Привітання з нагоди Дня місцевого самоврядування

Президент України Петро Порошенко

Прийміть щирі вітання з нагоди Дня місцевого самоврядування.

Це свято є для нашої держави та громадянського суспільства особливим ще й тому, що лише зараз було втілено в життя якісні зміни у системі та філософії місцевого самоврядування – розпочато процес децентралізації.

Громадяни вперше отримати можливість делегувати своїм представникам на місцевому рівні реальні повноваження, які сприятимуть формуванню самодостатніх громад як основи сильної та заможної європейської України.

Український народ зробив свій вибір на користь європейського вектора розвитку нашої держави, невід’ємною та необхідною складовою якого є ідея децентралізації влади, ефективного місцевого самоуправління та заможної самоврядної громади.

Цей вибір повинен стати особистою відповідальністю кожного свідомого громадянина України, кожного депутата місцевої ради та сільського, селищного, міського голови.

Бажаю усім наснаги і терпеливості, твердості духу та упевненості у власних силах задля утвердження європейських ідеалів народовладдя та історичних українських традицій самоорганізації громад.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман

Дорогі друзі!

Щиро вітаю з державним святом – Днем місцевого самоврядування.

Нещодавно виборці віддали свої голоси за новий склад депутатів місцевих рад, міських, селищних, сільських голів. Уперше обрано голів об’єднаних територіальних громад, які стали в авангарді децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування.

І тепер реалії диктують гостру необхідність проведення змін у тісній співпраці з органами державної влади та громадянським суспільством. Оптимальним результатом втілення спільних зусиль повинні стати самодостатні і заможні територіальні громади, в яких громадяни демократично і свідомо вирішують питання місцевого значення, впливають на ухвалення рішень щодо їхньої життєдіяльності, мають дієві інструменти контролю над владою, а найголовніше – отримують якісні й сучасні послуги, живуть повноцінним життям у цивілізованій та успішній країні.

Всі, хто причетний до роботи в органах місцевого самоврядування, щодня відчувають особливу відповідальність за консолідацію, суспільний спокій і благополуччя громадян. Саме вам дбати про економічний розвиток громад, створення нових робочих місць, втілення ефективних інфраструктурних проектів, процвітання сіл, селищ та міст нашої країни.

Упевнений, що незалежна, сильна й заможна Україна буде побудована професійними й самовідданими представниками місцевого самоврядування – справжніми господарями на своїй землі.

Цього святкового дня зичу вам миру, добра, наполегливості в реалізації всіх планів на благо людей. Вірю в успіх нашої спільної справи.

 

Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко

Вітаю всіх українців з Днем місцевого самоврядування!

Місцеве самоврядування має велике значення для демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності. Впроваджувана Мінрегіоном реформа децентралізації спрямована саме на це.

Ми не просто змінюємо систему влади, ми покращуємо життя кожного громадянина. Децентралізація – це наближення до людей освіти, охорони здоров’я, соціальної допомоги, державного управління, місцевого самоврядування.

Реформа збільшить не тільки місцеві бюджети, а головне – власні повноваження нових громад.

Понад 6 300  громад з  11 519 по всій країні вже ініціювали об’єднання. І це лише початок глобальних змін.

Вже сьогодні нам є чим пишатися: на місцеві вибори 25 жовтня вийшли 159 об’єднаних територіальних громад. Вони отримали своїх голів та органи місцевого самоврядування. З 2016 року вони мають отримати прямі бюджетні стосунки із центральним бюджетом. Пряме фінансування дозволить їм спрямовувати кошти на вирішення першочергових проблем. Прийнятий весь пакет законів, які  супроводжують процедури утворення, реєстрації та діяльності нових об’єднаних громад та формування їх бюджетів.

В Державному фонді регіонального розвитку на 2015 рік виділено 2,9 млрд. грн. на регіональний розвиток і Ви самостійно визначали приоритетність проектів.

В Державному бюджеті на 2016 рік заплановано 5,7 млрд. грн. на підтримку місцевого самоврядування і Вам вже зараз потрібно готувати нові проекти, технічну документацію та закладати в своїх бюджетах співфінансування на наступний рік.

Разом ми реформуємо систему влади так, щоб кожен громадянин міг контролювати дії обраних чиновників і вимагати від них звітів. А це – шлях до викорінення корупції, спрямування коштів на нагальні потреби кожної окремої громади і покращення добробуту.

Зі святом вас! Впевнений, що разом ми зможемо побудувати краще майбутнє нашої країни.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...