Стратегія Кочубеївської ОТГ: від документу до впровадження

Уже два роки в Україні проходить процес об'єднання громад. Але для того, щоб громада дійсно стала спроможною, а рівень життя в ній вищим, не достатньо лише формального об'єднання на папері.

Наступним кроком повинно стати довгострокове стратегічне планування, визначення пріоритетів, як то кажуть «плани на майбутнє».

Перша на Херсонщині об'єднана громада – Кочубеївська – стала першою і в цьому, затвердивши в останній день зими Стратегію сталого розвитку громади до 2027 року.

Документ вийшов багатообіцяючий, але тепер постав новий виклик: чи зможе громада ефективно впровадити поставлені в Стратегії завдання?

Нагадаємо, що розробляти Стратегію Кочубеївській ОТГ допомагав Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень. Разом з представниками сільської влади та кочубеївської громади експерти цієї організації увійшли в робочу групу з розробки Стратегії, відбувалося громадське обговорення, були враховані всі пропозиції. Зрештою документ був прийнятий, що тепер є вагомим плюсом Кочубеївської громади для міжнародних донорів, які, обираючи грантерів, звертають увагу на наявність стратегічних документів.

Тепер у Кочубеївки чимало роботи над впровадженням Стратегії, для чого громаді необхідна допомога спеціалістів.

Тому Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень в партнерстві з Херсонською обласною організацією Комітету виборців України розпочинає діяльність по наданню практичної допомоги у впровадження Стратегії сталого розвитку Кочубеївської ОТГ. Для цього буде реалізовано проект за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», який передбачатиме надання різноманітних консультацій, допомогу в розробці проектів НПА, заходи з активізації громади тощо.

Детальніше про це розповів керівник ПЦПСД Олександр Мошнягул:

«Прийняття Стратегії було для Кочубеївки серйозним кроком вперед. Але справа в тому, що представники місцевого самоврядування, керівники комунальних установ та активісти не мають достатніх знань, досвіду та навичок, які необхідні для роботи в нових економічних та організаційних умовах. Бракує необхідних фахівців, наприклад, в селах громади немає юристів, немає фахівців у фінансово-економічній сфері, бракує педагогів», - зазначив керівник Причорноморського центру.

За словами Олександра Мошянгула, у Стратегії розвитку ОТГ передбачено вирішення цих питань, але на це потрібен час, а впровадження Стратегії потрібно починати вже сьогодні.

«Тому необхідно навчати представників ОТГ, надавати практичні консультації та експертну підтримку особливо на першому етапі її впровадження. Найголовніше, що у керівництва громади є бажання, а у активістів ентузіазм. В громаді вже створена перша громадська організація «Громадські ініціативи 2015», діють кілька ініціативних груп, в тому числі неформальні вуличні комітети, які теж потребують методичної підтримки. Тому ми й почали впроваджувати даний проект, головним завданням якого є системне надання практичної допомоги Кочубеївській ОТГ в реалізації власної Стратегії розвитку», - пояснив Мошнягул.

Експерти Причорноморського центру будуть, по-перше, надавати органам місцевого самоврядування юридичні, фінансові консультації, допоможуть відділу інформаційного забезпечення виконкому ОТГ в роботі офіційного сайту громади. По-друге, планується розробка та лобіювання прийняття НПА, передбачених Стратегічним планом.

Третім, але не останнім за важливістю завданням проекту є максимальне залучення до впровадження Стратегії громадян – мешканців Кочубеївської ОТГ, сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства ОТГ: навчання та консультування громадських активістів застосуванню механізмів місцевої демократії. Усі документи будуть обговорюватися з громадськістю – шляхом проведення громадських слухань, загальних зборів, зустрічей сельчан з керівниками громади та депутатами. Таким чином, кочубеївці втілюватимуть Стратегію власними зусиллями.

«Уже зараз розпочато впровадження бюджету участі (громадського бюджету), у червні планується відвідати села громади, провести громадські обговорення. Ми хочемо стимулювати активність громади, залучити людей до реалізації Стратегії», - наголосив Олександр Мошнягул.

Область:

Херсонська область

Громади:

Кочубеївська сільська об’єднана територіальна громада Кочубеївська територіальна громада

Джерело:

«Херсонці»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...