Національна стратегія та регіональні плани поводження з відходами є запорукою розвитку областей та громад

Реформа системи управління з відходами зумовлена не тільки складною екологічною ситуацією в Україні, що потребує невідкладних заходів, а й зобов’язаннями, які взяла на себе Україна перед ЄС. Європейський союз переходить на економіку замкненого циклу, де відходи знову стають сировиною для економіки. Таким чином Європейський Союз вирішує проблему забруднення довкілля, а також економічну проблему залежності від природних ресурсів, зокрема й імпортованих. З цією метою ЄС видав ряд Директив та План дій, а у 2018 році – так званий Пакет економіки замкненого циклу. У цих документах зазначено цільові показники, яких держави-члени ЄС повинні досягнути у 2030 році.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко: «Нова політика управління відходами має розглядатись, насамперед, у контексті децентралізації та ролі місцевих громад. Органи місцевого самоврядування мають перестати дивитись та питання відходів як на проблему, а розглядати їх як енергетичну сировину. На сьогодні вони наділені усіма повноваженнями, фінансовими та адміністративними ресурсами для вирішення на місця питань управління з побутовими відходами. На часі – активне використання інструментів міжмуніципального співробітництва, розробка та впровадження регіональних планів управління відходами».

Читати на тему: 

Сміття на вагу золота

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак: «Світ не одне десятиліття міркував і розвивав політики і заходи, щоб реалізувати таку модель. За цими політиками стоїть розуміння, що економічне зростання може відбуватись одночасно із збереженням довкілля та із ефективним використанням ресурсів і дотриманням екологічних стандартів та безпеки. Більше того, циклічна економіка ‑ це економічне зростання, і нові робочі місця, нові ринки. Це модернізація і структурна перебудова економіки. І саме в цьому широкому контексті ми будемо говорити сьогодні про одну із актуальних для України сфер – управління відходами».

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Перед нами надзвичайно складне завдання. Маємо бути готові до тривалої важкої праці і нищівної критики. Адже екологія – це те, на що за поганою традицією в нас звертають увагу лише, коли біда. Сьогодні екологія може здаватися не першочерговим завданням, але це хибна думка. Екологія завжди на часі, бо це середовище, у якому ми живемо. Тікаючи від цією істини, ми чинимо злочин проти наших дітей. Досягнення зазначених результатів повністю залежить від підтримки реформи з боку громадянського суспільства та бізнесу. Культура управління з побутовими та іншими відходами в Україні повинна суттєво змінитися. Бізнес повинен реалізувати низку заходів щодо запровадження новітніх технологій та матеріалів, щодо організації систем збору та сортування відходів. А держава – максимально сприяти бізнесу у цьому».

Перший та найважливіший крок реформи – схвалення Національної стратегії управління відходами до 2030 року – вже зроблено. Національна стратегія розроблена Міністерством екології та природних ресурсів за фінансової допомоги уряду Німеччини та ЄБРР, - із залученням міжнародних та вітчизняних експертів і представників громадських організацій. У листопаді 2017 рок документ схвалено Кабінетом Міністрів України.

Досягнення цільових показників Стратегії потребуватиме і нового світогляду, і нових фінансових та організаційних технологій і практик. Слід наголосити, що Національна стратегія управління відходами стосується усіх видів відходів – і побутових, і промислових, і небезпечних, і будівельних, тощо, тобто є всеохопною та фундаментальною, достатньою для того, щоб на її основі будувався весь пакет нового законодавства, та щоб нова політика у сфері управління відходів стала реальністю. Наступній етап – Національний та регіональні плани дій і пакет відповідних змін до українського законодавства, які є комплексом кроків для досягнення цілей Стратегії і зобов'язанням України перед ЄС.

Національний план — це загальнонаціональний інвестиційний план.

Водночас, неможливо будувати національну систему управління відходами без врахування думки на місцях, тому регіональні плани є запорукою як розвитку областей та громад, так і необхідною умовою для залучення інвестицій.

Саме План дій та законодавчі ініціативи, якими положення Національної Стратегії перетворюються у конкретні заходи та імплементуються в обов’язкові для кожного норми, став предметом обговорення на конференції «Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу», яка 5-6 червня відбулася у Києві.

Захід організовано Міністерством екології та природних ресурсів України спільно з Представництвом ЄС в Україні, Американською торговельною палатою в Україні, проектами, що фінансуються ЄС (Twinning, APENA, BRDO), Європейським банком реконструкції та розвитку, Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

07.06.2018 - 15:46 | Переглядів: 13230
Національна стратегія та регіональні плани поводження з відходами є запорукою розвитку областей та громад

Відео:

Теги:

управління відходами DESPRO

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...