Громади активно включаються в програми підтримки місцевих ініціатив з обласних бюджетів

Громади активно включаються в програми підтримки місцевих ініціатив з обласних бюджетів. Про це йшлось на Форумі місцевого розвитку, який 21 червня розпочав роботу у Трускавці на Львівщині.

Позитивним досвідом реалізації таких програм поділились представники Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Луганської обласних рад.

Подібні програми передбачають співфінансування міських та сільських проектів з коштів обласного бюджету. На Львівщині така програма називається «Конкурс проектів місцевого розвитку» (конкурс мікропроектів) і вона діє з 2011 року, – повідомив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

“2018 року ми отримали більше двох тисяч заявок, і маємо більше тисячі переможців”, – відзначив він.

В Івано-Франківській області відповідний проект запустили також у 2011 році, то зараз змінили формат конкурсу, – повідомив представник Івано-Франківської облради Юрій Цималюк. “Ми визначили чотири основні пріоритети, щоб збільшити надходження до сільських бюджетів. Туризм є першим і основним пріоритетом. І мета, щоб сільські ради відчували не тільки збільшення кількості туристів, а й бачили збільшення надходжень до сільських бюджетів”, – пояснив він.

Луганщина мала успішний досвід співфінансування проектів громад до 2013 року, але війна внесла свої корективи. “У 2015 році ми приїхали на Львівщину, подивились на успішний досвід конкурсу мікропроектів, як такі проекти можуть згуртувати і розвивати громади”, – розповіла заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик. Після цього програму вирішили відновити.

За її словами, після того, як у проведенні конкурсу змінили пріоритети і почали надавати перевагу ініціативним групам, громади активно почали брати участь в конкурсах. “Ми побачили активність громад. При мінімальній частці співфінансування 5%, зараз внески громад склали 30%. Найголовніше – не обмежувати людей в їхній бажаннях”, – додала Ольга Лішик.

Також успішним досвідом залучення співфінансування поділились і представники громад. Як розповіла голова Пустомитівської райради Галина Гичка, Пустомитівський район успішно залучає кошти і з обласного бюджету, і грантові кошти і фінансування від проектів ЄС. “Конкурси, проекти, дають нашій громаді зрозуміти, що під лежачий камінь вода не тече. Проекти – це рушійна сила розвитку громад”, – наголосила вона.

22.06.2018 - 11:37 | Переглядів: 8651
Громади активно включаються в програми підтримки місцевих ініціатив з обласних бюджетів

Теги:

туризм

Область:

Львівська область

Джерело:

Форум місцевого розвитку

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...