Ми б уже мали 100 мільйонів інвестицій замість 50, якби об’єдналися раніше, – голова Баштанської громади

Децентралізація дала громаді ресурси, повноваження та відповідальність, каже голова Баштанської об’єднаної громади Миколаївської області. Втілити плани, які тут раніше здавалися утопічними, вдалося вже за перші роки роботи. Про те, як втрачають важливий час необ’єднані громади та як свої можливості використовує Баштанська ОТГ, розповів голова громади Іван Рубський під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту УКМЦ- DOBRE «Речник громад».

 

 

«Сьогодні держава дійсно допомагає і дає преференції об’єднаним громадам. Окрім того, ми маємо можливість працювати із закордонними програмами. Ми таких результатів не мали багато років. Тільки минулого року у нашу громаду залучено 50 мільйонів гривень інвестицій із різних джерел. Наші комунальні підприємства 30 років не отримували жодної копійки. Сьогодні вони мають техніку, обладнання. Громада запрацювала. Важливо, що не тільки Баштанка розвивається. А 70% ресурсів іде на село –  аби їх підтягнути до нашого рівня», – говорить Іван Рубський.

Баштанська об’єднана територіальна громада з’явилася на карті наприкінці 2016 року. До складу ОТГ увійшло 26 населених пунктів. Це найбільша громада Миколаївської області – тут живе понад 20 тисяч людей, що складає більшу частину населення всього району. Голова громади Іван Рубський каже, що, працюючи в РДА, він був прихильником моделі об’єднання «один район – одна громада». Проте, коли вже була створена Баштанська ОТГ, зрозумів, що у таких масштабах громаді було б непросто врахувати потреби кожного населеного пункту і створити єдиний каркас розвитку. Напередодні написання стратегії громади було створено робочу групу, яка здійснила моніторинг потреб громади – стратегія розвитку писалася не чиновниками в кабінетах, а всією громадою.

Енергетичний розвиток як інвестиційна привабливість, середній бізнес для робочих місць і промисловий парк для систематичного збільшення бюджету – такими визначили пріоритети Баштанської громади. За словами Івана Рубського, у громаді уже побудовано чотири ринки, що дають можливість мешканцям громади створювати власний бізнес. Багато з них уже відкрили власні магазини.

Минулого року, за даними публічного звіту, приріст надходження до бюджету об’єднаної   територіальної громади склав 44,9%. Іван Рубський каже, що 70% коштів віддають на розвиток сіл громади. Зокрема, і на дороги, які на сільських територіях почали ремонтувати. Дороги між населеними пунктами – у підпорядкуванні профільного управління ОДА, тож громада поки що може ремонтувати тільки шляхи на своїй території. Та і це коштує недешево. Минулого року громада виділила на дороги 5,3 мільйона гривень, цього року – 6 мільйонів. Іван Рубський каже, що це небагато: відповідно до розрахунків, на дороги одному селу потрібно 29 мільйонів.

 

 

За словами голови громади, у Баштанці планують і більш глобальний економічний розвиток:

«Ми думаємо над перспективою систематичного зростання бюджету через промислові парки і виробництво. Адже те, що держава нам допомагає – добре. Але це, в основному, інфраструктурна субвенція, і через 10 років це все постарішає. А коли запрацює економіка, бюджет матиме відповідні кошти, то у громади вистачить розуму їх раціонально використати».

Іван Рубський говорить, що наразі повноважень і ресурсів громади абсолютно достатньо для того, аби розвиватися. І ті громади, що затягують із об’єднанням, втрачають низку можливостей, тоді як об’єднані громади розвиваються.

«Ті громади, які не об’єдналися, не мають інвестицій, вони занепадають. Так, рано чи пізно вони об’єднаються або прийдуть до інших громад, але втрачається час. Ми об’єдналися в кінці 2016 року. І я рахував, що ми теж втратили багато ресурсу. Якби об’єдналися раніше, то і нас було б не 50 мільйонів, а плюс 100 мільйонів гривень. Але зараз ми відпрацьовуємо питання залучення великих інвестицій», – каже Іван Рубський.

Окрім того, громада шукає різноманітні можливості для власного розвитку. Іван Рубський каже, що у їхній громаді є село, яке змогло реалізувати близько 10 ініціатив. Також громада є партнером програми USAID DOBRE, яка надає підтримку і співфінансування у проектах громади. Зокрема, мешканці Баштанської ОТГ визначили погану якість води як пріоритетну проблему, тож у рамках програми на неї виділили 2 мільйони гривень. Разом із тим, за донорського співфінансування тут відкрився кінотеатр під відкритим небом.

Відео:

Теги:

речник

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...