Децентралізація: проміжні результати реформи

3 вересня 10-00 відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Децентралізація: проміжні результати реформи». Організатор - Фундація «Відкритий Діалог» (Зала 2).

У заході візяли участь: Марцін Свєнцицький - екс-заступник Міністра економіки Республіки Польща, колишній мер Варшави; Тимофій Мілованов - топ-2 економічних мислителів за версією журналу Форбс, PhD Пітсбург; Анатолій Ткачук - Інститут громадського суспільства; Олександр Солонтай - Інститут політичної освіти; Юрій Вдовенко - консультант Міністерства регіонального розвитку; експерти з питань децентралізації; представники місцевого самоврядування.

Обговорюваоися питання:

  • Підбиття проміжних підсумків реформи місцевого самоврядування за перше півріччя 2014 року;
  • Основні здобутки та втрати проведення реформи;
  • Подальші кроки діяльності, з урахуванням безпекової ситуації та передвиборчої кампанії.

Коротко.
Фундація «Відкритий Діалог» - міжнародна організація, яка працює для захисту прав та свобод людини і громадянина, а також розвитку демократії та громадянського суспільства. Реанімаційний пакет реформ - ініціатива громадських активістів, експертів та журналістів, що об'єднались для пришвидшення реформування країни. Навколо РПР об'єдналося понад 150 експертів, активістів, журналістів, науковців, правозахисників, які разом розробляють законопроекти, добиваються їхнього ухвалення та контролюють утілення реформаторських законів.

Шість першочергових напрямків - судова реформа, реформа органів правопорядку, децентралізація та реформа місцевого самоврядування, антикорупційна реформа, реформа освіти, податкова реформа.

Підсумкові матеріали:

Реформа місцевого самоврядування має йти знизу вверх - експерт

Під час проведення реформи місцевого самоврядування слід дослухатися до людей у регіонах і лише потім втілювати їхні ідеї на рівні центральної влади чи парламенту.
Про це сказав під час відео-мосту із США доктор економічних наук, професор Пітсбургського університету Тимофій Мілованов, спілкуючись із учасниками круглого столу "Децентралізація: проміжні результати реформи», що відбувся за ініціативи фундації "Відкритий Діалог" в Укрінформі.
"В Україні реформи рухаються зверху вниз через парламент. І це або саботується, або не виходить, або займає дуже багато часу. Реформа повинна рухатися знизу вверх, а не навпаки", - зазначив Мілованов.
При цьому він послався на свої враження під час візитів у різні куточки України.
«Я багато їздив по регіонах і переконався, що та реформа, яка пропонується із Києва, не сприймається на місцях. Навіть якщо реформа пройде через парламент, ще не факт, що вона прийде на місця. Тому я б  намагався йти вниз, дивитися, що хочуть люди, а вже потім лобіювати якісь рішення», - зауважив експерт, навівши для прикладу невдоволення місцевих органів влади, які «збирають самі свої податки, але не можуть їх використовувати» чи з приводу неможливості самостійно розпоряджатися землею громад.  
Мілованов також переконаний у необхідності більш активної підтримки реформ в Україні з боку міжнародних організацій за умови реальної боротьби з корупцією та якісних змін у бюрократичному апараті влади.
«Міжнародна спільнота не дуже довіряє державній бюрократії. Є десять процентів бюрократії, яка хоче щось робити, а на всю державу цього замало. Хотілося б побачити, що набагато більше нових людей приходить у владу. Багато є слів, законопроектів, а результату немає. Якби показати, що корупція впала, або когось посадили, не одного - а системно, тоді і підтримка буде», -  підсумував професор Пітсбургського університету.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....