Юрій Ганущак закликав громади Здолбунівщини до об'єднання

14 грудня у Здолбунові, що на Рівненщині, відбулося засідання координаційно-консультативної ради з питання «Децентралізація у Здолбунівському районі. Об’єднання громад».

Разом з головами райдержадміністрації та райради, сільськими головами, депутатами районної та місцевих рад, членами робочої групи з питань децентралізації, працівниками виконавчого апарату районної ради та райдержадміністрації, експертами Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування працював і директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак.

Київський гість, який був запрошений районною радою, виступив перед присутніми на тему «Адміністративно-територіальна реформа в Україні. Переваги та недоліки реформи децентралізації».

Почути одного із архітекторів реформи було цікаво для усіх присутніх. Адже Юрій Ганущак брав безпосередню участь у підготовці ключових законопроектів в цій сфері та консультує український уряд в питанні реалізації адміністративно-територіальної реформи.

Ключові тези спікера  зводились до того, що іншого варіанту,  аніж створювати об'єднані територіальні громади, для місцевих рад немає. Існуючий адміністративно-територіальний устрій себе вичерпав і є неефективним. Тож, щоб дати поштовх розвитку громад, має відбутися їх укрупнення та, разом з тим, перерозподіл як повноважень, так і ресурсів на місцевий рівень.

Він також  розповів про те, які ключові фактори впливають на формування спроможної громади, навів конкретні приклади з діяльності ОТГ та відповів на численні запитання присутніх.

На думку пана Ганущака, враховуючи існуючі показники, для Здолбунівського району оптимальним форматом є утворення трьох ОТГ з центрами у Здолбунові, Мізочі та Здовбиці. Разом з тим він піддав сумніву спроможність потенційної Ступнівської громади, яка також розглядається відповідно до поточного варіанту перспективного плану.

Руслан Сивий, директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», звернувся до присутніх сільських голів із закликом не чекати, поки держава за них вирішить, як змінити межі сільрад, а самим брати ініціативу в свої руки. Зокрема, він підтримав ініціативу створення Здовбицької ОТГ, яка може бути першою в районі.

18.12.2017 - 12:46 | Переглядів: 10593
Юрій Ганущак закликав громади Здолбунівщини до об'єднання

Теги:

Юрій Ганущак

Область:

Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...