УВАГА! 15 квітня розпочнеться прийом заявок на участь у конкурсі «Малі міста – великі враження»

Міністр культури України Євген Нищук на засіданні уряду презентував новий етап реалізації конкурсу проектів «Малі міста – великі враження», започаткований Мінкультури в 2018 році. Проект має на меті сприяти подальшому культурно – економічному розвитку територій та буде реалізовуватися спільно з місцевою адміністрацією у 2019 році.

Міністр культури зазначив, що говорячи про децентралізацію в культурі, важливо звертати увагу на забезпечення рівного доступу до культурного життя  як у великих містах, так і у маленьких містечках. Тому реалізуючи культурну політику в громадах, необхідно заохотити власників культурної спадщини та надбань на місцях для її ревіталізації та сталого використання в економічному житті громад.

Як повідомив Євген Нищук, пілотна версія конкурсу проектів «Малі міста – великі враження» була запущена в 2018 році для стимулювання регіонального розвитку та промоції культурної спадщини та знайшла надзвичайний відгук в громадах, які подали до участі 153 заявки.

«Це була перша спроба внести до порядку денного питання культурного розвитку малих міст і територій. В 2019 році – за ініціативи Прем’єр-Міністра України на конкурс в державному бюджеті виділено 50 млн. грн., які буде спрямовано на підтримку культурних ініціатив в населених пунктах до 50 тисяч жителів. Завданням Мінкультури було розробити абсолютно зрозумілі, прості у використанні та прозорі умови проведення, для чого нами було затверджено Порядок проведення конкурсу проектів «Малі міста – великі враження», який я хочу презентувати не тільки Уряду та колегам, а й усій країні. Реалізація проектів має сприяти розбудові сталого та інклюзивного суспільства з високою якістю життя, що і є, врешті-решт, ключовим завданням нашого Уряду. В минулому році ми активно заохочували громади жити креативно. А цього року – пропонуємо нове гасло «Дивись Україну», - наголосив Євген Нищук.

 

 

Метою конкурсу є привернення уваги до стану культурної спадщини в громадах, її відновлення та інтеграція її в життя громад, стимулюючи тим самим економічну привабливість територій. Не менш важливим завданням є впровадження кластерних моделей розвитку культури в громадах в умовах децентралізації та залучення заінтересованих сторін до використання ресурсу культурної спадщини та креативних індустрій для розвитку громад.

Міністр культури наголосив, що конкурс відкрито для ініціатив від усіх бажаючих, незалежно від їх територіального розміщення – громадською організацією, об’єднаною територіальною громадою, підприємцем, творчою спілкою тощо. Конкурс буде проводитися максимально прозоро – Положення про проведення конкурсу вже доступне в мережі Інтернет, і незабаром розпочнеться формування Експертної ради, до якої увійдуть визнані фахівці у сферах культури і мистецтв, культурної спадщини, музейної справи, регіонального та/або місцевого розвитку, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, фахівці з проектного менеджменту, фінансів та комунікацій.

Оцінювання заявок відбудеться в два етапи – спочатку на відповідність поданих документів встановленим вимогам, потім – експертне оцінювання проектів та презентування заявок перед Експертною радою. На першому етапі заявки оцінюватимуть за оригінальністю ідеї, актуальністю проекту, цінністю об’єкта проекту; змісту, послідовність реалізації та доданою вартістю проекту; а також з урахуванням критеріїв промоції та сталості.

Після оцінювання результати конкурсу будуть оприлюднені і розпочнеться реалізація проектів.

«Ми очікуємо на не разові фестивалі, а на проекти, що залишаться в громадах і будуть там розвиватися і працювати. Адже наша мета – сталість», - зазначає Євген Нищук.

Очільник  відомства повідомив, що  загальний бюджет конкурсу у 2019 році складатиме 50 млн грн, які будуть розподілені між малими, середніми та великими проектами, частку обов’язкового співфінансування встановлено на рівні не менше 30%.

«Хочу попередити, що ми не лишимо ініціаторів проектів наодинці з проектними заявками – бюджетом конкурсу передбачено проведення тренінгових сесій, семінарів, інформаційно-роз’яснювальної кампанії в усіх регіонах країни. Ми готові протягнути руку допомоги та сприяти максимальній обізнаності усіх бажаючих для підготовки якісних проектних заявок», - говорить Євген Нищук.

Міністр культури анонсував ключові дати проведення конкурсу проектів «Малі міста – великі враження» 2019 :

  • 15 квітня – початок прийому заявок (триватиме 30 днів)
  • 16 травня – початок оцінювання заявок
  • 05 липня – оголошення переможців
  • 15 липня – 20 листопада – реалізація проектів
  • 1 грудня – кінцевий термін звітування за проектами, тому що за отримання бюджетних коштів треба нести відповідальність.

«Ми переконані, що власне культурні осередки, культурні простори - є великим  об’єднуючим фактором, і ці стратегії покликані спонукати до вивчення багатовікової історії та  великої  культурної спадщини України, яка є  неймовірним і багатим спадком та джерелом для створення економічної привабливості  різних куточків нашої країни», - говорить Євген Нищук.

 

Теги:

культура конкурс

Джерело:

Міністерство культури України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...