Як об`єднаним громадам досягнути фінансової незалежності, - Тетяна Татарчук, директор Чернівецького ЦРМС

Реформа децентралізації рухається надзвичайно швидко. Європейські експерти відзначають шалені темпи формування об`єднаних територіальних громад та зростання місцевих бюджетів. Як у 2018 році у Чернівецькій області розвиватимуться об`єднані територіальні громади, «Впливовому АССпекту» розповіла Тетяна Татарчук, директор Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

- Чернівецька область є найменшою в Україні, при цьому наші об`єднані громади є достатньо спроможними. Власне, наша область посіла 7 місце в загальноукраїнському рейтингу щодо процесів децентралізації. Але при всьому цьому область залишається дотаційною. Маємо лише дві бездотаційні громади – Кіцманську та Сторожинецьку, - каже Тетяна Татарчук. - Тож цьогоріч наш пріоритет - пошук нових додаткових внутрішніх ресурсів громад, їх оптимізація. Працюватимемо над тим, аби збільшувати місцеві бюджети ОТГ.

- Що саме треба робити для цього?

- По-перше, невеликим громадам варто приєднувати економічно більш потужні сусідні території. По-друге, плануємо провести інвентаризацію земельних і природних ресурсів. Вони мають слугувати на користь громади. Місцевий бізнес має вийти з тіні, аби утворити соціально відповідальне бізнес-середовище.

Чи мають ОТГ Чернівецької області стратегії розвитку?

- Це – ще один напрямок роботи на 2018 рік. Стратегія розвитку громади – це перший самостійний крок, який вона має зробити, аби розуміти, куди рухатися у найближчих кілька років. Паралельно розроблятимемо просторову документацію. Тобто якщо заплановано, що у певній ОТГ буде виробництво, то має бути чітко прописано, де саме воно буде і які функції виконуватиме.

- Чи плануєте залучати інвесторів? 

- Безумовно. Цього року спільно з Чернівецькою облдержадміністрацією впроваджуватимемо інвестиційні профілі громад, у яких міститиметься вся базова інформація про ОТГ. І коли інвестор звернеться з пропозицією до керівника громади, отримає повний перелік відомостей і пропозицій. 

Ще один напрямок, який плануємо розвивати, – транскордонне співробітництво.

- А чи можуть громади співпрацювати між собою, наприклад, у наданні медичних чи освітніх послуг? 

- Ще один напрямок нашої роботи – налагодження міжмуніципального співробітництва. Це дозволить оптимізувати видатки, не роздувати штат. Аби не формувати одну мережу закладів у двох невеличких громадах, які розташовані поруч, впроваджуватимемо механізм міжмуніципального співробітництва, коли за договором певна служба зможе надавати послуги двом або кільком громадам. Зокрема, минулого року було підписано два таких договори: на формування мережі поводження з відходами та позашкілля.

- Із якими проблемами зараз найчастіше зустрічаються об`єднані громади? 

- Найбільша проблема нових ОТГ – кадри. До об`єднання адміністрація кожного села виконувала мінімальні функції – благоустрій, виплата зарплат і, по суті, все. Зараз же кожна ОТГ отримує велику кількість повноважень, з якими треба справлятися. І пряме завдання нашого Центру розвитку місцевого самоврядування – навчити людей працювати в нових умовах, підтримувати їх до того моменту, коли вони стануть фінансово спроможними.

19.01.2018 - 11:44 | Переглядів: 10224

Приєднані зображення:

Область:

Чернівецька область

Джерело:

АСС.CV.UA

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...