Громада під мікроскопом: Нижньовербізька ОТГ

Реформа децентралізації влади – це позитивний чи, навпаки, негативний процес? Відповідь на це питання «Галицький кореспондент» вирішив шукати в об’єднаних територіальних громадах, що вже мають певний досвід господарювання. Цього разу – про Нижньовербізьку ОТГ.

Перші вибори у Нижньовербізькій ОТГ відбулися 18 грудня 2016 року. До її складу увійшли чотири села: Нижній Вербіж, Верхній Вербіж, Великий Ключів та Мишин. Головою громади обрали Ярослава М’якущака, який був війтом Великого Ключева. На виборах голосувало всього 37% мешканців.

Населення громади є невеликим – в чотирьох селах живе близько 10 тис. людей. Площа ОТГ складає 65 кв. кілометрів. Всі села громади розміщені вздовж дороги регіонального значення Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський, а Нижній Вербіж фактично межує з районним центром – Коломиєю. З Івано-Франківська до Нижньовербізької ОТГ можна доїхати за годину – відстань складає 62 кілометри.

 

 

Інфраструктура

 

У Нижньовербізькій ОТГ є три загальноосвітні школи, в яких сумарно навчається 900 учнів. Проектна потужність шкіл громади дозволяє без перепланувань та добудов збільшити цю кількість, якщо населення почне зростати.

Великою та унікальною школою може похвалитися Нижній Вербіж, де навчається 550 дітей. Будівля була спроектована у Литві за часів СРСР, і по цьому проекту було збудовано лише дві школи. Втім, за словами завгоспа Василя Стефурака, унікальність проекту триповерхової будівлі означає, що її важче ремонтувати та обігрівати. За два роки самостійного життя у цій школі замінили 157 вікон на енергозберігаючі, планують ремонт даху та заміну системи опалення.

 

 

Також у Нижньому Вербіжі є три дошкільні навчальні заклади, де навчається 210 дітей, та повноцінна художня школа.

 

 

Для Мишинської школи нещодавно придбали 11 нових комп’ютерів та інше обладнання в рамках реформи «Нова українська школа».

У громаді діють дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини та фельдшерсько-акушерський пункт. Минулого року відремонтували амбулаторію, а у ФАП планують купити нову техніку – кардіограф. Голова ОТГ Ярослав М’якущак розповідає, що в одній з амбулаторій медики працюють на другому поверсі і хворі змушені підніматися до них сходами, що для багатьох – непросто.

Рішенням сесії сільради ОТГ було створено комунальне підприємство «Благоустрій ОТГ». Його працівники розгрібають сніг, чистять рови за допомогою трактора та виконують інші роботи. Директор КП Володимир Грекул каже, що наразі у підприємства є лише один трактор, а для повноцінної діяльності потрібно більше техніки. Втім, і один трактор теж часто стає у пригоді.

 

Бюджет

 

До об’єднання бюджети чотирьох сіл у сумі складали близько двох мільйонів гривень. Зараз же бюджет громади – 43 мільйони. Власні надходження складають близько дев’яти мільйонів – ОТГ залишається дотаційною. У 2018 р. громаді з держбюджету надали 34,4 млн. субвенцій: 8 млн. – базова, 16,4 млн. – освітня, 7,1 млн. – медична.

Минулого року інфраструктурна субвенція склала 4,2 млн. грн., цьогоріч – менше, близько трьох мільйонів. Ці кошти поступово витрачають на капремонт спорткомплексу «Колос» і адмінбудівлі у Великому Ключеві, ремонти доріг, оновлення системи опалення в Нижньовербізькій ЗОШ та закупівлю техніки.

Основним джерелом доходу (крім субвенцій) є податок на доходи фізичних осіб, 60% від якого наразі залишаються в громаді.

На території ОТГ діє державне підприємство «Коломийський лісгосп», а також кілька десятків приватних підприємств, що займаються фермерством, виробництвом будматеріалів, будівництвом, гуртовою торгівлею, збором овочів та іншим. Вони також приносять гроші у бюджет громади, сплачуючи податки. Крім того, жителі громади заробляють на яблуках: фрукти продають підприємцеві, який переправляє їх у Тернопіль, а звідти яблука везуть у Німеччину, де з них роблять соки.

Основні видатки є в галузі освіти та медицини. На них з бюджету ОТГ витрачається понад 50% усіх грошей. Півтора мільйона гривень на рік «з’їдає» лише художня школа. Ярослав М’якущак пояснює: собівартість навчання учня в ній складає 1400 грн., а батьки за рік платять 400 – решту покриває громада. Втім, закривати худшколу не планують, адже громада славиться вінками ручної роботи, які майстри роблять із пір’я, а цих майстрів треба десь вчити.

 

Проблеми

 

Однією з основних проблем громади залишаються дороги. За кошти інфраструктурної субвенції все відремонтувати неможливо, власних надходжень для цього також не вистачає.

Значна кількість мешканців ОТГ їздить на сезонні заробітки до Польщі та інших країн ближнього зарубіжжя. Це є як позитивом (люди отримують гідні зарплати), так і негативом, адже в селах не вистачає робочих рук, а податки із зароблених грошей та, власне, зроблена робота залишаються за межами громади.

Є й екологічні проблеми. На території ОТГ протікає чотири річки: Прут, Лючка, Сопівка та Пістинька. Навесні та восени ці ріки часто загрожують селянам паводками, виходячи з берегів та змиваючи родючу землю.

 

 

Проекти

 

У Верхньому Вербіжі наразі завершують обладнання спортивного майданчика зі штучним покриттям, а також планують осучаснити сільський клуб. З нього хочуть зробити сучасний комплекс, де молоді буде цікаво проводити час.

Комунальне підприємство «Благоустрій ОТГ» планує невдовзі отримати нову техніку, що суттєво розширить можливості та дасть змогу надавати послуги підприємцям, за які можна буде отримувати кошти до бюджету.

На початку 2017 р. у громаді створили ЦНАП, який надає десять адміністративних послуг. Цей перелік поступово розширюється для зручності місцевих мешканців.

Громада також бере участь у міжнародних грантових програмах, пишучи проекти, які потім фінансують DOBRE, ПРООН та інші організації.

 

Прозорість

 

У Нижньовербізької громади є свій офіційний сайт – nvotg.if.ua, а також сторінка у соцмережі Facebook. На сайті громади висвітлена вся інформація про неї, майже щодня публікуються новини про життя сіл та області.

Також мешканці можуть у зручному форматі переглянути всі проекти рішень та самі рішення сесій сільради ОТГ, поглянути на розклад громадських слухань з важливих питань, отримати публічну інформацію.

Крім того, нещодавно громада придбала обладнання для прямих трансляцій сесій ОТГ. Тепер засідання транслюються в інтернеті, а відеозаписи потім публікуються на Youtube-каналі ради. Зазначимо, що далеко не всі міськради райцентрів Прикарпаття ведуть трансляції своїх сесій.

 

Молодь

 

У Нижньовербізькій ОТГ створена та активно функціонує Молодіжна рада. Її члени нещодавно відвідали Форум молодіжного лідерства у Києві, де представили свій проект з соціального розвитку громади.

Крім того, у березні молодь допомагала рятувати лелек, які повернулися додому, а після того різко вдарили холоди. Проте не всі молоді люди переймаються проблемами громади. Частина молоді виїжджає у Коломию, Івано-Франківськ чи в Польщу на роботу, де й залишається.

 

 

Перспективи

 

Нижньовербізька ОТГ створила Стратегію розвитку до 2026 року. В документі прописані основні напрямки, яким приділятимуть увагу в наступні роки. Серед них – посилення економічної діяльності, адже громаді потрібні доходи. Їх можуть забезпечити підприємства, які в перспективі зацікавляться територією громади – тут є значна кількість привабливих земельних ділянок. Це має призвести до зростання доходів у бюджет і, як наслідок, зменшення залежності від державних дотацій.

Крім того, у Нижньому Вербіжі планують у майбутньому отримувати більше прибутку від туризму, адже громада розташована на шляху з Коломиї та Івано-Франківська до НПП «Гуцульщина». Тут вже працюють декілька готелів та ресторанів, однак для зростання числа туристів слід відремонтувати дорогу – наразі її стан у деяких місцях є незадовільним.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Нижньовербізька територіальна громада

Джерело:

Галицький кореспондент

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...