Міжнародна спільнота закликає розблокувати вибори в об’єднаних громадах - заява

Донорські агенції, посольства та міжнародні організації, що підтримують об’єднання територіальних громад в Україні, зробили спільну заяву. Міжнародна спільнота закликає розв’язати усі юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах.


Спільна заява донорських агенцій, посольств та міжнародних організацій, що підтримують обєднання територіальних громад в Україні

м. Київ, 28 серпня 2018 р.

У 2014 році в Україні було розпочато амбітну реформу з децентралізації, кінцевою метою якої є зміцнення демократичного врядування та підзвітності, посилення громадської участі, покращення якості надання публічних послуг та сприяння економічному розвитку. Міжнародні партнери України високо оцінюють цю реформу і відзначають значний прогрес, досягнутий у багатьох її аспектах, включаючи реформу адміністративно-територіального устрою (зокрема процес добровільного об’єднання територіальних громад) та фінансову децентралізацію.

Важливим елементом реформи з децентралізації в Україні є реформа адміністративно-територіального устрою у відповідності до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Реформа адміністративно-територіального устрою, яку було розпочато восени 2015 року, та котра повністю підтримується міжнародною спільнотою, є тривалим процесом, покликаним раціоналізувати та забезпечити ефективність місцевого самоврядування. І хоча реформа ще далеко не завершена, вона вже демонструє позитивні результати і широко підтримується громадянами України.

Саме тому, з несподіванкою та стурбованістю ми дізналися про нещодавнє рішення Центральної виборчої комісії України призупинити оголошення та проведення місцевих виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах, що були заплановані на жовтень 2018 року. Таке рішення чинить вплив на більш ніж один мільйон українських громадян, котрі проживають у понад ста двадцяти новостворених об’єднаних територіальних громадах і вірять у децентралізацію та її переваги.

Необхідно вкрай терміново розв’язати будь-які юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах України та продовження процесу об’єднання громад.

Ця спільна заява підтримана урядами Канади, Королівства Данія, ФРН, Республіки Польща, Королівства Швеція, Швейцарської Конфедерації та Великої Британії, а також Радою Європи, Європейським Союзом, ОЕСР та Програмою Розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Теги:

вибори ЦВК

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...