Золотий Колодязь хоче жити в об’єднаній громаді

Золотий Колодязь у Добропільському районі може стати першою сільрадою в Донецькій області, яка приєднається до вже існуючої ОТГ. Жити разом з сусідньою Шахівською громадою вісім сіл Золотоколодязької сільради вирішили вже давно, пройшли всі необхідні процедури, затвердили сесійні рішення та вчасно подали документи до обласної державної адміністрації і Центрвиборчкому.

Сподівались, що в серпні дізнаються гарну новину і довибори у сільраду Шахівської об’єднаної територіальної громади в зв’язку з приєднанням Золотого Колодязя їм призначать на кінець жовтня.

Через несподівану позицію ЦВК щодо тимчасового непризначення перших виборів у громадах Золотий Колодязь може залишитися поза Шахівською громадою і новий рік планувати, як і раніше – без усіх переваг децентралізації.

«Спочатку за Перспективним планом Золотий Колодязь хотіли віднести до складу Андріївської громади в Слов’янському районі. Такий перехід у інший район дещо лякав, - зазначає Тетяна Сидоренко, сільський голова. -  Адже ми самі в Добропільському районі, і об’єднання з Шахівською ОТГ, яка в тому ж районі, для мешканців більш зрозуміле. Наші сусіди фінансово спроможні, як і села Золотоколодязької сільради. Вирішили будувати життя разом».

Побажання Золотого Колодязя були враховані, до Перспективного плану внесені зміни, якими визначено доєднання до Шахівської ОТГ. Життя в об’єднаній громаді загальмувалося на рівні Центрвиборчкому.

«На жаль, усі процеси відбуваються повільно, незрозуміло та дещо нелогічно. Мешканці починають хвилюватися та обурюватися. Процес децентралізації має йти невпинно, не треба ставити палки в колеса!» - просить сільський голова від імені усієї громади.

«Загалом у Донецькій області оголошення перших виборів чекають сім громад, які об’єдналися, - коментує Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». – В деяких випадках їх оголошення під сумнівом через безпекові питання, або неврегульованість адміністративно-територіального устрою. Але в двох громадах була впевненість, що вибори призначать на кінець жовтня 2018 року. Це Шахівська сільська ОТГ, де мають відбутися довибори через приєднання Золотого Колодязя, а також Криворізька сільска ОТГ».

Донецький ЦРМС активно підтримував процеси об’єднання в громади на всій території області, найбільш ефективно це вийшло в Добропільському районі. Документи в Центрвиборчком подали Добропільська міська й Криворізька сільська ОТГ, а також Золотий Колодязь на приєднання до вже Шахівської ОТГ. Таким чином, увесь Добропільський район мав бути покритим об’єднаними громадами, продовжує експерт з питань децентралізації.

«Будемо сподіватися, що здоровий глузд усе ж таки переможе і перші вибори  в ОТГ будуть призначені в цьому році», – підкреслює Максим Ткач.

20.08.2018 - 13:31 | Переглядів: 12983
Золотий Колодязь хоче жити в об’єднаній громаді

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Донецька область

Громади:

Шахівська сільська об’єднана територіальна громада Шахівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...