Два роки співпраці з програмою DOBRE

Історія партнерства Програми агентства США з міжнародного розвитку «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та Теребовлянської об’єднаної територіальної громади, тривалістю у 2 роки, що продовжується і сьогодні – яскравий приклад партнерства, у якому кожна із сторін чітко реалізовує заплановані цілі та завдання. «Три кити» такої співпраці: навчання, спільні заходи, проекти – ось основа взаємодії та швидких результатів.

Одне із важливих завдань, яке ставить Програма DOBRE спільно із своїми зарубіжними та місцевими партнерськими організаціями – запровадити та розвинути систему навчань для працівників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рівнів, представників бізнесу та малого підприємництва, активних жителів та ініціативної молоді. Так за ці два роки співпраці у Теребовлянській ОТГ проведено близько двох десятків навчально-тренінгових кампаній у сфері правової освіти, реалізації реформи децентралізації, сучасних інструментів залучення жителів до прийняття рішень, гендерного бюджетування та складання гендерно-орієнтованих програм, фінансової грамотності та формування прозорих бюджетів громади, вивчення антикорупційних механізмів тощо. Окрема велика увага фахівцями DOBRE приділена навчанню старост громади, а також роботі з уже сформованим молодіжним органом Теребовлянської міської ради – Молодіжною радою та її депутатами.

 

 

У перші місяці спільної роботи наголос було зроблено на розвиток та підтримку уже існуючих та допомогу при утворенні нових громадських організацій, які теж отримали шанс стати партнерами Міжнародної програми та бути активно долученими до процесів розвитку громади. Так у Теребовлянській ОТГ активно запрацювала ГО «Спільнота активних мешканців» («САМ»). Спільно із представниками Західно-українського ресурсного центру ГО «САМ» за короткий період організували чотири інтеграційні зустрічі із жителями нашої громади: у формі сімейного пікніка з написанням рецептів-ідей для ОТГ; прес-брифінгу з нагоди дня місцевого самоврядування; інтерв’ю із населенням у форматі «відкритого медіа-простору», а також цікаво проведений час із молоддю за настільною грою «Творець громади».

За інформаційно-технічної підтримки партнерів ДОБРЕ на офіційному сайті Теребовлянської громади запрацювали дві додаткових платформи: система електронних петицій, а також платформа «Громадський бюджет». Саме завдяки громадському бюджету у цьому році буде реалізовано п’ять проектів-переможців, поданих мешканцями до участі у конкурсі, на загальну суму 300 тис. гривень.
Експертна підтримка партнерів програми проявляється і в розробці стратегічного плану розвитку громади, плану місцевого економічного розвитку, плану покращення послуг. Щодо останнього, то Теребовлянською громадою обрано сферу поводження із ТПВ (твердими побутовими відходами), створено експертну команду, яка наразі напрацьовує механізми покращення якості надання цих послуг та уже з квітня готується до впровадження відповідний проект із придбання контейнерів для сільських населених пунктів громади.
Серед інших можливостей, якими уже скористались в Теребовлянській ОТГ,  – навчання за межами своєї громади: академії лідерства, навчальні тури, тренінги для депутатів ОТГ, молодіжні хакатони, конференції, форуми та багато іншого. Усі ці заходи сприяють комунікації між громадами та створенню єдиного простору реформи децентралізації з чіткими проблемами та різнобічними практиками їх вирішення.

За підтримки програми DOBRE втілено ряд цікавих проектів та задумів.

Приміром, відкрите анкетування серед мешканців на тему задоволеності послугами, що надаються у громаді (за інформаційної та ресурсної підтримки Фундації підтримки розвитку місцевої демократії (Республіка Польща). Висновки лягли в основу аналітичної записки, що стала основою наступних стратегічних документів з розвитку громади.

Організовано та проведено серію молодіжних таборів у селах громади за участю депутатів Молодіжної ради. Ціль заходів –урізноманітнити дозвілля сільської молоді та залучити найактивніших до волонтерського корпусу Молодіжної ради. А також, під час табірних днів депутати ММР відзняли свій перший промо-ролик, що став їх візитною карточкою. І все це – за кошти Програми ДОБРЕ.

Розроблено та виготовлено ряд рекламної друкованої продукції: туристичні карти громади; інфографічні брошури; різноманітну маркувальну продукцію, футболки, записники для ММР тощо.
У вересні минулого року проведено перший туристичний воркшоп на базі нашої громади. Підсумком заходу стало підписання меморандуму про утворення, єдиного поки що у громаді, туристичного кластеру.
А ще – десятки зустрічей із представниками інших громад по обміну досвідом впровадження реформ та реалізації успішних практик; прес-тури до громади, фото- відео-репортажі, – таким чином постійна присутність Теребовлянської ОТГ у засобах масової інформації.
Спільно-реалізовані проекти + спільний ресурс = спільна відповідальність за сталість та результативність втіленої ідеї – саме за такою формулою відбувається робота Теребовлянської громади та спеціалістів із DOBRE у сфері проектної діяльності. За такий короткий період часу втілено сім та у розробці ще два проекти у сфері стратегічного планування та місцевого економічного розвитку.

Перший «Молодіжний проект» втілений в рамках «швидких грантів». Він передбачав розбудову вело-інфраструктури міського парку Теребовлі та придбання двадцяти велосипедів із комплектами захисного спорядження для навчання та залучення молоді до велоспорту. Сьогодні Теребовлянський туристично-інформаційний центр використовує цей ресурс для популяризації велоекскурсій. Ними уже напрацьована мережа веломаршрутів, проводиться маркування та створення онлайн-карт для любителів велосипедних мандрівок. Сума проекту 346 749 гривень.
Ще один проект – відкриття сучасної комп’ютерної школи на базі приміщень колишньої станції юних техніків. Усі ремонтні роботи, встановлення нової системи опалення та меблеве наповнення приміщень реалізовано коштом громади. Сучасне технічне оснащення (ноутбуки, планшети, мультимедійний комплект тощо) виконано за кошти партнера – Програми DOBRE. Сьогодні – це одне з найпопулярніших місць для дозвіллєвих занять із дітьми та молоддю.
Вартість такого проекту – 544 612 тис.

Найочікуваніший проект року – це «Переформатування Теребовлянського музею-майстерні через влаштування сучасних експозицій, творчих майстерень, мистецько-туристичного майданчику у дворі музею». Проект тривалістю у два роки наразі перебуває в процесі втілення. Поки що це один із найдороговартісніших проектів. Його вартість – 2 млн. 2 тис.235 гривень. Відкриття оновленого музею-майстерні очікується наприкінці поточного року.
З ініціативи DOBRE у 2017 році одним із перших було реалізовано проект по облаштування приміщень для збору жителів громади, ще один модернізований зал засідань Теребовлянської ОТГ на базі приміщення старостату села Могильниця. Загальна вартість проекту -328 тис. гривень (219 тис. кошти Програми, 288 тис – кошти із міського бюджету).
Ще один втілений проект – промо-відео про Теребовлянську об’єднану територіальну громаду, який втілений спільними зусиллями Українського кризового медіа-центру та продакшн студією DocNoteFilms в рамках проекту програми ДОБРЕ. Відео активно набуває переглядів у соціальних мережах та ютуб каналах, його транслюють центральні телеканали України, а віднедавна його можна побачити і у потягах інтерсіті.

Ще два міні-проекти у 2018 році реалізовано з ініціативи громадської організації «САМ» та Теребовлянського музею-майстерні: придбання мобільного сценічного майданчику для проведення заходів на відкритому просторі у селах нашої громади та створення настільної пізнавально-розвивальної гри «Творець громади» за принципом всесвітньо-відомої гри «Монополія», аналогів якої поки що немає в Україні. Програмою DOBRE на ці проекти виділено 130 та 22 тис. гривень відповідно.
На стадії втілення ще кілька важливих спільних проектів,  зокрема – Проект «Удосконалення надання послуг поводження з твердими побутовими відходами на території Теребовлянської ОТГ (придбання контейнерів) – на суму майже три мільйони гривень;

Партнерство – це завжди добре: свіжі ідеї, експертні поради, реальні ресурси. Теребовлянська громада та Програма DOBRE– це партнерство заради розвитку, результати якого є уже сьогодні.

Теги:

DOBRE культура молодь

Область:

Тернопільська область

Громади:

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада Теребовлянська територіальна громада

Джерело:

Сайт Тернопільської обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...