Проектний менеджмент для об’єднаних територіальних громад

П`ять проектних ідей, викладені у формі технічного завдання, стали результатом семінару «Основи формування проектів регіонального розвитку».

Проходив він у Чернігові 25 – 26 липня, організатори – Чернігівський підрозділ Центру розвитку місцевого самоврядування (проект U-LEAD) спільно з департаментом економічного розвитку облдержадміністрації. На запрошення відгукнувся 31 посадовець з 27 ОТГ Чернігівщини. Відкрили семінар директор  Центру Ірина Кудрик та в.о. директора департаменту Світлана Полторацька.

Як відзначалося на початку, рівень підготовки фахівців виконкомів громад у рамках їх попередніх повноважень не завжди встигає підтягнутися до нинішніх навантажень та напрямів роботи. Тож нові компетентності потребують посиленнями новими знаннями. Головне – націлити громади на пошук додаткових можливостей розвитку, додактових джерел – як державних, так і міжнародних.  А ще – навчитися мислити не звичною категорію об`єкта, а відносно новою – проекту.

Заняття проводили регіональні радники Центру Володимир Бойко та Людмила Чабак разом із фахівцями департаментів економічного розвиту та фінансів.

Тижнем раніше Регіональна конкурсна комісія з оцінки та забезпечення проведення відбору інвестиційних програм та проектів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в Чернігівській області, оголосила конкурс інвестиційних програм на 2018 рік. Тож семінар присвячувався, насамперед, роботі з ДФРР, але водночас йшлося про специфіку надання державної інфраструктурної субвенції для ОТГ в 2017 р., існуючі підходи до формування та структури планів (програм) соціально-економічного розвитку громад, а також про використання програмно-цільового методу під час складання проектів регіонального розвитку.

Втім, цим спілкування не обмежилося. Ключовим спонукальним мотивом участі у семінарі стало бажання навчитися писати хороші проекти, оволодіти необхідними для цього навичками та знаннями.  Саме тому слухачі знайомилися з базовими засадами проектного циклу, починаючи від ідеї проекту. Зокрема, як правильно визначити ключову проблему та мету майбутнього проекту, та, зрештою, спробували закріпити отримані знання у формі проектної заявки.

Для повноти розуміння організатори семінару запропонували учасникам оцінити власні розробки – відповідно до критеріїв оцінки проектів  регіональної комісії. Беззаперечним переможцем стала заявка «Організація збирання твердих побутових відходів на території Коропської ОТГ», на другому місці – «Створення мережі спортивних майданчиків для форумавння прихильності молоді до здорового способу життя». Як зазначалося в обговоренні, ймворність проходження такого роду проектів за реального конкурсу так само висока. 

Час семінару став хорошою нагодою для неформальної дискусії колег із дотичних питань. Чи не найбільше – про землю та її вплив на перебіг реформи місцевого самоврядування, необхідність виконання державою обіцянки про передачу землі до управління громадами. Слухачів цікавали останні зміни в законодавстві та законопроекти, що чекають своєї черги в Парламенті України, а також часовий вимір наступних змін.

27.07.2017 - 17:52 | Переглядів: 9296

Приєднані зображення:

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...