DESPRO та громади Дніпропетровщини: співпраця продовжується

«DESPRO працює в Дніпропетровській області з 2013 року і маю сказати, що ця область завжди відгукувалася на пропозиції співпраці. Дніпропетровщина дуже динамічна і наразі стан впровадження реформи в області це доводить», – сказала керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Оксана Гарнець, під час робочої зустрічі в Дніпропетровській обласній державній адміністрації.

Протягом ІІІ фази діяльності проекту DESPRO на Дніпропетровщині було реалізовано 11 проектів в сфері водовідведення та водопостачання в селах та малих містах. Загальна вартість вказаних проектів становить 23,6 млн грн, з яких внесок DESPRO складає 7,7 млн грн, вклад обласного та місцевих бюджетів – 13 млн грн, а внески населення – 2,9 млн грн.

Завдяки цим проектам на території області було побудовано 97,2 км водогону, 6 водонапірних башт, облаштовано 5 свердловин. До мережі якісного питного водопостачання було підключено 3094 домогосподарства, у яких мешкають 8294 жителя.

Успішний досвід реалізації спільних проектів дав поштовх для розвитку нового вектору співпраці між DESPRO та громадами Дніпропетровської області у IV фазі проекту та став підставою для підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між проектом DESPRO, Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та Дніпропетровською обласною радою.

Меморандум передбачає, що протягом наступних трьох років проект DESPRO впроваджуватиме комплексну роботу в двох громадах області, що відбираються на конкурсній основі. При цьому, одна громада має бути з числа тих, які вже мають досвід співпраці з проектом, а інша повинна бути новачком у цьому питанні. Рішення щодо громади-старожила знаходиться на етапі остаточного узгодження конкурсною комісією, а от кандидатура громади-новачка вже відома – нею стала Новоолександрівська ОТГ Дніпропетровської області.

«Наразі завданням нашого проекту є не робота з окремими містами та селами, а комплексна робота з об’єднаними територіальними громадами в рамках питань стратегічного планування, налагодження сфери комунальних послуг з водопостачання та водовідведення, створення інтегрованої системи поводження з твердими побутовими відходами, – зазначила Оксана Гарнець. – Я не дуже люблю цей вислів, але наша робота з громадами, які ми зараз відбираємо, впроваджуватиметься за принципом «під ключ», тобто після цього громада має стати абсолютно функціональною та самодостатньою».

Думку щодо необхідності стратегічного підходу до роботи з об’єднаними громадами підтримав і голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов. «Коли громади остаточно заасфальтують дороги та відремонтують покрівлі в школах, вони зрозуміють, що потрібно мислити стратегічно, потрібно створювати комунальні підприємства, які можуть забезпечити міжмуніципальне співробітництво громад, їх спроможність та розвиток», - сказав Гліб Пригунов.

Також під час зустрічі представники DESPRO запросили міські ради Дніпропетровщини до участі в конкурсі по відбору пілотного проекту фінансування інвестиційних проектів. Метою конкурсу є підтримка місцевих ініціатив, спрямованих на вирішення проблем територіальних громад шляхом залучення коштів приватних інвесторів у проекти розвитку регіональної інфраструктури.

У відповідь на пропозицію Гліб Пригунов акцентував увагу присутніх на своєчасності впровадження нових фінансових інструментів для громад: «Проблема в тому, що долучаючись до різноманітних проектів громади не завжди розуміють звідки отримують гроші. Не повинно статися так, що, коли потрібно буде вирішувати питання самостійно, громади знову стануть розгубленими і не знатимуть як жити далі. З боку обласної ради ми обов’язково зберемо усі міські ради та оголосимо про можливість участі у конкурсі».

По завершенню офіційної частини зустрічі в Дніпропетровській ОДА експерти проекту DESPRO у супроводі начальника відділу розвитку місцевого самоврядування та децентралізації Дніпропетровської обласної ради, Олексія Тішкіна та заступника начальника відділу розвитку місцевого самоврядування виконавчого апарату обласної ради, Олександра Маєтного, відвідали Новоолександрівську об’єднану територіальну громаду.

Теги:

DESPRO

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

DESPRO

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...