Як бібліотекам в ОТГ стати більш ефективними - про це говорили на Вінниччині

Представники бібліотечних закладів  ОТГ Вінницької області відвідали тренінг «Механізми створення та функціонування бібліотек в ОТГ», який організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».  Бібліотеки громад повинні оптимізувати свою діяльність з огляду на фінансову та спеціалізовану ефективність.

Спікерами заходу виступили експерт Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів Інна Святна та експерт з комунікацій Людмила Васильєва, а також президент Асоціації бібліотек Вінниччини Наталія Морозова.

Під час тренінгу представники ОТГ дізналися про  правові питання фукціонування бібліотек та  механізми побудови бібліотечної мережі в умовах децентралізації, про фінансування закладів, а також ознайомились із успішними практиками  та досвідом роботи колег із ОТГ області.

«Сьогодні перед бібліотечними закладами стоїть завдання фінансової спроможності, і, з огляду на залишковий принцип фінансування, потрібно уважно підходити до витрат і приділити увагу програмно-цільовому методу фінансування. Важливою є новація із впровадження показників ефективності, саме ці показники спонукають громади до прийняття рішень або про скорочення штату бібіотеки, або про оптимізацію закладу, основна умова для успішної діяльності – це ефективність. Заклади мають обов’язково визначити свій статус, адже є випадки, коли бібліотеки сіл не мають статусу юридичної особи. І надважливо використовувати всі джерела фінансових надходжень – це орендна плата, благодійні внески, спонсорські та  грантові проекти», - пояснила під час виступу експерт Центру з місцевих фінансів Інна Святна.

«Потрібно формувати мережу бібліотек. Якщо у віддалених селах люди працюють на півставки, то краще, щоб це була філія централізованого закладу, це вирішує і питання оплати праці, і господарські питання, і стандарти роботи. Потрібно пам’ятати, що у світі бібліотеки стають поліфункціональними, вони надають все більше послуг і долучаються до багатьох напрямків суспільного життя, це є шлях до успіху закладів», - зауважила Наталія Морозова, президент Асоціації бібліотек Вінниччини.

В ході тренінгу представники бібліотечних закладів ознайомились із комунікаціями в ОТГ. Як пояснила експерт ЦРМС з комунікацій Людмила Васильєва,  бібліотеки можуть стати інформаційними центрами ОТГ та успішно висвітлювати як внутрішні питання функціонування закладу, так і події громади,  цим виконуючи таку необхідну просвітницьку діяльність.

«Понад 40 років в Іллінцях була централізована система з 29 бібліотек-філій та окремо – дитяча та бібліотека для дорослих.  Після створення ОТГ мережа розділилась  на 3 заклади – частина відійшла до сусідньої Дашівської ОТГ, частина лишилась у Іллінецькій ОТГ, решта обслуговує населені пункти, що не приєднались до жодної ОТГ. Це дало можливість акумулювати ресурси і розвиватись. Нещодавно Іллінецька бібліотека отримала 87 тис. грн  з обласного фонду на реалізацію проекту «Тепла медіатека – творчий осередок сільської громади», кошти будуть витрачені на повний капітальний ремонт сільської бібліотеки-філії, крім того, будуть закуплені меблі, технічне обладнання, облаштований інтернет. Обслуговуватись будуть школа, дитячий садок та мешканці двох сіл громади», - повідомила Наталія Покрищук,  директор міської  бібліотеки  Іллінецької ОТГ.

На завершення тренінгу учасники ознайомились з досвідом країн ЄС, поділились враженнями та спільними питаннями, а також виявили бажання продовжити  навчальні зустрічі за підтримки Вінницького ЦРМС та Програми «U-LEAD з Європою» з метою побудови ефективної бібліотечної мережі в ОТГ області.

13.08.2018 - 14:40 | Переглядів: 11236
Як бібліотекам в ОТГ стати більш ефективними - про це говорили на Вінниччині

Приєднані зображення:

Теги:

культура бібліотеки

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...