Як змінилося життя дніпропетровських громад з відкриттям центрів безпеки громадян

Перший в області центр безпеки громадян запрацював у жовтні 2017 року на території Слобожанської територіальної громади у с. Степове. Для місцевих мешканців то було справжньою диковинкою. Керівник центру Валерій Ліфіренко згадує, як люди приходили подивитися на власну пожежну машину та не приховували свого захвату.

Захоплюватися справді є чим, адже у центрі є не тільки пожежна машина, а й мотопомпи, генератори, бензопили. Словом, усе, що може допомогти подолати наслідки надзвичайних ситуацій.

- Генератори нещодавно стали в нагоді, коли у двох багатоповерхівках у Слобожанському стався розрив кабелю, - розповідає Валерій Ліфіренко. – То ми прийшли на допомогу, ще й траншею копали, аби електрики віднайшли порив.

За його словами, команда центру нараховує 15 співробітників, це, здебільшого, мешканці громади, які пройшли спеціальні курси на тренувальній базі управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпрі. Усі підготовлені й відповідальні.

- Хлопці самі бачать, що і де зробити, чергують відповідально. В разі чого – миттєва готовність, на місце пригоди можемо дістатися за п`ять хвилин, тоді як раніше доводилося чекати пожежників з Дніпра або Царичанки, - говорить Валерій Ліфіренко. – Тепер спокій 14 тисяч мешканців громади забезпечуємо ми.

Заступник Слобожанського селищного голови Світлана Вусик зауважує: непросто бути першопрохідцями в реалізації стратегії цивільного захисту населення та безпеки життя для ОТГ. Ця стратегія – спільний проект Програми «U-LEAD з Європою» та Дніпропетровської облдержадміністрації. Але кваліфіковані консультації спеціалістів Центру розвитку місцевого самоврядування допомогли злагоджено організувати весь процес відкриття центру безпеки громадян та реально поліпшити надання жителям ОТГ послуг у сфері безпеки життєдіяльності, пожежної та екологічної безпеки та протидії надзвичайним ситуаціям, що, власне, і є метою стратегії.

Голова Святовасилівської ОТГ, де також з листопада минулого року працює центр безпеки, впродовж 2017 року безпосередньо брав участь у тренінгах із забезпечення життєдіяльності, організованих Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування.

- Багато хто з місцевих жителів був проти центру безпеки, адже туди залучалися чималі власні кошти, - ділиться Віталій Стеценко. – Але через три місяці роботи усі переконалися, що це вартувало і зусиль, і грошей.  Наша громада включає 19 населених пунктів, загальна чисельність населення становить майже 4,5 тис. мешканців. Створення центру безпеки було дуже важливим для нас, оскільки ми знаходимося у степовій зоні, де часто виникають загоряння і пожежі, а найближча пожежна команда розташовувалася за 30 км. Тепер же ми впевнені, що життя й майно наших громадян у безпеці.

Звісно, перш ніж центр безпеки запрацював, довелося потурбуватися про додаткове фінансування на впровадження проекту й навчання персоналу. Подавши заявку до Дніпропетровської облдержадміністрації, громада отримала 400 тис. грн, а також внесла 1,8 млн грн власних коштів. У підсумку з`явилося обладнане приміщення з сучасним пожежним автомобілем і технікою для чищення доріг у період негоди та снігопадів, а до роботи стали 14 рятувальників.

- Це все місцеві мешканці, які виявили бажання піти на таку службу, - каже голова громади. – Вони добре орієнтуються на місцевості, знають, як краще під`їхати пожежною машиною. Дякувати Богу, за цей час сталася всього одна пожежа, яка не мала ніяких серйозних наслідків, хоча, якби не мали ми своїх пожежників, то все могло б закінчитися набагато серйозніше.

Погорільцем ледь не став житель Святовасилівки Володимир Колесник. О шостій ранку чоловік вийшов зі свого будинку і побачив, що загорівся сарай.

- Я помітив вогонь і одразу зателефонував рятувальникам, - розповідає чоловік. – За кілька хвилин вони вже були на місці. Якби таке сталося ще рік тому, то довелося б чекати приїзду пожежників з Солоного, а це 30-40 хвилин. За цей час не те що сарай – хата встигла б згоріти.

- У нас є все необхідне, щоб вчасно та ефективно реагувати на надзвичайні ситуації, - запевняє начальник пожежної команди В`ячеслав Нагаєць. – Також працівники центру безпеки проводять велику профілактичну роботу серед населення ОТГ та учнів шкіл громади.

Окрім того, із завалами снігу, які накрили села громади у січні 2018-го, бригада центру безпеки справилася на відмінно. За словами Віталія Стеценка, усі дороги були розчищені за допомогою спеціальної техніки, жодна машина чи автобус не застрягли у кучугурах. І це ще раз переконало мешканців у доцільності і правильності створення власної пожежної команди.

05.03.2018 - 11:57 | Переглядів: 16097
Як змінилося життя дніпропетровських громад з відкриттям центрів безпеки громадян

Приєднані зображення:

Теги:

безпека пожежна

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Святовасилівська сільська об’єднана територіальна громада Слобожанська селищна об’єднана територіальна громада Святовасилівська територіальна громада Слобожанська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...