Комітет Верховної Ради чекає пропозицій від ЦВК щодо врегулювання усіх питань проведення виборів у об’єднаних громадах

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію Мінрегіону щодо необхідності врегулювання питань проведення виборів у об’єднаних громадах, перші вибори в яких Центральна виборча комісія (ЦВК) не призначила.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що ЦВК сьогодні не знаходить правових підстав для оголошення перших виборів у 32-х об’єднаних територіальних громадах. 11 з цих громад не встигли об’єднатися у відведений законом термін і потрапити на перші вибори 25 жовтня. У 21 громаді вибори не призначили бо створення цих громад передбачає зміну меж районів, що потребує попереднього рішення Верховної Ради України. 

Отже, за словами Першого заступника Міністра, у населених пунктах 151 місцевої ради, які увійшли до складу цих 32-х об’єднаних громад, ЦВК вирішила проводити чергові місцеві вибори, тобто на старій територіальній основі. 

«Така позиція суперечить волі жителів територіальних громад, а також відповідним рішенням органів місцевого самоврядування як базового так і регіонального рівнів, що може призвести до судових розглядів та поставить під сумнів легітимність обрання представницьких органів на чергових місцевих виборах у зазначених територіальних громадах», - застеріг В’ячеслав Негода.

Він також підкреслив, що кількість об’єднаних громад щодня зростає, бо процес добровільного об’єднання не зупиняється, а отже з вирішенням питання щодо проведення у таких громадах перших виборів на новій територіальній основі зволікати не можна. 

Виходом із цієї ситуації він вбачає термінове втручання Парламенту. 

За інформацією Першого заступника Міністра, на даний час у Верховній Раді народними депутатами зареєстровано два законопроекти, прийняття яких дозволить призначати перші місцеві вибори в добровільно об’єднаних територіальних громадах, навіть якщо суб’єкти таких утворень розташовані в межах різних районів, без зміни територіальних меж районів. Мова йде про законопроекти № 3075 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень організації проведення перших місцевих виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та № 3106 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб».

Однак, враховуючи законотворчий процес, прийняття цих законопроектів та вступ в дію відповідних законів до 25 жовтня цього року є малоймовірним. 

На Комітеті звучали пропозиції, що виборчий процес чергових місцевих виборів у зазначених 32-х територіальних громадах можливо зупинити тільки шляхом прийняття постанови Верховної Ради України із відповідними дорученнями ЦВК.

По-перше, це рішення зекономить бюджетні кошти, бо голосування в таких територіальних громадах 25 жовтня не проводитиметься, а, по-друге, не дозволить утворити органи місцевого самоврядування у вже неіснуючих територіальних громадах, оскільки вони прийняли добровільне рішення про об’єднання і, фактично самоліквідацію.

Комітет Верховної Ради підтримав пропозицію Мінрегіону щодо необхідності врегулювання усіх питань, пов’язаних з проведенням виборів у об’єднаних громадах, і звернувся до ЦВК за роз’ясненнями щодо шляхів вирішення ситуації, що склалася. Свої пропозиції з цього приводу ЦВК має презентувати на наступному засіданні Комітету 12 жовтня. 

 

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...