Результатом «майстерень співробітництва» стала чергова підписана угода міжмуніципального співробітництва

Об’єднані територіальні громади Черкащини підписали чергову угоду про співробітництво, що в перспективі дасть можливість більше 10 тис. мешканцям 12 населених пунктів Корсунь-Шевченківського району розраховувати на оперативні та ефективні послуги місцевої пожежної охорони.

- Селищанська ОТГ, а ще територіальні громади сіл Заріччя, Миколаївка, Склименці та селища Хлерівка Зарічанської сільської ради надаватимуть капітальні трансферти (субвенції) бюджету Стеблівської ОТГ в рамках укладеного Договору про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проекту «Придбання пожежної автоцистерни для потреб місцевої пожежної охорони Стеблівської селищної ради», - зазначає начальник відділу соціально-економічного розвитку Стеблівської селищної ради Сергій Сасін. - Ми сподіваємось, що така співпраця, при фінансовій підтримці проекту коштами Державного фонду регіонального розвитку, дасть нам можливість вже до кінця поточного року суттєво оновити матеріально-технічну базу пожежного підрозділу комунальної форми власності, докорінно покращити рівень пожежної безпеки територій громад – сусідів та якості надання послуг їх мешканцям. Сьогодні пожежна служби працює на досить не новому транспорті, взятому у оренду у районного підрозділу ДСНС. Ми подали на розгляд регіональної комісії з відбору інвестиційних проектів і програм, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР проекту заявку із придбання нової пожежної автоцистерни – і сподіваємося на його підтримку, забезпечивши до 40% частки співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів трьох громад. Актуальність нашого проекту полягає у співпраці Стеблівської і Селищенської об'єднаних територіальних громад та Зарічанської сільської ради, спрямованої на спільне вирішення проблеми забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій природнього і техногенного характеру, рятування життя та збереження здоров'я людей, комунального та особистого майна.

Новостворені ОТГ часто не мають в штаті відповідних служб, оскільки їхнє утримання є занадто дорогим. У інших, де такі служби існують, виникають проблеми з їхнім належним забезпеченням технікою (наприклад – Стеблівської ОТГ). В такій ситуації можливим виходом є поєднання спільних зусиль кількох громад, спрямоване на придбання необхідної техніки і подальше утримання відповідної служби.

За словами Григорія Перерви, радника з регіонального розвитку Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, поява нових угод міжмуніципального співробітництва стала можлива завдяки проведеному для громад регіону циклу семінарів-тренінгів «Майстерні співробітництва територіальних громад Черкащини». Їх, протягом кількох місяців, проводили спільно Черкаський Центр Розвитку Місцевого Самоврядуваннята Черкаська Агенція Регіонального розвитку, за сприяння Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА. Крім того, учасники отримали сертифікати Обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

- «Майстерні» тільки-но завершились, а ми вже маємо перші позитивні результати, - зазначає директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Роман Карманнік. – Корсунь-Шевченківський район виявився активним не лише по утворенню ОТГ, але й по їх співробітництву. Це гарний приклад як для ОТГ, так і для окремих сільських рад. Адже співпрацю налагоджено між Стеблівською і Селищенською ОТГ, та Зарічанською сільрадою. Ми переконані: той, хто навчиться правильно використовувати інструмент міжмуніципального співробітництва, побачить справжню його вигоду та економічні вигоди для своєї громади. Наш Департамент, спільно з Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування, Черкаською агенцією регіонального розвитку, Черкаським регіональним відділенням Асоціації міст України, забезпечують технічний та юридичний супровід, а також допомогу у реєстрації в Мінрегіоні та моніторинг виконання таких угод між громадами.

- Нині над договорами з міжмуніципального співробітництва у сфері спільного надання адміністративних послуг вже працюють дві об'єднані територіальні громади – Бузівська Жашківського району та Іваньківська Маньківського району Черкаської області, - констатує радник з муніципальних послуг Черкаського ЦРМС Любов Полішкевич. - Бузівська ОТГ планує співпрацювати з Соколівською ОТГ та Сабадаською сільською радою. Іваньківська ОТГ веде переговори з Буцькою ОТГ, Романівською та Чорнокам'янською сільськими радами. Активно долучаючись до  процесу створення договорів міжмуніципального співробітництва у об'єднаних територіальних громадах, Черкаський ЦРМС наразі проводить виїзні консультації– зокрема, найближчим часом я відвідаю  Іваньківську ОТГ, де заплановано проведення зустрічі з представниками деяких суміжних сільських рад щодо укладання договору ММС.

Теги:

співробітництво

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...