Чернігівщина планує стати лідером з написання та реалізації проектів розвитку громад

Протягом двох днів 27-28 лютого Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, спільно з Департаментом економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації проводив тренінг "Розробка та впровадження проектів розвитку". Участь у навчанні взяли представники департаментів та управлінь Чернігівської ОДА.

Тренінг проводили Вячеслав Топоров, радник з розробки та впровадження проектів Програми "U-LEAD з Європою", Наталія Лукашенко, експерт Групи радників з впровадження державної регіональної політики Програми "U-LEAD з Європою", та Володимир Бойко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС.

Як зазначила Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, цей семінар є продовженням циклу тренінгів з підготовки та написання проектів.

"Сьогодні цінується вміння якісно писати проекти та заявки на конкурси для залучення ресурсів. Це перспективний напрямок, адже грантодавці або інвестори просто так гроші не дають, їх можна отримати для реалізації конкретної ідеї або проекту", - сказала вона. І додала, що конкуренція у сфері проектної діяльності зростає, а тому необхідно постійно вдосконалюватися і вчитися.

Олександра Хомик, заступник директора Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА,  зазначила: "Це важливе навчання. На перший конкурс ми подали дев'ять проектів, і жоден з них не пройшов. В той час як Львівська область подала на конкурс 150 проектів і з них вісім стали успішними. Тож треба братися до роботи і писати в три, чотири рази більше проектів, щоб кількість переходила в якість".

Вячеслав Топоров, радник з розробки та впровадження проектів Програми "U-LEAD з Європою", надав практичні, методичні та фахові рекомендації стосовно етапів розробки проектів, їх структури та впровадження. Особлива увага була приділена побудові логіки впровадження проекту, передумовам, припущенням та ризикам, пов'язаним з проектами. Експерт поділився практичними порадами стосовно заповнення проектної заявки, розповів про специфіку оцінювання.

Підсумовуючи роботу двох днів, Вячеслав Топоров сказав: "Основна наша задача була спрямована на те, щоб учасники зрозуміли чітку структуру і логіку проекту і могли застосовувати ці навички для своїх ідей".

За словами учасників тренінгу, вони мали досвід написання проектів, але часто ці заявки не підтримували фонди. Саме тому навчання є гарною можливістю роботи над помилками, отриманні нових знань та вдосконаленні навичок.

01.03.2018 - 10:50 | Переглядів: 9240

Приєднані зображення:

Теги:

Наталія Лукашенко В'ячеслав Топоров

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...