Оцінювати проекти будуть незалежні експерти, - В’ячеслав Негода про проекти розвитку, що фінансуватимуться за кошти ЄС

Завершився термін подачі Мінрегіону проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Cоюзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики  «Підтримка регіональної політики України». Період, протягом якого центральні (міністерства) та місцеві органи виконавчої влади (держадміністрації) могли направити такі проекти тривав два місяці – з 27 липня по 27 вересня.

Станом на 27 вересня до Мінрегіону надійшло близько 500 проектів. У Департаменті з питань регіонального розвитку Мінрегіону поінформували, що ця цифра не остаточна, оскільки багато проектів з регіонів надійшло в останній день терміну подачі і зараз ще триває їх реєстрація.

Проекти подавалися за п’ятьма програмами регіонального розвитку:

  1. «Інноваційна економіка та інвестиції»
  2. «Сільський розвиток»
  3. «Розвиток людського потенціалу»
  4. «Розвиток туризму»
  5. «Загальноукраїнська солідарність»

В Мінрегіоні повідомили, що конкурсний відбір проектів здійснюватиме спеціально утворена конкурсна комісія, як це передбачає відповідний Порядок. У її складі діятиме 5 тематичних  робочих груп у відповідності до названих програм. У кожній групі працюватимуть незалежні експерти, відібрані за сприяння програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Групи проведуть попередню оцінку поданих проектів, після чого їх внесуть на розгляд конкурсної комісії. Передбачається, що на її першому засіданні буде прийнято рішення щодо проектів, допущених до конкурсу.

«З огляду на те, що кошти, які спрямують на реалізацію проектів за п’ятьма програмами регіонального розвитку надані Європейським Союзом, то буде цілком логічно, щоб і оцінку таким проектам дали незалежні експерти, відібрані та підготовлені для такої роботи програмою U-LEAD з Європою. Ми вдячні, що наші європейські партнери одразу відгукнулися на нашу пропозицію і сформували пул необхідних експертів. Саме вони, а не чиновники, даватимуть фахову оцінку проектам, що можуть бути профінансовані за кошти ЄС», - сказав  В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Лідером по кількості проектів стала Львівська обласна державна адміністрація. Вона направила близько 100 проектів. Серед центральних органів виконавчої влади активність проявило Міністерство освіти і науки.

«Було два місяці для подачі проектів. Комусь цього часу вистачило, щоб направити 100 проектів, комусь або часу не вистачило, або бажання. Оцінка такій результативності, думаю, буде надана. Суть не в кількості проектів, а в проактивній позиції, в розумінні і намаганні вирішувати питання, які принесуть користь українському суспільству і країні. Це міг бути один проект, але якісно підготовлений і такий, що за змістом вагоміший за десятки проектів», - сказав  В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Ознайомитися з переліком поданих проектів можна ТУТ

Ознайомитися зі складом конкурсної комісії, затвердженої наказами Мінрегіону № 110 та № 153 можна ТУТ

З детальною інформацією щодо програм регіонального розвитку можна ознайомитися на сайті Мінрегіону

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....