Розширення прав і можливостей громад - цитати учасників міжнародного експертного обговорення

13 грудня 2019 року Програма «U-LEAD з Європою» об'єднала розробників політик, національних та міжнародних фахівців, науковців на конференції Міжнародного обміну експертами «Розширення прав і можливостей громад: розбудова стійких та сталих органів місцевого самоврядування». Захід відбувся в Домі децентралізації та зосереджувався на обговоренні питань територіальної реформи, місцевого самоврядування та соціально-економічного розвитку. Крім того, міжнародні учасники конференції представили практичні кейси проведення реформ у країнах Європи.

 

 

Захід відкрили заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода та Фредерік Куне, Перший радник Представництва ЄС в Україні, та Бастіан Файгель, Директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ.

«Вдячний нашим міжнародним партнерам, Програмі U-LEAD, особисто пану Мільбрадту і всім тим, хто бере активну участь у реалізації та підтримці реформи місцевого самоврядування в Україні. Важливо, що українці повірили в реформу. У 2015 році лише 19% наших громадян підтримували децентралізацію, а в 2018 році – вже 58 %. 61% мешканців об’єднаних громад підтверджують підвищення якості послуг у громадах. Отже маємо завершити реформу і виправдати очікування людей», - наголосив В’ячеслав Негода.

 


«Вся команда U-LEAD за останні роки провела величезну роботу. Результати, які ми сьогодні бачимо, значною мірою обумовлені вашею працею. Також свою підтримку U-LEAD надають країни-члени ЄС і продовжуватимуть фінансування Програми», - зазначив Фредерік Куне, додавши, що U-LEAD й надалі підтримуватиме Україну протягом 2020-2023 років.

 


Бастіан Файгель, Директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, зазначив: «В ході реалізації Програми ми стали свідками потужної енергії та пристрасті. Тисячі посадовців та громадян взялися за реформування, щиро бажаючи змінити своє життя та свою країну. Ця пристрасть і готовність до змін мотивували нас у нашій повсякденній роботі».

 

 

Флоріан Хаузер з Центру підтримки структурних реформ у Європейській Комісії виступив із промовою щодо підходу ЄС до реформ. Він підкреслив, що зміни та реформи, які відбуваються в Україні, є загальною практикою всіх країн-членів ЄС. Лише наполегливість і відданість кожної держави забезпечує розвиток та видимі результати.

 

 

Під час паралельних тематичних семінарів учасники мали можливість обговорити важливі питання, пов’язані з трьома китами реформи: місцевим самоврядуванням, територіальною реформою та місцевим соціально-економічним розвитком, а також отримати експертні поради з відповідних тем.

У своєму виступі у рамках сесії з розвитку місцевого самоврядування пані Мануела Зьоллер-Вінклер, експертка Програми «U-LEAD з Європою», сказала: «Самоврядування означає автономію, що стосується також нагляду на державному рівні. Дуже важливо чітко розуміти категорію різних завдань органів місцевого самоврядування. Що стосується власних завдань, державі дозволено контролювати лише законність їх виконання – це означає, що не дозволяється втручатися у те, як ОМС реалізують ці завдання. Що стосується делегованих завдань, які є за своєю природою державними завданнями, то нагляд центрального уряду включає доцільність – це означає, що державі дозволяється впливати на те, як мають бути виконані делеговані завдання. Слід зазначити, що нагляд не стосується покарання. Навпаки, абсолютно важливо підкреслити, що будь-який вид нагляду має відбуватися «на рівні очей», базуючись на підтримці, довірі та партнерстві між органами місцевого самоврядування та державою».

 

 

 

Тоні Левітас, старший науковий співробітник Інституту Вотсона, Університет Браун, наголосив: «Муніципалітети не повинні заробляти своє право на самоврядування. Це право має бути гарантоване Конституцією та захищено державою. Основоположним елементом цього захисту є те, що держава повинна забезпечити муніципалітети в тому числі і адекватними ресурсами, особливо муніципалітети зі слабкою податковою базою. Тут критично важливо розуміти, що неможливо створити «фіскально самодостатню» ОТГ лише шляхом об'єднання: просто неможливо створити «багаті» громади шляхом об'єднання безлічі бідних, насамперед сільських територій у більші одиниці. Ось чому ми вважаємо, що Україні потрібно зміцнити систему вирівнювання, щоб нові ОТГ мали змогу виконувати чи то свої службові обов'язки, чи то свої демократичні обіцянки».

Воркшоп із соціально-економічного розвитку зосереджувався на темі даних та доказів, необхідних органам місцевого самоврядування для прийняття ними обґрунтованих рішень. Учасники сесії ознайомилися з баченням системи даних та моніторингу, яку Україна може розвинути в майбутньому, та дізналися про кейс міста Гельсінкі як одного із найкращих прикладів управління даними для прийняття рішень.

 

 

Наталія Старостенко із Представництва ЄС в Україні зазначила: «В Україні нам потрібно буде чітко вирішити, які елементи загальної майбутньої системи збору даних нам потрібно розробити спочатку і що можна розглядати як майбутнє завдання. Під час розробки системи потрібно враховувати питання якості, прив’язки даних до прийняття рішень та безпеки інформації».

Учасники воркшопу також розглянули шляхи підтримки центрами надання адміністративних послуг місцевого розвитку та функції цих центрів не лише як адміністративних хабів, але й як осередків соціальної згуртованості. На сесії також розглянули польський досвід регіонального розвитку та представили результати опитування ОТГ щодо їхньої проєктної роботи та спроможності.

 

 

 

Серед основних ідей обговорення у рамках воркшопу варто виділити наступні:

  • Громади мають бути привабливими для бізнесу. Бізнес є запорукою стабільності та зменшення дисбалансу.
  • Слід створити середовище для процвітання інновацій.
  • Перша вимога до проєктів – задоволення потреб громадян.
  • Накопичення знань зміцнює основу всього, що ми робимо.

Ніла Островська, голова Красилівської міської ОТГ, зазначила: «Українські громади здатні підтримувати місцеві процеси та зростання, але повинні бути чітко визначені обов'язки, а потенціал адміністрації потребує подальшого розвитку. Кожен інструмент має бути ретельно спланований та підлаштований під потреби ОТГ».

У рамках ранкового та післяобіднього воркшопів з питань територіальної реформи було представлено шість цікавих презентацій, включаючи огляд досвіду об’єднання муніципалітетів у Європі та тематичні дослідження з Данії, Естонії, Східної Німеччини та України.

 

 

Серед тем, що обговорювались у рамках воркшопу, розглядалися питання розширення можливостей муніципалітетів, згуртованості та спільної ідентичності. Доктор Ульрік К’яер з Університету Південної Данії представив датський досвід залучення неохочих і нерішучих муніципалітетів, а також підтримки їх на шляху до підписання угоди про об’єднання.

Зі свого боку Фелікс Рьозель з Інституту ifo в Дрездені, представив досвід Східної Німеччини з питань об’єднання. У дискусії було обговорено великий вплив об’єднання муніципалітетів на місцеву демократію, а саме зменшення явки громадян на виборах зі зростанням розмірів муніципалітету. Павло Остапенко, експерт «U-LEAD з Європою», представив критерії, які наразі застосовуються в Україні до процесу об’єднання громад. Павел Свянєвіч з Університету Варшави представив приклад створення «природних мікрорегіонів із побудовою територіальної організації навколо міських або селищних районів напротивагу критерію кількості мінімального населення».

 

 

 

У рамках підсумкової панельної дискусії на тему: «Як громадянське суспільство та громадяни впливають на реформи» Дмитро Гурін, член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Ніла Островська, голова Красилівської ОТГ, та Володимир Паніотто, Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), висловили своє бачення сприйняття реформи громадянами, бюджету участі та залучення мешканців громади до розвитку ОТГ.


 

Зокрема, Ніла Островська зазначила: «Разом із експертами U-LEAD ми завершили написання стратегії розвитку громади. Запровадили бюджет участі, частину коштів відвели під мініпроєкти. Отримали 23 проєктні пропозиції від мешканців та 4000 анкет! Ми також провели опитування серед жителів громади, запитавши, наскільки комфортно вони почуваються в ОТГ. 80% відповіли, що щасливі жити в громаді. Ми розвиваємось!»

 

 

Теги:

U-LEAD В'ячеслав Негода ЄС Павло Остапенко

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...