У Києві говорили про розвиток малих міст України

16–17 листопада 2017 року у Києві Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного під егідою Мінрегіону проводить Форум «Малі міста України».

Форум є завершальним етапом соціально-бібліотечного проекту «Історія малих міст України», що був розпочатий у 2008 році.

Директор Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного Галина Войцехівська зазначила, що даний проект був переможцем конкурсу серед бібліотек України на кращий проект «Розвиток міжкультурних зв'язків бібліотек країн СНД». Директорка розповіла, що у результаті реалізації проекту було підготовлено та видано 25 бібліографічних покажчиків «Історія малих міст України», структурованих за адміністративно-територіальними одиницями, матеріали яких базуються на фонді ДНАББ ім. В. Г. Заболотного.

Учасниками Форуму стали представники місцевого самоврядування, зокрема представники об’єднаних територіальних громад, краєзнавці, архітектори, історики, бібліотекарі.

Під час Форуму, 16 листопада, працювали панельні дискусії. Першою панельною дискусією була «Децентралізація – основа формування нової системи управління та місцевого розвитку». Наступна – «Проекти та програми міжнародної технічної допомоги». Модератор цих панелей, Лілія Попова, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону, ознайомила учасників Форуму з трирічною динамікою формування об’єднаних територіальних громад та представила відповідний рейтинг областей, розповіла про стан децентралізації владних повноважень в Україні.

На прикладі об’єднаних територіальних громад, а саме Калинівської ОТГ Вінницької обл., Устилузької ОТГ Волинської обл., Пирятинської ОТГ Полтавської обл., Скалатської ОТГ Тернопільської обл., Дунаєвецької ОТГ Хмельницької обл. присутні почули інформацію про кращі практики місцевого самоврядування України.

Голова Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк зробив наголос на важливості капремонту доріг та зазначив, що завдяки децентралізаційним процесам залишилось відремонтувати лише 15% доріг громади. Цікавою була його розповідь про відремонтовані садочки та будівлі інфраструктури ОТГ.

Заступник голови Устилузької ОТГ Світлана Дубицька ознайомила із досягненнями громади, в якій більше ніж у 4 рази збільшився бюджет, що дозволило реконструювати ЦНАП, відремонтувати дороги,  відкрити насіннєвий завод в ТзОВ «П’ятидні» (таких заводів всього 5 в Україні).

Голова Пирятинської ОТГ Олексій Рябоконь поділився досвідом створення трьох проектів співробітництва, які реалізує його громада на шляху реформ, розповів про функціонування ЦНАПу та інших інфраструктурних об’єктів ОТГ.

Голова Дунаєвецької ОТГ Веліна Заяц розповіла про ефективне використання коштів Державного фонду регіонального розвитку та субвенції для ОТГ. Окрім сучасної техніки, що полегшить вирішення житлово-комунальних питань, було придбано потужний мобільний флюорограф, що дуже важливо для громади.

Голова Скалатської ОТГ Петро Савончак зазначив, що на місцях завдяки децентралізації змінюється мислення та ставлення громадян до власності ОТГ, стало можливим вирішувати питання розвитку територій.

Наступна локація «Проекти та програми міжнародної технічної допомоги» ознайомила учасників Форуму з потужними міжнародними інституціями, які допомагають процесу реформування місцевого самоврядування в Україні.

Керівник проекту GIZ «Реформа управління на сході України» Тарас Журавель поділився досвідом міжмуніципального співробітництва та зосередив увагу на методично-організаційному супроводі створення ЦНАПів у регіонах.

Експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) Вячеслав Козак розповів про проблеми водопостачання та водовідведення  в Україні та методи їх вирішення.

Керівник програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) Беррі Рід акцентував увагу на необхідності формування стратегій економічного розвитку регіонів, проведенні аналізу діяльності ОТГ, а також розповів про підтримку програмою 20 невеликих інфраструктурних проектів.

Велика увага на Форумі була приділена Програмі ЄС «U-LEAD з Європою: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Заступник директора цієї програми Александра Фелінгер комплексно представила основні напрями роботи програми, спрямовані на формування, впровадження та розвиток регіональної політики та розповіла про змістовну роботу на регіональному рівні.

Другий компонент Програми ЄС «U-LEAD з Європою» представила керівник команди в Україні проекту по покращенню якості місцевих послуг Марія Горностай. Вона презентувала діяльність команди, що полягає в проведенні тренінгів, робочих  візитів, відкритті ЦНАПів, підготовці супровідних пакетів матеріалів та інформуванні й залученні населення ОТГ до активної діяльності. Така підтримка вже дозволила відкрити  8 ЦНАПів європейського рівня, а до кінця 2017 року їх буде близько 26.

Представники ОТГ також взяли участь у панельній дискусії «Туристично привабливе місто». Голова Тульчинської ОТГ Вінницької обл. Валерій Весняний презентував Тульчин як історичну, культурну, релігійну перлину Поділля. Він акцентував увагу на важливості інвестицій в розбудову міської інфраструктури  туристично привабливого міста.

17.11.2017 - 15:55 | Переглядів: 8053
У Києві говорили про розвиток малих міст України

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...