10 років підтримки ЄС/ПРООН місцевому розвитку в Україні: підбиваючи підсумки

21 листопада 2017 р. спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) зібрав своїх партнерів у Києві, щоб підсумувати результати десятирічної роботи в Україні. Під час Заключної оглядової зустрічі, представники Програми розвитку ООН та Делегації Європейського Союзу в Україні, представники обласної влади та інших міжнародних організацій обговорили досягнення Третьої фази проекту, яка завершується 30 листопада 2017 р, а також окреслили перспективи подальшої підтримки Уряду України для сталого місцевого розвитку.

Вітаючи учасників Зустрічі від керівництва Мінрегіону України начальник відділу Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Лілія Попова: «Ми можемо говорити про підсумки нашої спільної роботи у сфері місцевого самоврядування. Проект допомагає економічному розвитку територіальних громад, який передбачає і енергозбереження, і водопостачання, і охорону здоров’я, соціальний захист, надання адміністративних послуг та інші аспекти. В Україні сформовано 665 ОТГ, які об’єднали більше 3 тисяч територіальних громад, та майже 6 млн громадян. Мікропроекти, реалізовані завдяки спільним зусиллям Уряду України, проекту ЄС/ПРООН МРГ та місцевими громадами, покращують життя мешканців нашої держави».

Підсумовуючи результати останніх трьох років, пан Хендрік ван Зил, Міжнародний менеджер Проекту ЄС/ПРООН МРГ підкреслив: «Сьогодні ми підбиваємо підсумки третьої фази проекту МРГ. Протягом останніх трьох років ми підтримували відновлення соціальної інфраструктури та житлово-комунального сектору. Утім, найголовнішим досягненням проекту є людські посмішки! Теплі класи, в яких навчаються діти, оснащені фельдшерсько-акушерські пункти, де місцеві сільські жителі можуть отримати медичні послуги, щасливі родини, які проживають у теплих, комфортних будинках та економлять на опаленні – ось це є головними досягненнями проекту»

Починаючи з 2008 року Програма розвитку ООН та Європейський Союз впроваджували проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» по всій Україні, включаючи підтримку територій, які межують з зоною конфлікту на сході. З початку роботи, бюджет проекту склав 53.8 млн Євро, з яких ЄС виділив 51млн Євро, а ПРООН – 2,8 млн Євро, для впровадження місцевих ініціатив громад. Місцева влада та громадські організації додатково мобілізували понад 23 млн Євро на реалізацію цих проектів.

Третя фаза Проекту МРГ була офіційно представлена 20 травня 2014 року, із загальним бюджетом 23,8 млн євро, наданих Європейським Союзом (23 млн євро) та ПРООН (800 тис. євро). Проект завершується 30 листопада 2017 р. Протягом цих трьох років, проект налагодив співпрацю з усіма 24 областями України, 219 районами та більше ніж з 800 громадами в Україні.

Діяльність Проекту була спрямована на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища та водопостачання. У 12 областях України МРГ сприяв розвитку малого аграрного бізнесу. У інших 12 областях проект підтримував 27 малих міст у розвитку ОСББ та відновленні житлового сектору, а також підтримав впровадження технологій «розумних міст», для підвищення якості надання адміністративних послуг та створення більш комфортних умов проживання.

Загалом, більше 6 млн людей у селах та малих містах отримали користь від впровадження більше ніж 1500 місцевих ініціатив. Проект підтримував Уряду України у впровадженні реформ з децентралізації та поширенні інноваційних підходів щодо спільного планування та сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні

23.11.2017 - 19:10 | Переглядів: 9080
10 років підтримки ЄС/ПРООН місцевому розвитку в Україні: підбиваючи підсумки

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...