Наше завдання - відстояти оптимальну кількість госпітальних округів в області. Михайло Черняк

Питання формування госпітальних округів обговорили на першому засіданні спеціальної робочої групи.

На початку наради заступник голови ХОДА Михайло Черняк зазначив, що питання госпітальних округів набуло на Харківщині значного резонансу.

«Реакція з боку суспільства є природною в умовах децентралізації влади, створення об’єднаних територіальних громад та активізації впливу громадськості на соціально-економічний розвиток регіону», - зауважив заступник керівника області.

Він нагадав, що на Харківщині над реформуванням галузі охорони здоров’я працювали протягом останніх декількох років - за відсутністю нормативно-законодавчої бази, на підставі даних галузевої статистичної звітності, показників роботи та стану матеріально-технічного забезпечення закладів.

Результатами роботи фахівців та експертів стало розроблення та затвердження у жовтні 2015 року «Стратегії побудови нової системи охорони здоров’я та медичної освіти у Харківській області на період до 2020 року» з Генеральним планом розвитку госпітального сектору з 10-ма госпітальними округами.

На той час ухвалення такого рішення найбільш адекватно відповідало вимогам Міністерства охорони здоров’я щодо визначення перспективного розвитку медичної галузі регіону. І тільки у листопаді 2016 року було видано постанови Кабміну, які окреслили порядок фінансування та організації роботи закладів вторинної ланки. Зокрема, було визначено, що центром госпітального округу визначається населений пункт - як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб.

У Харківській області налічується тільки чотири таких міста – Куп’янськ (56,6 тис. осіб), Лозова (66,3 тис.), Ізюм (49,4 тис.) та Харків (понад 1,4 млн).

«Розміщений на офіційному сайті обласної державної адміністрації проект розподілу округів за запропонованими критеріями з визначенням найбільш потужних лікарень центрами госпітальних округів викликав шквал звернень з боку депутатського корпусу та громадськості з невдоволеною реакцією по прийнятому рішенню», - розповів Михайло Черняк.

З огляду на заяви представників низки депутатських фракцій обласної ради, постійної комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО, розпорядженням глави ХОДА Юлії Світличної було затверджено склад робочої групи з представників влади та медичної громадськості для вирішення цього питання.

«Перед нами стоїть конкретне завдання – ретельно опрацювати та обґрунтувати для центральних органів влади рішення, що у Харківській області має бути створено ту чи іншу кількість округів, - підкреслив заступник голови ХОДА. - При цьому у вирішенні питання майбутнього розвитку лікарень обов’язково потрібно враховувати базову зміну фінансування закладів вторинного та третинного рівнів з прив’язкою не до ліжкомісць, а до лікування конкретного пацієнта, тобто до кількості наданих медичних послуг».

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...