ОТГ як ліки від депресивності: Як тергромада на Хмельниччині вчиться рятувати села

Колись безперспективні Чухелі Волочиського району Хмельницької області тепер мають і водогін, і освітлення вулиць, і асфальтовану дорогу.

Село Чухелі на Волочищині довгий час вважалося депресивним. Децентралізація і входження його до складу Волочиської міської об'єднаної територіальної громади (ОТГ) дало селу нове дихання і перспективу.

У трьох селах, що входять до старостату села, проживає близько 600 жителів. Від них до, так би мовити, центральної садиби - 25 кілометрів.

Здебільшого люди працюють одноосібниками в своїх приватних господарствах, але є й два фермери.

Роботи особливої немає: школа, дитсадок, клуб і один працівник благоустрою. Він з'явився вже цьогоріч, як розширили штат Волочиського КП "Джерело". В обов'язки працівника з благоустрою входить підрізка дерев, підстригання газонів та узбіч, облаштування клумб і вивіз сміття.

З наступного року в ОТГ обіцяють налагодити й вивіз побутових відходів. Кажуть, що цим ніхто не опікувався десятиліттями, тож непотріб назбирувався на стихійних звалищах.

За словами першого заступника голови Волочиської ОТГ Олександра Васильченка, першим ділом вирішили "вкладатися" у найвіддаленіші населені пункти, щоб показати, що розвиток можливий не лише в місті, а й на селі.

Минуле літо додало селянам величезного клопоту - пропала вода в криницях. Проблема змусила жителів села ходити по воду до природніх джерел, які розташовані в полях.

Отут і "підставила плече" ОТГ: за кошти міської ради збудували водогін. Усі роботи провели працівники вищезгаданого комунального підприємства, які й побудували понад три кілометри водогону. Труби поклали вулицями, а далі мешканці вже власним коштом заводили воду до помешкань.

А щоб та вода була, довелося відновити свердловину колишнього колгоспу, встановити новітні насоси та інше обладнання для водогону.

"Ми розширили штат на 10 одиниць, підкупили сучасної нової техніки, роботи виконуємо власними силами. Все це суттєво здешевлює нам виконання всіх проектів та й неабияк прискорює їх реалізацію," - каже директор КП "Джерело" Едуард Наумов.

Коштувало це громаді 450 тисяч грн. Та в тариф людям суму включати не будуть. Селяни платять лише за використану насосами електрику, а це символічних - 5-8 грн на місяць. Господині тільки тепер змогли оцінити, щонайменше, роботу пральних машин-автоматів.

Почали ремонтувати і дороги. Наразі лише кілометр "асфальту" є в самісінькому центрі Чухелів, але й це вважають за "прорив".

Найбільше тішаться дітлахи, яких тут трохи більше півсотні. Бо нарешті й для них стали доступні розваги міських дітей - скейти, роліки та самокати.

Децентралізація, а точніше можливість розпоряджатися чималими коштами, додала оптимізму селянам і допомогла вирішити проблеми, що назбирувалися роками. "Трохи більше 600 гривень було в нас доходу на одного жителя в 2015 році і майже 2300 гривень у 2017 році - різницю не лише побачили, а й відчули, - каже заступник ОТГ Васильченко. - А головним підтвердженням стали об'єми робіт, що вже виконані чи виконуються в сільських населенних пунктах."

А ще в селі зробили освітлення всіх вулиць - на стовпах тепер висять новітні ЛЕД-ліхтарі. Місцеві здивовані, адже не пам'ятають, коли ввечері можна було спокійно пройти вулицями. Ліхтарі поставили навіть там, де 3-4 хати стоять пусткою - в надії, що люди повернуться чи хтось приїде замість них.

18.09.2017 - 14:52 | Переглядів: 9970
 ОТГ як ліки від депресивності: Як тергромада на Хмельниччині вчиться рятувати села

Область:

Хмельницька область

Громади:

Волочиська міська об’єднана територіальна громада Волочиська територіальна громада

Джерело:

«Depo»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...