому прагнемо створити таку групу, де кожен може виявити себе, – зазначає голова Молодіжної ради. – У нас багато різноманітних ідей, для реалізації яких спочатку потрібно згуртувати команду, зрозуміти бажання кожного.

У селищній раді задоволені такою активністю молоді, а тепер і Молодіжної ради, обіцяють всіляко підтримувати розвиток її ініціатив.

– Я хочу, щоб наше підростаюче покоління було ініціативним. Щоб ті діти, які виростають, брали участь у житті нашої громади й розуміли, що майбутнє залежить і від них, – запевняє селищний голова Володимир Гуртовий.

Теги:

молодь

Область:

Харківська область

Громади:

Коломацька селищна об’єднана територіальна громада Коломацька територіальна громада

Джерело:

Слобідський край

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...